Вівторок, 4 вересня 2018 року № 68 (19615)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19615/print.php?n=40005

  • Дивосвіт навколо нас

Срібне літо

Михайло МОРОЗ.

ДОТИ, поки осінь остаточно увійде у свої права, вересень має все підготувати. Тому, отримавши від осені чарівні ключі, він звично відчиняє навстіж двері у світ природи і хазяйнує. Бо роботи — непочатий край: у лісах, на полях, на ріках і озерах, на луках — скрізь.

Насамперед йому треба відрядити у вирій більшість птахів. Мине всього кілька днів, і небо помережать десятки, якщо не сотні чорних пунктирних ліній, утворених птахами, які шикуються у стаї, зграї, косяки і беруть старт у далекі краї. Для багатьох це не одна тисяча кілометрів.

По-різному птахи полишають рідні краї. Одні летять мовчки, а інші, як, наприклад, журавлі, посилають нам із піднебесся свої щемливі прощальні голоси. Разом із першим пожовклим листям опадає додолу цей спів, щемно лоскочучи душу, викликаючи щоразу сум.

Летять журавлі повільно, неохоче залишають рідні обжиті місця. На полях і мілководді роблять довгі зупинки. Ключем-клином, як і журавлі, летять лелеки, лебеді, гуси. Так їм легше летіти, допомагають висхідні повітряні потоки, що створюються самими ж птахами. Щоправда, дикі гуси та інша водоплавна птиця відправляться у далекі мандри перед самим снігом. Недарма кажуть: «Гуси летять — чекай холодів». Словом, вересень — місяць пташиних проводів. Утім, одні зникають поступово, а інші — раптово. Знялися на крила і полетіли. Швидкість у них теж різна. Наприклад, стрижі та ластівки серед птахів — найкращі літуни. На великій висоті розвивають швидкість до 110 кілометрів за годину. За 10-12 годин ці птахи без посадки пролітають усю пустелю Сахара. Швидко летять також дикі качки — 70-90 кілометрів за годину, шпаки — 50-70. Дикі гуси значно повільніше — до 30 км за годину. Цікаво, що деякі птахи харчуються під час польотів на ходу, здебільшого це комахоїдні. Інші зупиняються біля водойм, озер, річок, на лісових галявинах. Відпочивають здебільшого теж у польоті. І сплять теж на ходу. Так, учені встановили, що, приміром, лелеки сплять усього 10-15 хвилин. Цього часу їм достатньо, щоб відновити сили, не збитися зі шляху. До речі, птахи, які починають дрімати, переміщаються всередину зграї. І так протягом усього польоту — одні поступаються місцем іншим.

Зозулі летять поодинці. І дорослі, і малі.

Так само непомітно відлітають перепели. Вони теж нарізно відкочовують у Крим. А там збиваються у великі зграї, відгодовуються на кримській яйлі, жирують і ждуть біля моря погоди. І як тільки випаде ясна ніч, вожак подасть сигнал: «На крило!» — і перепелина зграя здійметься в небо.

Теплими сонячними днями, прилетить закосичене срібним прядивом бабине літо. Це неповторне видовище. Зверніть увагу: за тихої безвітряної погоди тремтить шовковисте срібне мереживо, купаючись у яскравих сонячних промінцях. Що це? Це повітряні мандрівники-павучки випускають парашутики, зіткані зі срібного павутиння. Не проґавте таких подарунків природи. Адже бабине літо так само швидко зникає, як і з’являється, залишивши про себе срібні спогади. Такі яскраві неповторні миттєвості осінь дарує лише у вересні.

І ще про одну вересневу особливість варто нагадати. Саме цей місяць відкриває грибний сезон. Саме у вересні, як правило, з’являються перші опеньки, рижики, грузді, які зачекалися теплих осінніх дощів. Достигають лісові ягоди, горіхи, на які з нетерпінням чекають і птахи, і звірі. Час попіклуватись про запаси кормів на зиму. Побільшало у лісах і мисливців за лікарськими рослинами. Тож варто подбати про домашні «зелені аптеки», поповнивши запаси не тільки лікарськими травами, зібраними в екологічно безпечних місцях. Адже достигають плоди глоду, обліпихи, шипшини, журавлини, брусниці, кизилу, горобини.