Архів
П’ятниця,
7 вересня 2018 року

№ 69 (19616)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Санкції продовжаться

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Тереза Мей засудила Росію за Донбас, Крим і Солсбері та пообіцяла нові санкції.

Докладніше...
Відпрацюють спільні дії

США перекинули в Європу стратегічні бомбардувальники В-52 «Stratofortress» для навчань НАТО.

Докладніше...
Категорично проти незалежності

ІСПАНІЯ. Офіційний Мадрид запропонував каталонцям провести референдум про розширення автономії Каталонії.

Докладніше...
Геноцид за релігійною ознакою

М’ЯНМА. В ООН визнали геноцид проти народу рохінджа.

Докладніше...
Хиткі мости взаєморозуміння

КОРЕЙСЬКИЙ ПІВОСТРІВ. У Пхеньяні з 18 по 20 вересня відбудеться третій міжкорейський саміт.

Докладніше...
Своя рука — владика?

БРАЗИЛІЯ. Правоохоронці представили докази провини президента Мішеля Темера у корупції.

Докладніше...
Земля двигтіла під ногами

ЯПОНІЯ. На острові Хоккайдо стався землетрус магнітудою 7 балів.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Рівненщина

Земля-годувальниця

Устина Гречанюк.

ВЛАСНИКИ земельних паїв області уклали з орендарями майже 124 тисячі договорів на користування землею. Більшість угод — терміном 7-10 років. Як повідомили в обласному департаменті агропромислового розвитку ОДА, вартість оренди паїв у регіоні щороку зростає. Якщо у 2013 році за 1 га орендованої землі платили у середньому 748 гривень, то вже цього року — понад 1,5 тисячі гривень. У 2018 році середній розмір орендної плати становить 4,2% від нормативної грошової оцінки, що на 0,4% більше, ніж торік. Найвищий показник у Радивилівському районі — 5,6%.

Гине риба

У РІЧЦІ Устя стався масовий мор риби. Для з’ясування його причин була створена комісія, спеціалісти якої дослідили загиблу рибу і зразки річкової води. За словами начальника відділу іхтіології та регулювання рибальства обласного рибоохоронного патруля Андрія Орла, захворювань у першої не виявили, а от гідрохімічний аналіз не відповідає нормам. Імовірна причина — шкідливі скиди підприємств. Окрім цього, у воді дуже багато синьо-зелених водоростей, які у спеку виробляють велику кількість токсичних речовин. Розслідування загибелі риби триває, зібрані зразки надіслані в наукові установи для додаткових аналізів. Після отримання остаточних результатів будуть ухвалюватися відповідні рішення, зокрема й щодо підприємств — забруднювачів довкілля.

Почав учащати лелека

ОБЛАСТЬ — на першому місці серед інших регіонів (поступається лише столиці), де починаючи з 2008 року спостерігається позитивний приріст населення. Згідно з останніми даними, цей показник становить + 1,7, хоча загалом по країні він від’ємний (-4,4).

Найвища народжуваність у Рокитнівському районі — 20,3 на 1000 осіб (середньообласний показник — 13,5; середньоукраїнський — 10,3), Володимирецькому — 18,1, Березнівському — 17,3. Для цих же районів характерна і найнижча смертність. Трохи менше немовлят з’являється в Гощанському — 9,9, Демидівському — 10,3, Дубенському — 9,4 районах. У цих адміністративних одиницях і найвищі показники смерт­ності.

За даними Державної служби статистики України, в Рівненській області середня очікувана тривалість життя в 2016 році становила 71,56 року (по Україні — 71,68), у 2008 — 68,50. Серед основних причин смертності місцевого населення — хвороби системи кровообігу (особливо ішемічна хвороба серця, інсульт), злоякісні новоутворення, травми і отруєння. Водночас у порівнянні з 2008-м зменшилася кількість смертей новонароджених, а також від інфекційних недуг та хвороб системи травлення.

I людям, і країні

ЯК ВІДОМО, в Україні триває «митний експеримент», який полягає у спрямуванні 50% суми перевиконаного загального обсягу щомісячних митних надходжень кожного регіону на реконструкцію та поточний ремонт доріг. В області за «митні» гроші вирішили відремонтувати автошлях від державного кордону з Білоруссю в напрямку населеного пункту Зарічне. Цього року планується оновити десять кілометрів шляху на відрізку Прикладники — Зарічне — Дубровиця. Стару бруківку тут нині замінюють на сучасний асфальтобетон. Ремонту дорожнього полотна місцеві мешканці добивалися майже тридцять років! При тому, що ця дорога є важливою транзитною міжнародною магістраллю. Оновлений шлях, безперечно, полегшить людям життя. Місцева влада до того ж сподівається на покращання економічних показників регіону, адже тут збільшиться рух транспорту, зокрема пасажирських перевезень.

Готуватимуть затребуваних фахівців

ПРОЕКТ під назвою «Модернізація професій швейного виробництва. Розвиток людського капіталу державного професійно-технічного навчального закладу «Березнівське вище професійне училище» переміг у конкурсі Євросоюзу в рамках Програми підтримки секторальної політики України.

Усього від області було подано 21 проект. Березнівський визнали найперспективнішим. Адже професії, пов’язані зі швейним виробництвом, дуже затребувані. Проект передбачає створення на базі Березнівського вищого професійного училища майстерні, обладнаної сучасним устаткуванням — від швейних машин до розкрійних столів. На сьогодні вже підготовлено приміщення, тож проект планують втілити за кілька місяців. Загальна вартість його реалізації — 1,525 мільйона гривень, з яких 1,373 мільйона надає ЄС, решта — кошти обласного бюджету.

Гоща давня і молода

НЕЩОДАВНО було підбито підсумки IIІ Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України». Під час інтернет-голосування кожен охочий міг віддати свій голос за одне або кілька сіл. Також конкурсантів оцінювали члени Експертної ради. Призовий фонд конкурсу становив 150 тисяч гривень.

Переможцем стало смт Гоща Рівненської області. Його громада отримає на розвиток 100 тисяч гривень. На другому місці с. Крилос Галицького району Івано-Франківщини, на третьому — с. Іловиця Шумського району Тернопільщини. Цим населеним пунктам дістанеться по 25 тисяч гривень.

Селище Гоща свого часу було відоме як потужний центр освіти та науки. В XVI столітті тут функціонував колегіум, один із найкращих тогочасних навчальних закладів Європи. Сьогодні Гощанська районна гімназія, продовжуючи славні традиції, входить у ТОП-100 середніх навчальних закладів України.

Битва за «сонячне каміння»

ЯК ВІДОМО, область багата на поклади бурштину. На жаль, нелегальний його видобуток набув великих масштабів. Тож правоохоронці постійно проводять заходи щодо протидії незаконному промислу, викривають та документують протиправну діяльність.

Днями працівники поліції та прокуратури провели санкціоновані обшуки в одному із сіл Рівненського району, де, за їхніми даними, зберігалося незаконно видобуте «сонячне каміння». У ході слідчих дій було вилучено 197 кг (!) бурштину-сирцю різних фракцій. За попередніми відомостями, вартість вилученого становить 2,8 мільйона гривень. Відкрито кримінальне провадження, тривають заходи зі встановлення каналів збуту обробленого бурштину та осіб, причетних до незаконної діяльності.

Непрохані смугасті гості

В ОДНОМУ з будинків села Симонів Гощанського району шершні зробили собі кубло. Усі спроби господарів будинку випровадити непроханих гостей бажаних результатів не дали. Як відомо, укуси шершнів дуже небезпечні. Ця комаха на відміну від ос і бджіл кусає кілька разів, тож в організм людини потрапляє велика кількість отрути. Крім того, шершні часто нападають зграєю. Щороку від алергічної реакції на їхню отруту гинуть люди.

Тож господарі, аби не спокушати долю, вирішили звернутися до рятувальників. Боєць 16-ї державної пожежно-рятувальної частини смт Гощі, одягнувши спеціальний захисний костюм та «озброївшись» балоном із хімічною речовиною, за лічені хвилини вирішив проблему. Наразі життю та здоров’ю власників будинку нічого не загрожує.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
До нас приїхав МВФ
Читати
Здорожчання неминуче
Читати
Добавка за небезпеку
Читати
Гідний фільм — гідна нагорода
Читати
Не тим приладом міряють
Читати
За 100 грн уже не купуватимуть
Читати
Рахунок на мільйони
Читати
Будьте пильні
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове