П’ятниця, 7 вересня 2018 року № 69 (19616)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19616/print.php?n=40016

  • Про це говорять

Атака з Криму. Хімічна

Михайло СЕРДЮК.

НАПРИКІНЦІ серпня в російських ЗМІ з’явилася інформація про інцидент, який стався на півночі окупованого РФ Криму. Йшлося про викид невідомої речовини в атмосферу у місті Армянськ. Внаслідок цього на металевих предметах, дахах будинків, листі дерев утворився маслянистий наліт жовтуватого кольору, в місті і на околицях зафіксовано мор тварин. На місце події екстрено спорядили групу екологів і співробітників тамтешньої «прокуратури».

На початку вересня «хіматака» з Криму перейшла і на Україну. На Херсонщині місцеві жителі нарікають на нудоту, запаморочення, висип на тілі й алергію. Скаржаться на самопочуття і прикордонники, які несуть службу на адмінмежі з окупованим Кримом. Речник Держприкордонслужби Олег Слободян повідомив: «Інформацію про викиди враховано. Змінено маршрути руху прикордонних нарядів, всі вони забезпечені засобами індивідуального захисту».

У вівторок, 4 вересня, окупанти вирішили припинити на два тижні роботу заводу «Титан». Пояснили тим, що у повітрі в місті перевищена концентрація сірчистого ангідриду — безбарвного газу з характерним різким запахом. Він токсичний і може потрапляти в організм через дихальні шляхи. У легких випадках отруєння оксидом сірки з’являються кашель, нежить, сльозотеча, відчуття сухості в горлі, біль у грудях, а при гострих отруєннях також і головний біль, запаморочення, загальна слабкість. За попередніми даними досліджень, причиною викиду стала нестача води.

Так званий російський глава Криму Сергій Аксьонов визнав катастрофу і заявив, що через забруднення повітря з Армянська вивезуть дітей шкільного та дошкільного віку в кримські санаторії.

Що ж до України, то, за словами міністра з питань тимчасово окупованих територій та ВПО Вадима Черниша, ситуація постійно відстежується і нема потреби в евакуації людей. Він запевнив: «Постійно будемо моніторити, раптом виникне загроза — влада відреагує миттєво. Комісія вилетіла туди додаткова... Прогалина в інформаційному полі з боку окупаційної влади протягом тижня свідчить про те, що вони намагалися приховати справжню ситуацію».

Ця сумна традиція замовчування існує ще з радянських часів. Цього разу подія, втім, набула розголосу — Офіс Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини передав інформацію про викиди шкідливих речовин поблизу Армянська в ООН, ОБСЄ, ВООЗ і Міжнародний комітет Червоного Хреста.

А підсумковий висновок зробив міністр закордонних справ Павло Клімкін: «Спочатку російські окупанти принесли в Крим і на Донбас людське горе, тепер — екологічні катастрофи, які знищують нашу землю».