Архів
П’ятниця,
7 вересня 2018 року

№ 69 (19616)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Як боротись із портулаком

ПРО це запитує Віталій Нежурбіда з Уманського району Черкаської області та й інші читачі.

Справді, останніми роками це проблема з проблем. Портулак страшенно живучий, добре пристосовується до будь-яких умов, окупував уже не тільки села, а й шириться у містах. Не повірите — нинішнього літа рослини портулаку пробилися в щілини гранітних сходів, що ведуть до будівлі столичної «Преси України». Фактично він усюдисущий, тому, щоби боротьба з надокучливим бур’яном увінчалась успіхом, треба запастися неабияким терпінням і випробувати всі методи.

Насіння портулаку починає проростати при температурі 25° і вище після дощу або поливу. Насіння цього бур’яну достигає двічі-тричі за сезон, зберігає схожість близько 30 років.

Багато городників, самі того не підозрюючи, сприяють вегетативному розмноженню портулаку. Бо виривають його не з корінням, відтак із прикореневої бруньки відростають нові пагони. Тоді як навіть виривається з вологого ґрунту цей бур’ян легко, не кажучи вже, коли підкопати чи підсапати. І цим портулак відрізняється від решти бур’янів: його справді легко видаляти руками. Треба постійно прополювати грядки, а найважливіше — не дати рослинам зацвісти. Нехитрий прийом, як позбутися портулаку городнього, — регулярно глибоко перекопувати ґрунт. Насіння його може зійти тільки з поверхні або з глибини 1,5 см. Отже, після ретельного прополювання ділянку перекопують і культивують. Якщо насіння буде знаходитись на великій глибині, воно не матиме сили прорости навіть за сприятливих умов. Саме тому слід щовесни і щоосені гарненько перекопувати город.

Крім механічного, є ще спосіб знищення цього бур’яну мульчуванням ґрунту. Потрібно засипати ділянку 3-4-сантиметровим шаром мульчі. Втім, так доцільно боротись з усіма видами диких рослин. Підходить сіно, солома або інший органічний чи неорганічний матеріал. У тому числі чорне агроволокно, яке пропускає у землю вологу, але не сонячні промені. Знявши його за кілька тижнів із землі, побачите лише солому, яку легко прибрати. Однак агроволокно доволі дороге.

Сидеративний спосіб. Площі на присадибній ділянці, що вивільняються від різних культур, доцільно засівати хрестоцвітими, а саме гірчицею, ріпаком, редькою. Ці культури поліпшують фітосанітарний стан, структуру грунту і пригнічують проростання бур’янів, зокрема портулаку городнього.

Якщо ви старались, але так і не змогли подолати портулак природними методами, доведеться вдатися до продукції хімічної промисловості. Ваші дії повинні бути такими: після збору врожаю поле слід дуже ретельно прополоти — листочка не має залишитись — і повністю видалити за межі городу. Зібрані бур’яни складають на купу і кроплять препаратом «Торнадо» чи «Напалм». Ділянку також обробляють гербіцидом. Можна застосувати препарати з діючими речовинами: ізопропіламінна сіль гліфосату («Ураган форте», «Раундап», «Чистопол»), клопіралід («Лонтрел Гранд»), іоксиніл («Тотріл»), тріасульфурон («Лінтур»).

Очевидним недоліком застосування «хімії» є подальший екологічний стан землі. До того ж портулак стійкий до гербіцидів, котрі дозволяються в період вегетації культур, ефективніше використання препаратів, дозволених для роздрібного продажу населенню, в допосівний період, а саме: «Гоал», «Дуал голд», «Містраль».

Який варіант є найприйнятнішим, вирішувати, звісно, вам. Ми — за природні способи, адже землю і ґрунтові води треба повертати у первозданний вигляд.

Версія для друку          До списку статтей

ПРИЙШОВ час збору найголовнішого з «родичів гарбузових». Щоби поділився досвідом вирощування гарбуза, наша дописувачка С. Усатюк запросила гостем сторінки «ДГ» прикарпатця Антона Іваночка. Чоловік дасть поради щодо стиглості гарбузів, умов, за яких вони найкраще зберігатимуться, а також гарбузового раціону. Зокрема, на Прикарпатті господарі роблять «гарбузовий посуд» зі смачним і цілющим напоєм усередині. Тож поспішайте зібрати гарбузи, аби вистачило собі й рідним на всю зиму. Це той випадок, коли передати куті меду неможливо: що більше з’їси, тим більше користі.

Цікавинкою майбутнього випуску буде й матеріал про вирощування грибів у себе на ділянці. Точніше, мова піде про первинний етап — вибір міцелію. Він зараз продається у насіннєвих магазинах, однак не всі виробники виявляють добросовісність і постачають належний товар. Підкажемо, на що орієнтуватися при купівлі.

Надзвичайно смачне і корисне м’ясо перепелів, а також яйця. Утримання цих птахів та догляд за ними нескладний порівняно з вирощуванням курей та качок, скажімо. Стаття в наступному номері міститиме майже всі відповіді на запитання.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове