Архів
П’ятниця,
31 серпня 2018 року

№ 67 (19614)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Затяжна міграційна криза

ФРАНЦІЯ та НІМЕЧЧИНА скликають неформальний саміт лідерів країн ЄС щодо мігрантів.

Докладніше...
Збройні сили як гарант правопорядку

БРАЗИЛІЯ. На кордон із Венесуелою направлено війська через наплив нелегалів із цієї країни.

Докладніше...
Західний політичний вектор

ПОЛЬЩА і БІЛОРУСЬ ведуть перемовини про співпрацю у військовій сфері.

Докладніше...
Тисяча перше іранське попередження

ІРАН пригрозив виходом із ядерної угоди.

Докладніше...
Знову теракт

ІРАК. У західній провінції Анбар учинено потужний теракт.

Докладніше...
Острів стане двомовний

ТАЙВАНЬ. Із наступного року англійська мова отримає статус другої державної.

Докладніше...
Непопулярне переведення стрілок

У ЄВРОСОЮЗІ проголосували за скасування переходу на зимовий час.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Сім чудес України

Софія Київська

Ольга КОСТЕНКО.

Реконструкція пам’ятки у ХІІ ст. Архітектори Н. Кресальний, Ю. Асеєв і В. Волков.

Сучасний вигляд храму.

Фото Анатолія Кізлова.

Наша газета вже писала про сім чудес України («СВ» №57 від 27 липня ц.р.). Нагадаємо, що перелік найцікавіших історико-культурних пам’яток архітектури був укладений згідно з результатами всеукраїнського інтернет-голосування, а також опитування 100 експертів у різних галузях.

Продовжуємо докладно розповідати про визначні пам’ятки нашої країни. Сьогодні мова про Софію Київську.

ЦЕ СПРАВЖНЯ культурна й духовна скарбниця: її архітектура, скульптура, малярське і ювелірне мистецтво зібрані в один потужний акорд. Софія Київська пережила та побачила на своєму віку стільки, що про це можна говорити нескінченно…

Найвеличнішою спорудою Національного заповідника «Софія Київська» є Софійський собор — всесвітньо відома пам’ятка архітектури і монументального живопису ХІ ст. У 1990 р. собор разом із ансамблем монастирських споруд на його подвір’ї занесено до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Факт заснування собору згадується в літописах 1017-1037 років. Будівничим Святої Софії літописці називають великого Київського князя Ярослава Мудрого. Джерела також свідчать, що в цій справі Ярослав завершив починання свого батька Володимира.

Давньоруські написи-графіті на фресках храму, що містять дати 1022, 1033 та 1036 рр., підтверджують заснування Софії Володимиром — хрестителем Русі. Присвячений Премудрості Божій, собор, за задумом творців, мав утверджувати на Русі християнство. Софія Київська впродовж сторіч була головною святинею Русі-України. Собор, як головний храм держави, відігравав роль духовного, політичного та культурного центру. Під склепіннями Святої Софії відбувались урочисті з нагоди «посадження» на велико-княжий престол, церковні собори, прийоми послів, укладання політичних угод. При соборі велося літописання, була створена перша відома на Русі бібліотека.

А навколо вирували найважливіші події у становленні української державності. На Софійському майдані проголошувались Універсали Центральної Ради Української держави 1917—1918 рр. Тут у 1991 р. Всеукраїнським народним віче підтримано Акт про державну незалежність України.

Софія — свідок і безпосередній учасник життя Києва протягом багатьох століть. Вона пережила навалу монголо-татарської орди у грізному 1240 р., періоди занепаду і відродження міста у XIV—XVI ст., бачила польсько-литовських феодалів у XVII ст. Цей християнський собор зберігає найбільший у світі ансамбль унікальних мозаїк і фресок першої чверті ХІ ст. — 260 кв. м мозаїк та 3000 кв. м фресок. Особливу цінність становлять мозаїки, які прикрашають основні місця храму — центральну баню і головний вівтар. Тут зображені персонажі християнського віровчення. Вони розташовані у суворому порядку, згідно з «небесною ієрархією». Усі мозаїки виконані на сяючому золотому тлі. Їм притаманні вишуканий малюнок, багатство барв, яскравість і насиченість тонів. Палітра мозаїк налічує 177 відтінків кольорів. На склепінні головного вівтаря — славетний мозаїчний образ Богоматері Оранти, руки якої здійняті в молитві. Віками її шанували як Нерушиму Стіну Києва — Єрусалима землі Руської. Вона є символом вічності Києва — духовного осердя й столиці Русі-України.

До наших днів зберігся великий цикл знаменитих світських фресок. На стінах зображено парадний вихід сім’ї Володимира Великого — цей княжий груповий портрет символізує хрещення Русі. У сходових вежах, що ведуть на княжі хори, розміщено тріумфальний палацовий цикл фресок. Він розповідає про укладення династичного шлюбу князя Володимира і візантійської принцеси Анни наприкінці Х ст., який і започаткував хрещення Русі.

Неоціненною реліквією собору є мармуровий саркофаг Ярослава Мудрого, в якому покоїться прах князя. Саркофаг вагою 6 т оздоблений пишним різьбленням. Собор зберігає художній спадок кількох поколінь. У XVII—XVIII ст. у приміщення давніх відкритих галерей вбудовані каплиця митрополита Петра Могили та капела гетьмана Івана Мазепи. Витворами мистецтва у стилі бароко є мідні позолочені двері початку XVIII ст. та різьблений позолочений іконостас 1747 р. Усе це оповите духом історії і старовини…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Більше першачків
Читати
Скільки коштує асфальт
Читати
Тінь розсіюється?
Читати
Водні магістралі під єдиним керівництвом
Читати
Кіно розвивається
Читати
З прицілом на загарбання
Читати
«Лікуються» пустушками
Читати
«Укрпошта» підвищує ціни
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове