П’ятниця, 7 вересня 2018 року № 69 (19616)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19616/print.php?n=40018

  • Новини АПК

Виноград не винен

Руслана ЗІНЧЕНКО.

ЦЬОГО року виноградарі південних областей потерпають через низьку закупівельну ціну на їхню продукцію. Наприклад, торік дрібні господарства реалізували ягоди популярного сорту Аркадія за 17-20, а сьогодні віддають їх за 10 грн. За словами власника СФГ «Ніка» із Токмацького району Запоріжжя Станіслава Глущенка, він нині ледве виходить на самоокупність. Виноградарі вважають, що така ситуація склалася із різних причин. Зокрема, й через те, що деякі фермери повели неправильну маркетингову політику: злякавшись екстремальних погодних умов виставили ще недозрілий урожай на продаж. Зелені ягоди несмачні, тож погано розкупалися. Ринок був перенасичений. Ціна винограду щодня падала і підняти її тепер складно.

Дехто з фермерів навіть розмірковує над тим, чи не варто викорчувати частину виноградників і посадити на їх місце рентабельніші культури. Звичайно, не лише через можливі нинішні втрати. Вони, швидше, стали останньою краплею. Головна причина — неефективна державна підтримка. Наприклад, фермер Станіслав Глущенко пояснює, що компенсація виплачується виключно на саджанці сортів винограду, які входять до держреєстру. «А втім він давно не оновлювався, — переконаний Станіслав. — Ідеться лише про два сорти, які нині мають невеликий попит і низьку ціну. Тоді як ринок потребує нових сортів. А система держстимулювання оновленню не сприяє».

До того ж держава відмовляється підтримувати виробників, котрі мають й інші види бізнесу, крім аграрного. Хоча часто саме додаткове підприємництво дає змогу їм стартувати, інвестувати у розвиток фермерського напряму.

У палинки з паперами все добре

У БЕРЕЗНІ поточного року були ухвалені зміни до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів». Завдяки передбаченим у ньому нововведенням ТОВ «Агрофруктсервіс» на Закарпатті розпочало офіційне виробництво палинки — традиційного для Закарпаття алкогольного напою.

За словами директора підприємства Василя Майороша, потужності підприємства дають змогу переробити за день 5-7 тис. кг фруктів і ягід та виготовити тисячу пляшок палинки. Уся продукція виробництва натуральна, без будь-яких хімічних консервантів, ароматизаторів, підсилювачів смаку та інших промислових смакових добавок або барвників.

На думку голови Асоціації «Укрсадпром», до якої входить «Агрофруктсервіс», Дмитра Крошки, створення подібних підприємств сприятиме збільшенню конкуренції на ринку переробки фруктів і ягід. «Сьогодні в Україні склалася досить складна цінова ситуація при заготівлі фруктів для переробки, особливо це стосується яблук. Закупівельні ціни переробників не враховують зростання їх собівартості, фермери зазнають збитків, — наголосив він. — Тож відкриття нових виробництв дає надію садівникам розраховувати на конкурентні ціни на їхню продукцію».

I їх залишилося шість

ЦЬОГО виробничого сезону на Вінниччині працюватимуть шість цукрових заводів. Торік їх було сім — припинив діяльність Соколівський цукровий завод.

Через тиждень сезон цукроваріння 2018-2019 розпочнуть Крижопільський, Гайсинський, Жданівський Хмільницького району, Томашпільський, Іллінецький, Михайлинський Козятинського району цукрові заводи.

Нині у регіоні, який уже багато років є лідером із виробництва цукру в країні, площі посіву цукрових буряків становлять 55,4 тис. га, що на три тис. га більше, ніж торік. Очікувана урожайність — 450-470 ц/га. Вихід цукру з гектара залежатиме від цукристості, строків збирання і зберігання коренеплодів.