Вівторок, 11 вересня 2018 року № 70 (19617)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19617/print.php?n=40062

  • Сільські обрії

Літо на пасіці

Світлана УСАТЮК.

ЛЮБОМИР Федоляк з Івано-Франківщини — пасічник із 35-річним досвідом. Біля своїх вуликів він порядкує щотижня. Частіше не має змоги. Щоб спостерігати за бджолиним життям, чоловікові доводиться їздити у сусідню Львівську область. Там мешкає мама Любомира Михайловича. У садку біля її будинку і розмістилася пасіка Федоляків.

— Особливого догляду бджоли потребують улітку, — пояснює прикарпатець. — Бо у цей період спекотно і часто бувають різкі температурні перепади. Тож комахам треба швидко пристосовуватися до погоди.

За словами Любомира Федоляка, бджоли почуваються комфортно, коли на вулиці — до плюс тридцяти градусів. Якщо температура стає вищою, медоноси працюють повільно чи й зовсім припиняють активну діяльність. Тоді потрібно вентилювати вулики. Також у спекотні дні стає менше квіткового нектару. На палюче сонце негативно реагують не тільки комахи, а й рослини.

Щоб полегшити бджолине життя влітку, прикарпатський пасічник рекомендує ставити вулики у затемнених місцях, накривати їх травою або гіллям. Не завадить напувати бджілок. Деякі пасічники до води, яку п’ють комахи, додають сіль. Але Любомир Федоляк не практикує цього. Натомість у літню пору він дбає про розширення бджолиних гнізд, ставить будівельні рамки, заготовляє прополіс і воскову міль.

Порядкуючи коло вуликів, пасічник прогнозує цього року меншу, ніж зазвичай, продуктивність бджолиної праці. Причина цього, на його думку, в кліматичних змінах.

— Вже у травні було так тепло, що майже одночасно почали квітнути всі медоносні рослини, — ділиться спостереженнями Любомир Михайлович. — А наприкінці літа і у вересні вони засихатимуть. Де тоді бджілки братимуть нектар для виготовлення меду?

Однак бджоляр не дозволяє взяти над ним гору песимізму і тішиться від того, що бджілки щедро поділились із ним травневим, липовим і гречаним медами. А перший солодкий продукт Любомир Федоляк отримав ще в квітні. Він був дуже ароматний і пахнув вербою, каже бджоляр.