П’ятниця, 31 серпня 2018 року № 67 (19614)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19614/print.php?n=39945

  • Неоголошена війна

Є «добра воля». А от перемир’я — зась

Михайло ВЕДМІДЬ.

ЯК І ПЕРЕДБАЧАЛИ «Сільські вісті» у номері за 29 серпня, оголошене чергове «шкільне» перемир’я, яке мало настати опівночі, вже вкотре виявилося лише «виявом доброї волі» з боку членів Тристоронньої контактної групи і представників ОРДЛО.

Ще на початку цього так званого перемир’я Українська сторона СЦКК повідомила: «Незважаючи на досягнуті домовленості щодо режиму припинення вогню у рамках «шкільного» перемир’я, оголошеного з 00.00 29 серпня 2018 року, бойовики збройних формувань Російської Федерації не «протримались» і 10 хвилин. Так, вже опівночі окупанти відкрили вогонь із великокаліберного кулемета по позиціях Об’єднаних сил поблизу населеного пункту Гнутове».

Продовження теми «повного припинення вогню» — у ранковому зведенні прес-центру штабу ООС від 30 серпня: «Упродовж минулої доби, 29 серпня, ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил залишалася напруженою, проте була цілком контрольованою та мала ознаки до стабілізації. Російські окупанти 18 разів відкривали вогонь по позиціях наших військ, у тому числі один раз із озброєння, забороненого мінськими домовленостями. Противник вів прицільний вогонь із міномета калібру 82 мм, озброєння БМП, гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Російсько-окупаційні війська здійснювали обстріли позицій Об’єднаних сил неподалік населених пунктів Станиця Луганська, Кримське, Новотошківське, Троїцьке, Світлодарськ, Південне, Новгородське, Новомихайлівка, Павлопіль, Гнутове, Талаківка, Лебединське та Водяне. На Горлівському напрямку в районі населеного пункту Новгородське противник застосував міномет».

Така-от «картинка» з лінії розмежування на Донбасі. Втішає одне — на щастя, втрат серед українських захисників упродовж тієї доби не було. А також обережний висновок штабу: «В цілому інтенсивність обстрілів позицій Об’єднаних сил помітно знизилася, хоча повністю умов «шкільного» перемир’я ворог не дотримується».

Тим часом військовослужбовці Нацгвардії на стаціонарних та мобільних блокпостах поблизу Маріуполя, Волновахи і Благодатного Донецької області упродовж двох днів, 28-го та 29 серпня, затримали вісьмох громадян за підозрою у співпраці з незаконними збройними формуваннями. Усіх затриманих передано співробітникам Нацполіції для подальших процесуальних дій.