Вівторок, 4 вересня 2018 року № 68 (19615)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19615/print.php?n=39987

 Фотофакт

Олена Григоренко.

ПІСЛЯ восьми років будівництва багатофункціональний комплекс Арка-укриття Чорнобильської АЕС повністю готовий до експлуатації. «Атомна станція отримала Сертифікат Державної архітектурно-будівельної інспекції України, що засвідчує відповідність об’єкта «Новий Безпечний Конфайнмент» (НБК) проектній документації та підтверджує його готовність у повному обсязі до експлуатації. Цей документ відкрив дорогу до завершального етапу — введенню в експлуатацію НБК як цілісного майнового комплексу разом із усіма внутрішніми системами», — йдеться у повідомленні адміністрації Чорнобильської АЕС.

Одержання сертифіката стало кульмінацією багатьох років важкої праці України та міжнародної спільноти з реалізації проекту перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему. Кошти на його будівництво зібрали понад 40 країн-вкладників та донорів Чорнобильського фонду «Укриття». Їх розпорядником був Європейський банк реконструкції і розвитку.

Арка над зруйнованим четвертим реактором Чорнобильської АЕС — найбільша з будь-коли побудованих рухомих наземних конструкцій. Вона завдовжки 165 метрів, заввишки 110 метрів, завширшки 260 метрів і важить загалом 36,2 тисячі тонн.