Архів
П’ятниця,
7 вересня 2018 року

№ 69 (19616)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Копаємо колодязь

ЗАЗВИЧАЙ беруться до цієї роботи у другій половині літа. В цю пору рівень ґрунтових вод найнижчий. Таким він залишається до кінця зими — приблизно до лютого.

До вибору місця для колодязя слід підійти дуже серйозно, адже джерело має служити не один десяток років. Та й воду хочеться одержувати доброякісну.

Якщо в сусідів уже є колодязь, то варто врахувати лінію їх розташування.

Водночас джерело повинно знаходитися далеко від місць (в тому числі сусідських) забруднення: компостної купи, вуличного туалету чи вигрібної ями, парковки.

У майбутньому плануєте проводити водопостачання в будинок? Тоді колодязь має бути не надто віддалений від будівлі.

За бажання джерело води з гарними цямриною і дашком із вирізаними дерев’яними прикрасами може стати гідним елементом присадибного дизайну.

Коли всі ці питання вирішені, слід знайти місцеву бригаду копачів і домовлятися по суті. Чому саме місцеві фахівці мають бути? Тому що вони напевне знають про рівень залягання ґрунтових вод у вашому районі, допоможуть з вибором місця, порадять, що краще — колодязь чи скважина. Та й про смак і якість води все знають.

У разі якихось негараздів зі спорудою, а відтак потреби ремонту чи усунення недоліків тутешніх працівників легше буде знайти.

Копаючи колодязь, не треба намагатися отримати відразу багато води. Важливіше перетворити вкопані в землю кільця на повноцінну споруду, яка правильно функціонує і не створює своєму власникові проблем.

Хороший колодязь — такий, у якому якість і кількість води відповідає потребам господаря.

Версія для друку          До списку статтей

ПРИЙШОВ час збору найголовнішого з «родичів гарбузових». Щоби поділився досвідом вирощування гарбуза, наша дописувачка С. Усатюк запросила гостем сторінки «ДГ» прикарпатця Антона Іваночка. Чоловік дасть поради щодо стиглості гарбузів, умов, за яких вони найкраще зберігатимуться, а також гарбузового раціону. Зокрема, на Прикарпатті господарі роблять «гарбузовий посуд» зі смачним і цілющим напоєм усередині. Тож поспішайте зібрати гарбузи, аби вистачило собі й рідним на всю зиму. Це той випадок, коли передати куті меду неможливо: що більше з’їси, тим більше користі.

Цікавинкою майбутнього випуску буде й матеріал про вирощування грибів у себе на ділянці. Точніше, мова піде про первинний етап — вибір міцелію. Він зараз продається у насіннєвих магазинах, однак не всі виробники виявляють добросовісність і постачають належний товар. Підкажемо, на що орієнтуватися при купівлі.

Надзвичайно смачне і корисне м’ясо перепелів, а також яйця. Утримання цих птахів та догляд за ними нескладний порівняно з вирощуванням курей та качок, скажімо. Стаття в наступному номері міститиме майже всі відповіді на запитання.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове