Вівторок, 11 вересня 2018 року № 70 (19617)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19617/print.php?n=40056

  • Окупований Крим

Титанова «міна» таки рвонула

Василь ПІДДУБНЯК.

Принишклою, зіщуленою, вбитою у вигорілу за літо землю має вигляд нині територія Перекопського перешийку між Чорним морем і затокою Сиваш… Незвично бачити виноградники, на яких не висять дорідні, як було до окупації, грона. Корова на пасовищі — рідкість. У небі майже не видно птахів, які у цю пору гуртуються, збираючись у вирій…

НА ВУЛИЦЯХ міста хіміків Армянська — люди у захисних, часто саморобних, масках на обличчі, на кордоні — біженці…

І хоч викид у повітря невідомої хімічної речовини ставсь у злопам’ятну ніч із 23-го на 24 серпня, наслідки масштабного отруєння повітря, землі, води і людей досі не ліквідовані. Як і не названі причини екологічної катастрофи (час називати речі своїми іменами!). Самозваний російський глава Криму Сергій Аксьонов назвав ситуацію в Армянську такою, що «виходить за межі норми». Його спільники вважають, що причиною забруднення північної частини півострова є випаровування кислотонакопичувача, куди десятиліттями скидає відходи завод «Кримський титан», спричинене спекою і тривалою відсутністю дощів.

Далі — більше. В усіх бідах, що спіткали Перекопський перешийок, винна… українська влада. Це вона, бачте, перекрила подачу дніпровської води на загарбаний Росією півострів, тому й накопичувач «задимівся».

Очевидно одне: лихо спричинили отруйні хмари зі шламонакопичувача «Кримського титану», які «облили» сірчаною кислотою будинки та дерева — вони вкрилися маслянистим нальотом. Постраждала і сільськогосподарська техніка — трактори, сівалки, комбайни.

От вам і «урожайна осінь»!

А тут ще й синоптики попередили мешканців анексованого півострова про те, що в зоні лиха пройдуть дощі й грози, у даному випадку — кислотні. Якщо потраплять на шкіру людини, остання вкриється пухирями. Тому і медики, і рятувальники закликали жителів Криму, передовсім Армянська, Красноперекопська та Джанкоя, утриматися від перебування на відкритій місцевості.

А що ж призвідник катастрофи — «Кримський титан»? Окупаційна влада запевняє, що підприємство припинило роботу. Та чи так це? Місцеві мешканці називають такі запевнення «грою на публіку». Мовляв, візуально видно, що «Кримський титан», який «на два тижні призупинив роботу», продовжує «дихати»…

Тим часом прокуратура Херсонської області відкрила кримінальне провадження за фактом викидів в атмосферу хімічних речовин, повідомив «Крим. Реалії» заступник прокурора АРК Ігор Поночовний. На запитання, чи проводяться якісь дії щодо закриття роботи цього підприємства, він відповів: «З огляду на те, що українські контролюючі органи не мають ефективного контролю за окупованою територією Криму, вирішувати питання закриття або припинення заводу «Кримський титан» ми не можемо».

Також заступник прокурора АРК відзначив, що підприємство, розташоване на півночі анексованого Криму, не платить екологічного збору на материковій частині України, хоча розміщує відходи на території Херсонської області.

МЗС України збирає інформацію, матеріали та докази про хімічні викиди в окупованому Криму для звернення до міжнародної Організації із заборони хімічної зброї, повідомила речниця відомства Мар’яна Беца у коментарі «5 каналу», відзначивши, що відповідальність за ситуацію із заводом «Кримський титан» повністю лежить на Російській Федерації.

Контрольні пункти в’їзду-виїзду «Каланчак» та «Чаплинка» на адміністративній межі з окупованим Кримом тимчасово зупинили свою роботу у зв’язку з небезпечною екологічною ситуацією, проте КПВВ «Чонгар» працює у штатному режимі.

За інформацією про ситуацію на території Чаплинського та Каланчацького районів сусідньої Херсонщини, вміщеною на сайті ОДА, в Мирненській, Каланчацькій, Присиваській об’єднаних територіальних громадах та частково в Каланчацькому і Чаплинському районах тимчасово призупинено освітній процес. Всім бажаючим дітям та батькам з імовірно небезпечної зони створені умови для оздоровлення у дитячому закладі санаторного типу «Таврія» (Скадовськ). Цією можливістю скористалися 528 дітей та дорослих. Всі діти були обстежені лікарями — відхилень чи хвороб, які були б пов’язані з хімічними речовинами, не виявлено. Вже з понеділка учні продовжуватимуть навчатись у школах м. Скадовська.

На території Каланчацького та Чаплинського районів почала свою роботу пересувна моніторингова лабораторія Донецької обласної державної адміністрації, яка здійснює дослідження показників забруднення повітря. За попередніми даними, які фіксуються кожні 20 хвилин, перевищень гранично допустимої концентрації забруднюючих речовин не зафіксовано.