П’ятниця, 31 серпня 2018 року № 67 (19614)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19614/print.php?n=39951

  • Корисно знати

Допоможе сода

Микола ЮРЧИШИН.

СОДУ (бікарбонат натрію) нерідко рекомендують як протизапальний засіб. Справді, до корисних властивостей, завдяки яким сода одержала визнання навіть у стоматологів, можна віднести те, що вона є потужним антисептиком, перешкоджає виникненню карієсу, розчиняє бруд на емалі, усуває неприємні запахи, не спричиняючи при цьому алергії та побічних реакцій.

— Якщо для чищення зубів використовувати соду в чистому вигляді, її потрібно насипати на змочену водою зубну щітку таким чином, щоб вона покрила поверхню на 1-2 мм, — радить лікар-стоматолог Київської міської клінічної лікарні №7 Є.А. Петрик. — Саме чищення провадять за стандартною схемою, тільки не варто натискати на щітку занадто сильно. Можна зробити суміш (1:1) соди і солі, яка має антисептичну і ранозагойну дії. Після завершення чищення обов’язково промити рот чистою водою. Якщо емаль надчутлива, соду ліпше змішати із зубною пастою (1:1). Коли є схильність до запалення ясен, можна приготувати пасту, до якої входять харчова сіль (дрібна, можна йодована), харчова сода, порошок листя евкаліпта — по чайній ложці, олія оливкова — 2 чайні ложки. До олії кімнатної температури додають всі компоненти, ретельно перемішують і перекладають отриману суміш в скляну ємність. Зберігати пасту рекомендують у сухому місці.

Корисно й полоскання розчином соди. За словами Євгена Анатолійовича, полоскати зуби содою, розчиненою у воді, рекомендують для профілактики захворювань порожнини рота і для зняття зубного болю при карієсі і пульпіті. Полоскання ясен содою буде ще ефективніше, якщо в содовий розчин додати інші активні компоненти, зокрема сіль та йод. У склянці води розмішати сіль, соду (по чайній ложці) і три крапельки йоду. Варто подбати і про зубну емаль. Щоб зміцнити її, до свого харчового раціону слід увести продукти з високим умістом кальцію і фтору: сир, кисломолочні продукти, мигдаль, яблука, гарбуз, риба, печінка тощо.