Четвер, 23 серпня 2018 року № 64 (19611)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19611/print.php?n=39859

  • Країна у цифрах і фактах

Українська сім’я: яка вона

Олена Григоренко.

Упродовж періоду незалежності інститут сім’ї в нашій країні зазнав істотної трансформації. Що собою являє пересічна українська сім’я? Державний комітет статистики мовою цифр і фактів «змалював» такий її соціологічний портрет.

В НАШІЙ країні налічується близько 15 млн сімей. Цифра ця приблизна, бо маються на увазі подружжя, які живуть у зареєстрованому шлюбі й такі, що не оформили стосунків у РАЦСі. Звісно, для того, щоб мати повнішу і правдивішу картину, потрібно проводити перепис населення. Як відомо, останній відбувся 2001-го.

Українці стали набагато пізніше брати шлюб. Зокрема, середній вік реєстрації першого шлюбу для жінок становить 26,5 року, для чоловіків — майже 29. Хоча у нас усе-таки вперше одружуються помітно молодші, ніж у більшості країн Європи. При цьому соціологи відзначають ще й таку особливість суспільства, яка вигідно вирізняє нас серед мешканців найзаможніших країн континенту: позашлюбна самотність для українського суспільства не характерна. Ментальність чоловіків і жінок така, що найчастіше вони прагнуть мати собі пару. Дослідники одностайні на думці: хоч інститут української сім’ї зазнав істотної трансформації, тільки він має 90% довіри громадян.

Україна — серед лідерів європейських країн за кількістю одружених громадян. Щоправда, і розлучень побільшало. Традиційна статистика впродовж останнього десятиліття: на сотню новозареєстрованих шлюбів щороку припадає близько 50 розлучень. Водночас дедалі рідше наші співвітчизники офіційно реєструють свої стосунки. Радше живуть у громадянському шлюбі.

Дві третини від загалу сімей мешкають у містах і селищах, решта — в селах. У 95% родин є власне житло, де вони зареєстровані. Орендують будинок або квартиру, за офіційною статистикою, лише 4%. Проте майже у 40% сімей житлова площа нижче санітарної норми, тобто на одну людину припадає до 13,65 квадратного метра. У великих містах майже половина домогосподарств мають таку проблему, у селах — третина. «Зокрема, житлова площа чверті домогосподарств коливається в межах від 9 м кв. до 13,65 м кв. на людину. Але майже в кожному десятому випадку — це навіть менше 7,5 м кв.», — інформують у Держстаті.

У нашого народу є багато примовок про те, що діти — найбільше багатство родини. Вочевидь, сьогодні вони втрачають актуальність. Типова українська родина складається лише з трьох осіб: батька, матері й дитини. Щоправда, для західних областей характерні більші родини, де в середньому на одне домогосподарство припадає чотири людини. Найнечисельніші — в Кіровоградській, Луганській, Чернігівській та Донецькій областях.

Кожна п’ята дитина в державі народжується поза шлюбом. Зокрема, торік з’явилося 74 779 таких дітей, що становить 20,5% від загальної кількості новонароджених. Щоправда, важко відокремити немовлят, народжених поза шлюбом в одиноких матерів, і в жінок, які мешкають із батьком дитини, але не реєструють офіційного шлюбу. Діти, що народилися в останніх, також вважаються позашлюбними. За даними Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАН України, у сільській місцевості жінки, які не перебувають у зареєстрованому шлюбі, народжують частіше, ніж у містах. У селах 22,4% дітей торік народилося поза шлюбом, а в містах — 19,5% від загальної кількості народжених.

До речі, у країнах Євросоюзу аж 43% дітей народжуються у матерів, які не перебувають у зареєстрованому шлюбі. Найбільше таких немовлят щороку з’являється у Франції — 60%, а найменше — у Греції, 9,8%.