Архів
П’ятниця,
7 вересня 2018 року

№ 69 (19616)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Санкції продовжаться

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Тереза Мей засудила Росію за Донбас, Крим і Солсбері та пообіцяла нові санкції.

Докладніше...
Відпрацюють спільні дії

США перекинули в Європу стратегічні бомбардувальники В-52 «Stratofortress» для навчань НАТО.

Докладніше...
Категорично проти незалежності

ІСПАНІЯ. Офіційний Мадрид запропонував каталонцям провести референдум про розширення автономії Каталонії.

Докладніше...
Геноцид за релігійною ознакою

М’ЯНМА. В ООН визнали геноцид проти народу рохінджа.

Докладніше...
Хиткі мости взаєморозуміння

КОРЕЙСЬКИЙ ПІВОСТРІВ. У Пхеньяні з 18 по 20 вересня відбудеться третій міжкорейський саміт.

Докладніше...
Своя рука — владика?

БРАЗИЛІЯ. Правоохоронці представили докази провини президента Мішеля Темера у корупції.

Докладніше...
Земля двигтіла під ногами

ЯПОНІЯ. На острові Хоккайдо стався землетрус магнітудою 7 балів.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

На словах одне, на ділі — інше

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

На сході села Холми.

Фото автора.

У селищі Холми Корюківського району зараз як у розтривоженому вулику. Під стінами адміністративного центру Холминської об’єднаної територіальної громади нещодавно відбувся велелюдний схід. Місцеві та жителі навколишніх сіл збурені намірами керівництва Корюківської центральної райлікарні через борги селищної ради закрити її паліативне відділення, розташоване у Холмах.

Обіцянки-цяцянки

«КОЛИ агітували об’єднуватися в громаду, то обіцяли впорядковані дороги, облаштовану лікарню, належну увагу до людей похилого віку, а отримали… оптимізацію, — обурюються холминці. — Де ж обіцяне? Де повага до людей?»

«Навіщо нам така громада, де закривають усе, що нам потрібно? — запитує пенсіонерка Надія Іларіонівна. — Керівники кажуть медикам, що немає чим платити, а самі сидять у розкішних кабінетах, отримують по 20 тисяч гривень зарплати та ще й премії — хай би не роздували штат, то й лікарям вистачило б».

«Нам пропонують лікуватися в райцентрі, а там для нас ніколи немає місць, — бідкається місцева мешканка Лідія Андріївна. — Та й хіба можна хворим їздити нашими дорогами? Відколи об’єдналися в громаду, стало гірше. А обіцяли золоті гори…»

Колись Холми мали повноцінну лікарню. Нині під одним дахом цієї медустанови — три окремі медичні підрозділи: селищна лікарська амбулаторія загальної практики сімейної медицини (підпорядкована Корюківському центру первинної медико-санітарної допомоги), відділення паліативної допомоги Корюківської центральної районної лікарні і «швидка» — Холминський пункт Корюківського відділу медицини катастроф. Місцеві за звичкою називають усе це лікарнею. Їхнє невдоволення викликали наміри закрити паліативне відділення (для неврологічних і онкохворих, які потребують стороннього догляду).

Тут також говорять і про подальші оптимізації — бібліотеки, дитячого садка та територіального центру.

Куди нам подітися?

«ВОСЬМОГО серпня нам зачитали наказ про оптимізацію Корюківської ЦРЛ, — розповідає праля паліативного відділення Раїса Кравченко. — Якщо нас закриють, як бути і нам, і людям у разі захворювання? У нас лікуються селяни з багатьох навколишніх сіл».

У паліативному відділенні зараз 12 працівників — медсестри, санітари та лікар на півставки. В більшості зарплати не дотягують і до «мінімалки».

На першому поверсі закладу — 10 терапевтичних і шість паліативних ліжок. Сьогодні таких хворих тут четверо. Корюківець Володимир Фесько потрапив сюди після важкого інсульту, медперсонал замінив йому рідню. «От куди нам подітися після того, як закриють наше відділення?» — непокоїться ще один житель Корюківки Сергій Розумейко. Як свідчить практика, сільські медики багатьох тяжкохворих ставлять на ноги.

Будівлю Холминської лікарні звели 1977 року. Останнім часом, після планової оптимізації, тут катастрофічно не вистачає фінансування. Медичний персонал власноруч робить косметичні ремонти, збирає городину для хворих.

«Як можемо, так і виживаємо, — показує маленьку електроплитку, на якій розігрівають їжу для пацієнтів, санітарка Ольга Жовта. — Але не скаржимось і зайвого не просимо. Для нас головне, щоб людям було добре».

За словами медиків, якщо закриють паліативне відділення, у Холмах не залишиться жодного ліжка для стаціонарного лікування, діятиме лише первинна ланка — амбулаторія, яка працює з 8-ї ранку до 16-ї години вечора.

На медицину — жодної копійки

АБИ відстояти свою лікарню, кількасот мешканців Холмів та сусідніх сіл зібралися біля селищної ради. Ніхто з працівників до них не вийшов: їх просто не виявилося на робочих місцях. Мітингувальники вирішили письмово звернутися до холминського селищного голови Олександра Шевчика з вимогою поінформувати громаду стосовно подальшої долі паліативного відділення. Аж ось керівник громади з’явився сам, пояснивши, що тільки-но приїхав із Чернігова. Утім, нічого конкретного Олександр Іванович не сказав. Нагадав, що рішення про закриття паліативного відділення ухвалив головний лікар Корюківської ЦРЛ Сергій Пивовар. Воно є вимушеним — Холминська селищна рада не виконала своїх зобов’язань щодо надання грошей на утримання лікарні. Сума немала — не вистачає 2,3 мільйона гривень. Це при тому, що бюджет Холминської ОТГ має дефіцит у понад 3 мільйони гривень.

За словами Сергія Пивовара, в рік на фінансування Корюківської ЦРЛ потрібно близько 32 мільйонів гривень. 16 мільйонів із них — це медична субвенція, решта — гроші району, міської ради та селища. Холми на друге півріччя нинішнього року не заклали жодної копійки на медицину, хоча бюджет тут перевиконано майже на 900 тисяч гривень.

Мітингувальники нагадали: на фінансування апарату селищної ради щомісяця йде понад 250 тисяч гривень. Це без урахування щомісячних премій і надбавок. Селищний голова цілком міг би ефективніше розподіляти витрати та віднайти хоча б дещицю коштів на медицину. Зважаючи на ці вимоги, Олександр Шевчик пообіцяв низку послідовних кроків: насамперед звернутися до департаменту фінансів Чернігівської ОДА по фінансову допомогу. До цього часу департамент не бачив «дірки» з недофінансування медицини, оскільки селищна рада взагалі не закладала коштів на це. Відтак звинувачення людей у некомпетентності керівництва громади не позбавлені сенсу.

Чи вдасться холминцям відстояти лікарняне відділення? Це стане зрозуміло найближчим часом.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
До нас приїхав МВФ
Читати
Здорожчання неминуче
Читати
Добавка за небезпеку
Читати
Гідний фільм — гідна нагорода
Читати
Не тим приладом міряють
Читати
За 100 грн уже не купуватимуть
Читати
Рахунок на мільйони
Читати
Будьте пильні
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове