Архів
Четвер,
23 серпня 2018 року

№ 64 (19611)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаВербиченька
  • За рубежем
Заклик до спільних дій

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ закликала Євросоюз забезпечити виконання пакета санкцій проти РФ.

Докладніше...
Окупація — міжнародний злочин

ЛИТВА та ЕСТОНІЯ: Росія має заплатити за радянську окупацію.

Докладніше...
Багатотисячні протести

РУМУНІЯ. Акції проти правлячої коаліції дедалі наростають.

Докладніше...
За замахом стоїть Пхеньян?

МАЛАЙЗІЯ. Суд відмовився звільнити обвинувачених у вбивстві Кім Чен Нама, брата лідера Північної Кореї.

Докладніше...
Світ озброюється

ЯПОНІЯ оголосила про збільшення на 2% витрат на оборону із наступного фінансового року.

Докладніше...
По-сусідськи

КИРГИЗСТАН та УЗБЕКИСТАН поміняються ексклавами.

Докладніше...
Латиноамериканська Пізанська вежа

ВЕНЕСУЕЛА. У північному штаті Сукре стався землетрус магнітудою 7,4.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Черкащина

Бездоріжжя дістало

Олександра ПАНЧЕНКО.

МЕШКАНЦІ сіл Геронимівка та Руська Поляна, що у Черкаському районі, перекрили трасу на в’їзді у Черкаси і вимагають негайного ремонту дороги Н-16, що сполучає їхні населені пункти з обласним центром. Автошлях у такому стані, що автобуси просто гублять на ньому колеса.

До мітингувальників прибув керівник обласного управління Служби автомобільних доріг Владислав Демиденко. За його словами, частина коштів на поточний ремонт уже є, початок робіт запланований на вересень. Наразі триває процедура закупівлі. «На ремонт дороги потрібно 33 млн грн, із яких вісім уже зарезервовані. Решту будемо докладати щоразу після отримання митних платежів. Якщо вони не надходитимуть, нічого гарантувати не можу», — заявив чиновник.

Селян така відповідь не задовольнила. «Поки вони чекатимуть платежі, ремонт чи не вдвічі здорожчає, бо ціни ростуть, а дорогу щодня розбивають ще більше. Якщо ситуація не зміниться, будемо вдаватися до нових акцій протесту», — попереджають місцеві активісти.

Операція «Ліс»

В ОБЛАСТІ тривають заходи, спрямовані проти нелегальних вирубок лісу та незаконного перевезення лісоматеріалу автомобільним транспортом. У ході операції під назвою «Ліс» правоохоронці вже перевірили 230 машин, завантажених деревиною. На п’ятьох водіїв були складені адмінпротоколи за порушення безпеки дорожнього руху. Також було відкрито три кримінальних провадження: в Лисянському районі — за крадіжку деревини, в Уманському — за перевезення деревини з фальшивими документами та в Шполянському — за незаконну вирубку лісу.

Настав час розрахунків

НА СЬОГОДНІ за надані в користування земельні ділянки на території області власники паїв отримали 141 млн 685 тис. грн, що становить 6,09% від загальної нарахованої суми. Сукупно цього року відповідно до укладених договорів їм має бути виплачено 2 млрд 328 млн грн.

Найвища вартість оренди землі за гектар нині у Золотоніському (3838 грн), Катеринопільському (3803 грн), Драбівському (3577 грн) і Корсунь-Шевченківському (3516 грн) районах. Найнижча — в Черкаському (1935 грн) і Смілянському (1851 грн) районах.

Середній розмір орендної плати за земельні паї в області щороку збільшується. Так, нині він становить 2984 грн за гектар, або 7,39% від нормативної грошової оцінки земель (НГО), переданих в оренду. Торік за гектар орендованої землі в середньому платили 2962 грн (7,31% від НГО), 2016 року — 2253 грн, а 2015-го — 1635 грн.

Росі треба допомогти

У РІЧЦІ Рось спостерігається масова загибель риби. У зв’язку з цим відбулась нарада під головуванням першого заступника чільника області Віталія Коваля з участю фахівців профільних служб, представників місцевої влади Корсунь-Шевченківського району. Спеціалісти обласного лабораторного центру доповіли, що за підсумками попередньо проведених аналізів можна припустити, що риба почала гинути внаслідок нестачі кисню через застій води. Шкідливих хімічних речовин у пробах води не виявлено. Спостереження за річкою триватимуть. Поки що як першочерговий захід вирішено провести водообмін Корсунь-Шевченківського водосховища шляхом пропуску через турбіни Стеблівської ГЕС 1 млн метрів кубічних води. Натомість міський голова м. Корсуня-Шевченківського Олександр Гайдай наголосив, що на міській та районних сесіях розглядатиметься питання про призупинення роботи ГЕС.

Учасники наради підготували проекти листів до Міністерства екології та природних ресурсів, Державного агентства водних ресурсів, Київської, Житомирської, Вінницької облдержадміністрацій щодо проведення термінового засідання з приводу екологічної ситуації на Росі.

Диво-сад

САДІВНИК-АМАТОР Зоя Киричук із Золотоноші на своїй присадибній ділянці вирощує більше сотні різноманітних сортів чагарників, дерев та лікарських рослин. Окрім традиційних для регіону груш, яблунь, абрикосів, слив різних сортів, аличі, в саду ростуть персики, кизил, айва, грейпфрут, солодка гола, китайський фінік... Є тут і екзотичні «мешканці». Наприклад, гінкго білоба — реліктове дерево, сучасник динозаврів. Або в’юнка ліана ківі. «Купила плоди ківі, зібрала з них насіння. У баночці проростила два кущики. Потім висадила, і вони прижилися», — розповідає пенсіонерка.

Є на присадибній ділянці три види верби, вічнозелена лавровишня, калина, лимонна м’ята, деревій, звіробій, ожина, три види яблуні, йошта, лохина, три сорти фундука, інжир, смородина, жимолость, ірга та багато інших. Попід парканом — малина, схрещена з полуницею. Майже весь багатий урожай господиня роздає сусідам та знайомим.

Віргінія, Каталея, Сімсон, Теофіл...

ЧЕРКАСЬКІ батьки віддають перевагу традиційним іменам. За інформацією обласного управління юстиції, в І півріччі 2018 року дівчаток, реєструючи їх народження, називали Анна, Анастасія, Аріна, Вероніка, Вікторія, Марія, Софія; хлопчиків — Артем, Богдан, Давид, Дмитро, Іван, Максим, Назар, Олександр. Серед незвичних жіночих імен — Аглая, Алєкса, Віргінія, Даліко, Земфіра, Каталея, Мія, Олівія, чоловічих — Аарон, Азім, Аслан-Лев, Зіад, Клім, Орест, Сімсон, Теофіл.

До речі, в області діє послуга Мін’юсту з прийому документів та видачі свідоцтв про народження дитини безпосередньо в пологовому будинку. Загалом від початку запровадження цього сервісу працівниками відділів державної реєстрації актів цивільного стану в пологових будинках регіону вже видано більш ніж 9000 свідоцтв.

Небезпечні дитячі пустощі

ДНЯМИ на пункт зв’язку 20-ї Державної пожежно-рятувальної частини надійшло повідомлення, що в селі Охматів Жашківського району сталося займання. Диспетчер одразу направив на місце події черговий підрозділ. З’ясувалося, що на одному з обійсть загорілося сховище соломи. Співробітникам Служби порятунку вдалось запобігти розповсюдженню пожежі на будівлі, що знаходились поруч. Вогнем знищено 140 кілограмів торішньої соломи та пошкоджено покрівлю сінника.

Причиною стали пустощі з вогнем 7-річного онука господині. Як свідчить статистика, кожна 10-та пожежа виникає саме через дитячі пустощі. Тому ДСНС закликає громадян не залишати малечу без нагляду, а сірники та запальнички тримати у не доступних для неї місцях.

Мисливці — під наглядом

В ОБЛАСТІ відкрився сезон полювання. За правилами полювати можна лише у середу та вихідні дні. Місця, де це дозволено, перебувають під пильним наглядом патрульної поліції, Укртрансбезпеки та охоронців мисливських угідь. Інспектори перевіряють, чи є у мисливців усі необхідні дозволи, зокрема на зброю, а також водний транспорт.

Кожен із тих, хто полює на дичину, знає, що під час пересування всіма видами транспорту зброя повинна бути в зачохленому стані або розібрана. При коротких переїздах на полюванні в угіддях, у човні на водоймі, коли прямуєш на номер, до засідок, допускається тримати рушницю зібраною, але обов’язково розрядженою, спрямувавши стволи вгору або в бік, де нема людей, житла та мисливських собак. Вже було складено кілька адмінпротоколів. Зокрема, на одного мисливця, який зробив кілька пострілів із вікна автівки, що рухалась.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Любимо рідний край
Читати
Вибирати не доведеться
Читати
«Донбас» — у Канаді
Читати
Спочатку заразили...
Читати
Дотації — не фермерам
Читати
Меншає вугілля
Читати
Шкодять на морі
Читати
Гроші у схованках
Читати
Митниця невиправна
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове