Архів
П’ятниця,
7 вересня 2018 року

№ 69 (19616)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

На пташиному подвір’ї

НЕЗАБАРОМ пора забою птиці, яку відгодовували на м’ясо. Водночас варто й про потомство потурбуватися. Комплектуючи стадо, треба залишати одного півня на кожні десять курок, одного качура на п’ять качок, одного гусака на чотири гуски, одного індика на десять індичок. Для одержання харчових яєць наявність у стаді самця не обов’язкова.

Попередній добір півників за загальним розвитком і ростом гребеня роблять у двомісячному віці. Курочок несучих порід за цими ж ознаками добирають у тримісячному віці, а м’ясо-яєчних — в чотиримісячному.

Востаннє відбирають курей на плем’я восени з урахуванням походження, статури і здоров’я, а також продуктивності.

Молоді кури, які почали рано нестись — у 4-6-місячному віці, — будуть добрими несучками. Ті ж, які почали пізно нестися, — погані несучки, і їх наступного літа після припинення яйцекладки слід вибракувати.

Кури, які несуться, мають добре розвинений червоний гребінь і сережки, великий м’який живіт і широко розставлені лобкові кістки. Після припинення яйцекладки гребінь у курок зменшується, стає зморшкуватим, сухим, тьмяно забарвленим.

Коли кури линяють, вони не несуться. Рано починають линяти погані несучки. Хороші несучки линяють пізно восени — таких і слід залишати на плем’я.

З віком кури знижують несучість. Через це замість поганих несучок на наступний рік доцільно залишати молоду добірну птицю.

* * *

Племінна качка насамперед повинна бути вагою не менше 3 кг, мати всі ознаки породи, відзначатися правильною будовою тіла та міцною статурою. Відбираючи птицю, її обмацують руками. Ширину і глибину тулуба визначають так: великими пальцями обох рук обхоплюють спину, а рештою — грудну кістку між ногами. Таким чином перевіряють форму і симетричність грудної кістки, відстань між лобковими кістками. У такий же спосіб визначають і ширину таза.

Подібний огляд птиці допомагає безпомильно відбирати найкращі екземпляри для батьківської зграї, вибраковуючи недорозвинену та з прихованими травмами.

Не варто залишати також ту птицю, яка довго линяє. Важливий показник, на який слід зважити, залишаючи качок на плем’я, — несучість.

* * *

Добираючи гусей у племінне стадо, варто залишати не лише великих, а й таких, які в молодому віці майже не хворіли і чиї продуктивні якості перевірені. Гусаків на плем’я залишають віком до 4 років, а гусок — до 6-8.

На якість потомства цих птахів насамперед впливає гусак. Тому відбір самця має бути особливо ретельним. Найкращий період продуктивності у гусей — другий, третій і четвертий роки використання.

При відборі гусей звертають увагу на вираженість породи, живу масу, статуру, оперення і м’ясні форми.

Від правильного виділення із маси і утримання самців значною мірою залежать інкубаційні властивості гусячих яєць. Якщо гусак у племінний сезон знижує живу вагу, то буде знижуватись і запліднення яєць гусок, «обслуговуваних» ним. Таких гусей додатково підгодовують.

При тривалому утриманні гусей без заміни спостерігається їх спорідненість, наприклад брат і сестра, дочка і батько, син і мати. Щоб уникнути цього, самців слід замінювати кожні три роки, взявши яйце або добовий молодняк з іншого господарства, ліпше з іншого населеного пункту.

При родинному спаровуванні потомство зазвичай вироджується — має знижену життєздатність, недостатньо високу продуктивність, частішають випадки каліцтва.

Самички починають нестися напровесні. Зазвичай вони зносять від 10 до 25 яєць, після чого починають їх насиджувати. За умови відсутності яєць у гнізді яйцекладка може продовжуватися до двох місяців.

* * *

При відборі індиків найголовніше пам’ятати, що вага майбутнього потомства залежить від самця. Чим він важчий, тим крупніші виростуть індичата.

До того ж вони мають бути з широкими грудьми, добре оперені, з ясними очима. Самець повинен добре стояти на ногах. У так званих тяговиків міцно поставлені ноги — вони не повинні розташовуватися близько одна до одної і не мають «дивитися» в різні боки. В жодному разі не можна залишати на плем’я самців і самок з кривими ногами (рахітними) і кривими пальцями — передадуться потомству у спадок.

Дуже важких, а також маленьких самичок не варто залишати. Перші через незграбність чавлять яйця. Маленькі, найімовірніше, недорозвинені. Відбираємо лише красивих середніх. Вага самок не грає ролі в передачі вагових якостей потомству.

Насамкінець варто звернути увагу на вдачу птиці. Задерикуватих, метушливих і полохливих самок також не варто залишати. Зазвичай вони сіють у стаді хаос.

Версія для друку          До списку статтей

ПРИЙШОВ час збору найголовнішого з «родичів гарбузових». Щоби поділився досвідом вирощування гарбуза, наша дописувачка С. Усатюк запросила гостем сторінки «ДГ» прикарпатця Антона Іваночка. Чоловік дасть поради щодо стиглості гарбузів, умов, за яких вони найкраще зберігатимуться, а також гарбузового раціону. Зокрема, на Прикарпатті господарі роблять «гарбузовий посуд» зі смачним і цілющим напоєм усередині. Тож поспішайте зібрати гарбузи, аби вистачило собі й рідним на всю зиму. Це той випадок, коли передати куті меду неможливо: що більше з’їси, тим більше користі.

Цікавинкою майбутнього випуску буде й матеріал про вирощування грибів у себе на ділянці. Точніше, мова піде про первинний етап — вибір міцелію. Він зараз продається у насіннєвих магазинах, однак не всі виробники виявляють добросовісність і постачають належний товар. Підкажемо, на що орієнтуватися при купівлі.

Надзвичайно смачне і корисне м’ясо перепелів, а також яйця. Утримання цих птахів та догляд за ними нескладний порівняно з вирощуванням курей та качок, скажімо. Стаття в наступному номері міститиме майже всі відповіді на запитання.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове