Архів
П’ятниця,
7 вересня 2018 року

№ 69 (19616)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Санкції продовжаться

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Тереза Мей засудила Росію за Донбас, Крим і Солсбері та пообіцяла нові санкції.

Докладніше...
Відпрацюють спільні дії

США перекинули в Європу стратегічні бомбардувальники В-52 «Stratofortress» для навчань НАТО.

Докладніше...
Категорично проти незалежності

ІСПАНІЯ. Офіційний Мадрид запропонував каталонцям провести референдум про розширення автономії Каталонії.

Докладніше...
Геноцид за релігійною ознакою

М’ЯНМА. В ООН визнали геноцид проти народу рохінджа.

Докладніше...
Хиткі мости взаєморозуміння

КОРЕЙСЬКИЙ ПІВОСТРІВ. У Пхеньяні з 18 по 20 вересня відбудеться третій міжкорейський саміт.

Докладніше...
Своя рука — владика?

БРАЗИЛІЯ. Правоохоронці представили докази провини президента Мішеля Темера у корупції.

Докладніше...
Земля двигтіла під ногами

ЯПОНІЯ. На острові Хоккайдо стався землетрус магнітудою 7 балів.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Наше військо

У ритмі з часом

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

П’ять сотень хлопців і дівчат склали присягу на вірність народу України, перед тим як стати курсантами Харківського національного університету повітряних сил імені Івана Кожедуба. Готувалися вони до цього урочистого моменту цілий місяць.

НА ВІДМІНУ від студентів цивільних закладів курсанти ХНУПС, перш ніж сісти за парти, не тільки одягли військові строї, а й пройшли військову підготовку. Нинішнього року вишкіл тих, хто обрав професію захисника Вітчизни, вперше проходив за стандартами НАТО. Під керівництвом досвідчених інструкторів вони цілодобово набували військових навичок, проходили курси виживання, навчалися тактичній медицині. Вишкіл був серйозний, майже індивідуальний: на п’ять курсантів припадав один інструктор.

— Я мріяв стати військовим, захисником України, тому труднощі початкової підготовки мені було легше долати,— каже курсант Богдан Щербина.

З Кривого Рогу, звідки родом хлопець, на свято до онука приїхав його дід — Леонід Михайлович Попович, який усе життя пропрацював металургом. Заради такої нагоди чоловік одягнув вишиванку.

— У нашій родині завжди виховувалася повага до рідної землі, мови, національних традицій,— каже Леонід Михайлович.

Богдан вступив до військового вишу відразу після закінчення школи. Серед першокурсників 75 курсантів, які брали участь в АТО і ООС, що триває. Свою присягу вони склали ще перед тим, як уклали контракт і вирушили на війну. Нинішнього року в ХНУПС серед курсантів 22 дівчат. В. о заступника начальника училища Костянтин Васюта говорить, що прекрасна стать охоче вступає до військових закладів. Скажімо, в їхньому університеті конкурс серед дівчат — 10-20 осіб на місце.

Найпопулярніший факультет той, на якому готують льотчиків тактичної авіації. До речі, навчання одного обходиться недешево — 8-9 млн грн, тоді як цивільного фахівця — близько 200-300 тис. грн. Костянтин Васюта вважає, що система підготовки в їхньому університеті унікальна і одна з найпрогресивніших у світі. Складається вона з трьох ступенів. На початковому етапі курсанти вчаться на легкомоторних літачках, де їх перевіряють на профпридатність. Далі — опанування навчально-бойових машин. Насамкінець, на 5-му курсі, льотчики практикуються на бойових модернізованих сталевих птахах… Отож, закінчивши за п’ять років виш, після трьох льотних змін випускник ХНУПС самостійно заступає на бойове чергування, у той час як американському курсантові льотного закладу потрібно аж сім років, аби сягнути ступеня бакалавра, а потім ще пройти курси у навчальному центрі, щоб заступити на бойове чергування. Немає такої триступеневої системи підготовки і в нашого противника — Росії. За унікальними методиками готують і на інших факультетах Харківського національного. Скажімо, вже за чотири роки випускники факультету протиповітряної оборони (ППО) готові не лише розгортати на невідомій місцевості та застосовувати зенітно-ракетні комплекси (ЗРК), а й налагоджувати та ремонтувати бойову техніку. В країнах НАТО ремонтом займаються приватні фірми.

— Нещодавно наш заклад отримав нову техніку, тренажери для підготовки пілотів, фахівців ЗРК,— розповідає Костянтин Васюта.— Час цього вимагає, і ми прагнемо за ним не відставати.

На фото автора: присяга в ХНУПС імені Івана Кожедуба.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
До нас приїхав МВФ
Читати
Здорожчання неминуче
Читати
Добавка за небезпеку
Читати
Гідний фільм — гідна нагорода
Читати
Не тим приладом міряють
Читати
За 100 грн уже не купуватимуть
Читати
Рахунок на мільйони
Читати
Будьте пильні
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове