Вівторок, 11 вересня 2018 року № 70 (19617)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19617/print.php?n=40051

  • Неоголошена війна

«Вибори, вибори...»

Михайло ВЕДМІДЬ.

СИТУАЦІЯ в зоні проведення Операції об’єднаних сил залишається незмінною: ворог не припиняє гатити по позиціях українських військ. Упродовж минулого тижня фіксувалось у середньому понад 25 обстрілів щодоби, двічі — із забороненого мінськими угодами важкого озброєння. У випадках, коли це загрожувало здоров’ю і життю наших бійців, Об’єднані сили давали адекватну вогневу відповідь. За цей період внаслідок обстрілів та бойових зіткнень загинуло двоє наших захисників, ще вісьмох було поранено. За даними розвідки, втрати противника — 12 чоловік убитими і 21 пораненими.

Як уже повідомлялося, після ліквідації ватажка «ДНР» Олександра Захарченка, котрий був убитий 31 серпня внаслідок вибуху в ресторані «Сепар» у центрі Донецька, виконуючим обов’язки «глави республіки» призначили «віце-прем’єра» Дмитра Трапезнікова. Втім, уже 7 вересня його на посту «тимчасово виконуючого» змінив Денис Пушилін — «голова» тамтешнього «парламенту». Одночасно було призначено вибори «глави ДНР» на окупованій території, які мають відбутися 11 листопада. Нагадаємо: раніше такі вибори (попередні пройшли восени 2014-го) вирішили відтермінувати, оскільки їх проведення суперечить мінським угодам. Згідно з останніми, місцеві вибори на не підконтрольних Україні територіях можливі лише після політичного врегулювання конфлікту у відповідності до українського законодавства та за стандартами ОБСЄ.

У зв’язку з цим Міністерство закордонних справ України зробило відповідну заяву: «Ці провокаційні дії Росії свідомо підривають мінські домовленості і будуть здатні звести нанівець наполегливі міжнародні зусилля з врегулювання ситуації, що виникла внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України та окупації нею частини суверенної території нашої держави».

У відомстві вважають, що у разі проведення голосування його результати будуть «юридично нікчемними, не створюватимуть жодних правових наслідків та не будуть визнані ані Україною, ані світовою спільнотою».

У МЗС закликали міжнародну спільноту дати чітку оцінку таких дій Кремля та посилити політико-дипломатичний тиск на РФ, зокрема шляхом запровадження проти неї додаткових санкцій, аби змусити Росію повернутися до виконання взятих на себе зобов’язань.