Архів
П’ятниця,
31 серпня 2018 року

№ 67 (19614)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Затяжна міграційна криза

ФРАНЦІЯ та НІМЕЧЧИНА скликають неформальний саміт лідерів країн ЄС щодо мігрантів.

Докладніше...
Збройні сили як гарант правопорядку

БРАЗИЛІЯ. На кордон із Венесуелою направлено війська через наплив нелегалів із цієї країни.

Докладніше...
Західний політичний вектор

ПОЛЬЩА і БІЛОРУСЬ ведуть перемовини про співпрацю у військовій сфері.

Докладніше...
Тисяча перше іранське попередження

ІРАН пригрозив виходом із ядерної угоди.

Докладніше...
Знову теракт

ІРАК. У західній провінції Анбар учинено потужний теракт.

Докладніше...
Острів стане двомовний

ТАЙВАНЬ. Із наступного року англійська мова отримає статус другої державної.

Докладніше...
Непопулярне переведення стрілок

У ЄВРОСОЮЗІ проголосували за скасування переходу на зимовий час.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Самобратні блаженнії

Антоніна КІЗЛОВА.

31 серпня (18 серпня за старим стилем) православні вшановують святих мучеників Флора і Лавра — близнят, котрі жили у Візантії в кінці ІІ — на початку ІІІ ст.

Де брати народилися, невідомо. Підлітками вони пішли навчатися мулярського ремесла й виявилися дуже в ньому здібними. Наставники Прокл і Максим були благочестивими християнами (згодом загинули за віру), тож Флор та Лавр теж незабаром увірували й охрестились.

Якось володар Іллірії (північний захід Балканського п-ва) Лікаон звелів їм спорудити розкішний язичницький храм. Удень брати працювали, а потім майже цілу ніч молилися. Всі гроші, зароблені на будівництві, роздавали нужденним, багато з яких дослухались до проповідей майстрів і прийняли хрещення.

Коли камінець, який відлетів під час роботи, вибив око синові місцевого жерця Мамертина, Флор і Лавр пообіцяли, що вилікують хлопця. Після розмови з угодниками поранений свідомо визнав себе християнином і повністю зцілився за їхніми молитвами. Мамертин відмовився служити язичницьким божествам за прикладом сина.

В уже готовому храмі Флор, Лавр та їхні помічники-християни розбили ідолів, а в східній частині споруди поставили хрест. Коли про це довідався управитель області, він засудив усіх будівничих і Мамертина з сином до спалення. Найбільш ненависних йому Флора й Лавра відіслав до Лікаона. Той почув на допиті, що вони нізащо не зречуться Господа, і звелів засипати непокірних живцем у пересохлому колодязі.

Минуло близько 200 років, у колодязь повернулася вода. Пастухи напоїли нею коней — і в табуні припинився мор. Вражені місцеві жителі, обстеживши колодязь, віднайшли нетлінні мощі подвижників (склався навіть переказ про те, що святі вийшли з-під землі живими, з лопатами в руках).

Так у народі почали вшановувати братів як молитовних захисників коней, що, наприклад, добре помітно за іконами. Поширилися також образи «Чудо про Флора і Лавра»: іконописців надихнула оповідь про те, як святі явилися пастухові й допомогли знайти зниклих коней.

Українські віряни на Флора й Лавра («Кінський празник») здавна дають коням відпочити від будь-якої роботи, навіть не сідлають. До приходу радянської влади коней на празник яскраво прикрашали і збирали неподалік церкви, де після молебню кропили свяченою водою, а в деяких місцевостях ще й пригощали спеціальним печивом.

Свято ще називають «Досівками», бо жито, посіяне після нього, вважається запізнілим.

В середині ХVІ ст. на київському Подолі було засновано жіночий монастир, котрий діє і нині. На думку деяких істориків, обитель присвятили саме Флору та Лавру, бо неподалік здавна торгували худобою, зокрема кіньми.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Більше першачків
Читати
Скільки коштує асфальт
Читати
Тінь розсіюється?
Читати
Водні магістралі під єдиним керівництвом
Читати
Кіно розвивається
Читати
З прицілом на загарбання
Читати
«Лікуються» пустушками
Читати
«Укрпошта» підвищує ціни
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове