П’ятниця, 7 вересня 2018 року № 69 (19616)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19616/print.php?n=40019

  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Крушина ламка

Олександр КУРДЮК,

кандидат біологічних наук.

У ЦІЄЇ загальновідомої рослини основною лікарською сировиною є кора, котра містить суттєвий набір різних сполук, що забезпечують здатність препаратів впливати на процеси перетравлення їжі без подразнення кишківника.

Кору з пагонів висушують і використовують після року зберігання, оскільки свіжа має посилену дію і може викликати неприємні відчуття. Термін зберігання сировини — до п’яти років.

В аптеках можна купити екстракт крушини ламкої в таблетках, екстракт на водяній основі і звичайний сухий препарат у таблетках.

Вражена шкіра. 100 грамів подрібненої кори залити 0,5 л горілки, настояти два тижні. Процідити і застосовувати у вигляді компресів, примочок і промивань проблемних місць шкіри.

Гастрит. Поєднати по три частини кори крушини і листя кропиви, додати дві частини м’яти перцевої, по одній частині кореню валер’яни та кореневища аїру (лепехи). Столову ложку добре перемішаної суміші залити склянкою окропу, настояти 30-40 хвилин, процідити і приймати по півсклянки зранку і звечора за півгодини до їди.

Геморой. 20 г подрібненої кори залити 500 мл води. Проварити під кришкою на повільному вогні 15 хвилин. Процідити і пити по 50-100 мл протягом дня через однакові проміжки часу.

Гепатит. Змішати подрібнену кору крушини і листя м’яти перцевої у пропорції 3:4, залити склянкою окропу, проварити на повільному вогні 15 хвилин, охолодити протягом півгодини, процідити і вживати по склянці перед сном.

Зняття закрепів (проносна дія). Дві столові ложки подрібненої кори залити 500 мл окропу, проварити на повільному вогні 15 хвилин, залишити на півгодини для охолодження. Процідити і приймати по півсклянки зранку і ввечері. Або 20 г кори залити склянкою окропу і повільно млоїти протягом 20-25 хвилин, процідити і пити по дві-три чайні ложки перед сніданком і вечерею. Можна з цією метою використовувати порошок із плодів крушини, приймаючи по півграма тричі на день за 20-30 хвилин до їди. Аптечні ж препарати вживають по одній-дві таблетки перед сном або 30-40 крапель екстракту в рідинній формі. Столову ложку збору з двох частин кори крушини ламкої, двох частин квітів бузини чорної, двох частин фенхеля звичайного і однієї частини плодів анісу звичайного залити 250 мл окропу, млоїти на малому вогні 15 хвилин, процідити і приймати двічі у другій половині дня.

Коліт у хронічній формі. Змішати три частини подрібненої кори крушини ламкої, дві частини кропиви і одну частину деревію. Одну столову ложку суміші залити 250 мл окропу, проварити на малому вогні 10 хвилин. Випивати 50-100 мл перед сном.

Ожиріння. Змішати шість частин кори крушини ламкої з однією частиною кожної наступної рослини: трави фіалки трикольорової, рилець кукурудзи, трави деревію, кмину звичайного і квітів терну звичайного. Дві столові ложки такої суміші залити 500 мл окропу, проварити на малому вогні 15 хвилин, настояти 30-40 хвилин, процідити і приймати по 300-400 мл двічі на день.

Подагра. В три літри окропу вкинути дві столові ложки подрібненої кори і настояти протягом 30-40 хвилин. Застосовувати як ванночки для ніг.

Ревматизм. Подрібнену кору залити горілкою із розрахунку 1:1, витримати в затемненому місці протягом тижня і використовувати для розтирання проблемних місць.

Протипоказання. Прийом препаратів крушини повинен регулюватись залежно від результатів і стану організму. Тривале застосування (понад два тижні) може призвести до вимивання мінеральних речовин і спричинити проблеми з кишківником. Вагітним та під час годування груддю, а також маленьким дітям прийом не рекомендований.