Архів
П’ятниця,
7 вересня 2018 року

№ 69 (19616)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Санкції продовжаться

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Тереза Мей засудила Росію за Донбас, Крим і Солсбері та пообіцяла нові санкції.

Докладніше...
Відпрацюють спільні дії

США перекинули в Європу стратегічні бомбардувальники В-52 «Stratofortress» для навчань НАТО.

Докладніше...
Категорично проти незалежності

ІСПАНІЯ. Офіційний Мадрид запропонував каталонцям провести референдум про розширення автономії Каталонії.

Докладніше...
Геноцид за релігійною ознакою

М’ЯНМА. В ООН визнали геноцид проти народу рохінджа.

Докладніше...
Хиткі мости взаєморозуміння

КОРЕЙСЬКИЙ ПІВОСТРІВ. У Пхеньяні з 18 по 20 вересня відбудеться третій міжкорейський саміт.

Докладніше...
Своя рука — владика?

БРАЗИЛІЯ. Правоохоронці представили докази провини президента Мішеля Темера у корупції.

Докладніше...
Земля двигтіла під ногами

ЯПОНІЯ. На острові Хоккайдо стався землетрус магнітудою 7 балів.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Цукор — у вільне плавання

Марина ТІШКОВА.

Четвертого вересня розпочалася дев’ята сесія Верховної Ради («коротка», яка завершиться 18 січня). Стиль роботи парламенту поки що суттєво від попередніх сесійних «піврічок» не відрізняється — стартували досить мляво і неорганізовано. Загалом за перші два дні нової сесії розглянуто півтора десятка проектів законів та постанов, ухвалено шість законів.

ВІДКРИВАЮЧИ сесію, Голова ВР А. Парубій нагадав депутатам про незмінні вже понад чотири роки виклики, що стоять перед державою: російська агресія, економічна «турбулентність», утримання обраного геополітичного курсу. Щоправда, до них додасться новий — майбутні вибори і входження політсил у раж перегонів, що може геть розладнати політичне життя. А. Парубій спробував бути оптимістом: «...переконаний, це буде період шансів і вікна можливостей, коли ми зможемо продовжити системну роботу і дати відповідь на ті виклики, які стоять перед нами». Однак це уявне вікно досить швидко причинилося — депутати спіткнулися вже на ухваленні порядку денного сесії, тож із великими труднощами ледь прийняли тижневий, щоб уможливити діяльність.

Законотворчий «ужинок», який удалося зібрати, строкатий. Насамперед заслуговує уваги скасування державного регулювання цін на цукор. Виробники не будуть зобов’язані декларувати вартість продукції, а також обґрунтовувати Держспоживслужбі необхідність її зміни. Випереджуючи побоювання суспільства, у профільному комітеті зазначили, що це не означає автоматичне здорожчання цукру, а передусім дасть можливість усунути зайвий адміністративний тиск на бізнес і зробити виробництво інвестиційно привабливим. Хоча експерти, роблячи підсумки щодо скасування держрегулювання цін на соціальні продукти, не зовсім згодні з таким прогнозом, наголошуючи на остаточній втраті запобіжників при різких цінових коливаннях (яких, між іншим, немає в розвинених країнах).

Боротьба з піратством триває — ухвалено зміни до Закону «Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп’ютерних програм, баз даних». Отже, Міністерство економічного розвитку зобов’язали оприлюднювати на своєму сайті інформацію про голограми, видані продавцям комп’ютерних програм музичних творів, із зазначенням відомостей про твір, заявника та їхню кількість.

Зроблено крок до забезпечення житлом працівників держпідприємств, які роками стоять на обліку як особи, що потребують поліпшення житлових умов, живучи у відомчому помешканні. Відтепер заборона на відчуження в рамках колективного договору нерухомого майна об’єктами, 100% акцій яких належать державі, знята.

Порушили на першому засіданні й медичну тему. За даними голови Комітету з питань охорони здоров’я О. Богомолець, МОЗ проводить близько 200 клінічних випробувань медикаментів, але результати досліджень (зокрема, дані про негативні побічні ефекти) приховані від громадян. Відтак, аби люди знали, чим їх збираються лікувати, прийнято закон про доступ до результатів доклінічного вивчення та клінічних випробувань ліків. Виняток становить інформація комерційного конфіденційного характеру.

Щоб зробити відновлювальну енергетику інвестиційно привабливішою, скасували обов’язкове зарахування до категорії СС2 об’єктів, які виробляють електроенергію з вітру, за умови підтвердження експертизою врахування результатів оцінки впливу на довкілля. Таким чином, буде забезпечений екологічний контроль і водночас спроститься процедура запуску в роботу вітростанцій.

Пленарна середа минула, як завжди, у запрошуванні Головою ВР А. Парубієм депутатів, котрі розбіглися кулуарами, повернутися на робочі місця та голосувати. Що­правда, одну знакову постанову таки вдалося ухвалити — «Про проведення Всеукраїнської Естафети Єднання з нагоди 100-річчя проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки» (22 січня наступного року знакова подія «відсвяткує» 100-ліття). Відтак 2019-й оголошено Роком Соборності України, а уряд має підготувати власне естафету, яка розпочнеться 1 грудня нинішнього року в місті Фастів Київської області і завершиться 22 січня наступного в Києві на Софійській площі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
До нас приїхав МВФ
Читати
Здорожчання неминуче
Читати
Добавка за небезпеку
Читати
Гідний фільм — гідна нагорода
Читати
Не тим приладом міряють
Читати
За 100 грн уже не купуватимуть
Читати
Рахунок на мільйони
Читати
Будьте пильні
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове