Архів
П’ятниця,
7 вересня 2018 року

№ 69 (19616)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Перебираємо та закладаємо на зберігання

ДУЖЕ негативно позначається на лежкості бульб фітофтороз. Тому бадилля навіть із незначними ознаками захворювання перед викопуванням картоплі необхідно видалити, щоб запобігти поширенню інфекції на бульби.

Якщо до сховища потрапить пошкоджена, недоброякісна продукція, кращою вона з часом не стане. Від якості бульб повністю залежить і лежкість, і відсоток збереження всього врожаю.

Сортування починається з відбору бульб для посадки. Насінну картоплю потрібно прозеленити у світлому (але не на прямому сонці) місці протягом двох тижнів — це підвищить її лежкість і зробить непривабливою для гризунів.

Картопля на їжу теж підлягає сортуванню за терміном зберігання.

На середній термін відбирають найбільші бульби. Вони будуть лежати приблизно до середини зими. На тривалий термін придатні бульби середнього розміру, без пошкоджень, добре дозрілі й просушені. «На зараз», тобто першими на їжу, доцільно пускати розрізані й пошкоджені картоплини, дрібні й з ознаками захворювань.

Всі бульби, які закладають на зберігання, мають бути цілі, сухі, зрілі (шкірка груба й щільна, не шкребеться), здорові, чисті (без налипання ґрунту).

Навіть кілька дефектних картоплин можуть заразити всю купу і зіпсувати велику частину врожаю, тому краще перестаратися, вибраковуючи, ніж залишити «зовсім трохи пошкоджені, майже хороші».

Період зберігання картоплі включає в себе чотири важливі етапи: лікувальний, період охолодження, основний, весняний.

Завдання лікувального періоду — обсушування, достигання і заліковування механічних пошкоджень бульб.

Після викопування картоплі рекомендується залишити її на грядці на годину-другу для обсушування. Довше тримати на городі недоцільно — в сонячну погоду шкірка може зазнати сонячного опіку, що несприятливо позначиться на подальшому зберіганні.

Після «сонячно-повітряної ванни» бульби потрібно перенести під навіс. Два наступні тижні картопля буде «нарощувати» захисні властивості. Мікроорганізми потрапляють через пошкоджені покривні тканини (шкірку). Тому надзвичайно важливо, щоб зажили всі ранки на бульбах. У цей період картопля дуже інтенсивно «дихає», активно виділяючи тепло і вологу, що сприяє швидкому загоєнню пошкоджень.

Найкраще це відбувається за температури повітря плюс 13-18ОС і високої вологості (90-95%). Чим нижче температура повітря, тим довше протікає процес загоєння і тим довше власне лікувальний період.

Після стадії заліковування необхідно поступово знижувати температуру середовища, де знаходяться бульби, до плюс 2-4ОС, тобто щоденне зниження температури має бути 0,5ОС. Фактично такий період триває 10-15 днів.

Зазвичай зниження температури відбувається природним шляхом (нехай без дотримання встановленого графіка) — осінь же надворі.

Коли досягнуто необхідних плюс 2-4ОС, всередині бульб завмирають усі біохімічні та фізіологічні процеси — картопля до тривалого зберігання готова.

Версія для друку          До списку статтей

ПРИЙШОВ час збору найголовнішого з «родичів гарбузових». Щоби поділився досвідом вирощування гарбуза, наша дописувачка С. Усатюк запросила гостем сторінки «ДГ» прикарпатця Антона Іваночка. Чоловік дасть поради щодо стиглості гарбузів, умов, за яких вони найкраще зберігатимуться, а також гарбузового раціону. Зокрема, на Прикарпатті господарі роблять «гарбузовий посуд» зі смачним і цілющим напоєм усередині. Тож поспішайте зібрати гарбузи, аби вистачило собі й рідним на всю зиму. Це той випадок, коли передати куті меду неможливо: що більше з’їси, тим більше користі.

Цікавинкою майбутнього випуску буде й матеріал про вирощування грибів у себе на ділянці. Точніше, мова піде про первинний етап — вибір міцелію. Він зараз продається у насіннєвих магазинах, однак не всі виробники виявляють добросовісність і постачають належний товар. Підкажемо, на що орієнтуватися при купівлі.

Надзвичайно смачне і корисне м’ясо перепелів, а також яйця. Утримання цих птахів та догляд за ними нескладний порівняно з вирощуванням курей та качок, скажімо. Стаття в наступному номері міститиме майже всі відповіді на запитання.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове