Вівторок, 4 вересня 2018 року № 68 (19615)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19615/print.php?n=39997

  • Отакої!

До якої війни готуватись?

Зенон МИХЛИК.

Тернопільська область.

Поля ще зберігають неповторний аромат недавно обмолоченого зерна, а хлібороби вже знову засівають ниви. З надією, що й наступного року порадують врожаєм. Лише б погода сприяла. І щоб не було війни.

ЦЯ ТРИВОГА не полишає людей, адже новини з районів бойових дій невтішні. А тут днями ще спостерігали, як через їхні села рухалася колона паломників, серед яких вирізнялися кремезні чоловіки у чорних футболках із написом: «Приготовьтесь к войне…» Виявилося, що це був черговий хресний хід, організований Кам’янець-Подільською єпархією УПЦ Московського патріархату (тієї, де друкували бланки для збору підписів у храмах МП проти надання Україні Томосу автокефалії). Рухалися віряни до Почаївської лаври, аби, як заявили, «освятити Українську землю молитвою».

«То навіщо з войовничими закликами?» — не могли збагнути люди. І чому в натовпі паломників майорів такий же «православний» прапор, що взяли собі «на озброєння» бойовики самозваної «ДНР»?

В УПЦ МП заспокоїли: «Приготуйтеся до війни…» — це лиш безневинна цитата із книги пророка. Про прапор чомусь промовчали.

А його історія цікава. Наведемо фрагмент повідомлення так званої «Информационной службы штаба Народного Ополчения ДНР», яка висвітлювала (звісно, російською мовою) освячення в Донецьку таких знамен із зображенням Нерукотворного Спаса для «Армії Новоросії» 19 липня 2014 року: «Священик УПЦ МП поблагословив усіх бійців на перемогу над фашистами. Закінчив свою коротку проповідь словами: «Наше діло праве! Перемога буде за нами. Ворог буде розбитий!»

Навряд чи про це знала більшість паломників із Хмельниччини, котрі вирушили хресним ходом до Почаївської лаври. Люди свято вірили, що здійснюють «молитовний подвиг» заради України.