Архів
Вівторок,
11 вересня 2018 року

№ 70 (19617)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
За толерантність, проти дискримінації

ПОЛЬЩА. У Варшаві стартувала двотижнева нарада ОБСЄ із ситуації з дотриманням прав людини.

Докладніше...
Уривається терпець

НІМЕЧЧИНА. Уряд розглядає можливість приєднання до військового альянсу США, Франції і Великої Британії у Сирії.

Докладніше...
Напруженість наростає

ТУРЕЧЧИНА перекинула бронетехніку до кордону з Сирією.

Докладніше...
Відбудували через 17 років

У США 11 вересня відбуваються пам’ятні заходи за загиблими у баштах-близнюках внаслідок теракту.

Докладніше...
Відмовляються від шокової терапії

БІЛОРУСЬ відмовилася від кредитної програми МВФ.

Докладніше...
Антимігрантські настрої посилюються

У ШВЕЦІЇ відбулися парламентські вибори.

Докладніше...
Пенсійні протести

РОСІЯ. У 59 містах відбулись акції протесту проти пенсійної реформи.

Докладніше...
Жертв дедалі більше

ЯПОНІЯ оговтується від потужного землетрусу на острові Хоккайдо.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Жінкам — рівні можливості

Марина ТІШКОВА.

До середини тижня депутати пройшли «розкачку» і пленарного четверга вже працювали кращими темпами. Загалом за два завершальні дні першого пленарного тижня розглянуто понад двадцять законопроектів, ухвалено сім законів.

НАСАМПЕРЕД парламентарії приділили увагу питанням військової тематики. Лише протягом 2014-2016 рр. Військово-лікарська комісія Міноборони видала 10084 постанови, що пов’язують травму, контузію, каліцтво чи захворювання із захистом Батьківщини, з них 4123 стосуються саме набуття захворювання при проходженні військової служби. Проте якщо колишній боєць помре вже після служби внаслідок спричинених нею травм, сім’я не отримає держвиплат, бо не матиме на них права. Відтак законодавчу прогалину було усунуто розширенням переліку випадків, при яких надається одноразова грошова допомога.

Жінок, які обрали військову кар’єру, урівняно з чоловіками у можливості укладати контракт на службу в Збройних силах до досягнення граничного віку (50 років). Також задекларовано рівний доступ до посад і військових звань та рівний обсяг відповідальності під час несення служби (в Україні досі жінки вище полковникових погони не одержували).

Символічною стала одна зі змін, прийнятих у першому читанні, до статутів ЗСУ. Відповідно до законопроекту, пропонується встановити у війську вітання «Слава Україні! — Героям слава!».

Україна поступово наближається до стандартів розвинених країн щодо забезпечення повноцінного життя людям з особливими потребами. Ухвалено закон, котрий, як поінформували у профільному комітеті, фактично імплементує всі норми базового Закону «Про освіту». В ньому деталізовано порядок створення інклюзивних класів тощо.

Статтю 149-ту Кримінального кодексу приведено у відповідність до європейських стандартів. Уточнено, що торгівлею людьми є вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану особи, примусу, або шляхом підкупу третьої особи для отримання згоди на експлуатацію людини.

У п’ятницю під час традиційної «Години запитань до уряду» про стан справ у довіреній галузі поінформувала міністр освіти Л. Гриневич. Посадовець докладно розповіла про підготовку до навчального року. Уряд, мовляв, свої завдання виконує (і це пані Лілія зарахувала до його безумовних досягнень), наближаючи фінансування галузі освіти до визначених законодавством 7% ВВП — нинішнього року на неї виділено 6,7% валового внутрішнього продукту.

Ці гроші частково пішли на проект під назвою «Нова українська школа» — нинішнього року за такою системою будуть навчатися понад 448,5 тисячі першачків. Аби діти прийшли в «оновлене освітнє середовище», уряд, за словами чільниці відомства, надав «безпрецедентний» мільярд гривень місцевим органам влади на оновлення навчальних закладів. Але у багатьох школах діти не побачили 1 вересня ні книжок, ні нових меблів, ні конструкторів «Лего».

Нищівно розкритикувавши органи місцевої влади, які не впорались із освоєнням коштів, Л. Гриневич запевнила, що все обіцяне урядом у школи обов’язково надійде, оскільки субвенція була цільовою, але пізніше.

Після виступу Л. Гриневич депутати подискутували з членами уряду та й розійшлися. Наступне пленарне засідання — 18 вересня.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
На інформаційному фронті
Читати
Новий, 5779-й
Читати
Триває робота над автокефалією
Читати
Пошта підвищує тарифи
Читати
Черга скоротилася
Читати
У пріоритеті — оборонка
Читати
Бити майже перестали
Читати
Увага: незабаром відкриття сезону
Читати
Українці в Канаді
Читати
Заробітчани гарують
Читати





Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове