Архів
Четвер,
23 серпня 2018 року

№ 64 (19611)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаВербиченька
  • За рубежем
Заклик до спільних дій

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ закликала Євросоюз забезпечити виконання пакета санкцій проти РФ.

Докладніше...
Окупація — міжнародний злочин

ЛИТВА та ЕСТОНІЯ: Росія має заплатити за радянську окупацію.

Докладніше...
Багатотисячні протести

РУМУНІЯ. Акції проти правлячої коаліції дедалі наростають.

Докладніше...
За замахом стоїть Пхеньян?

МАЛАЙЗІЯ. Суд відмовився звільнити обвинувачених у вбивстві Кім Чен Нама, брата лідера Північної Кореї.

Докладніше...
Світ озброюється

ЯПОНІЯ оголосила про збільшення на 2% витрат на оборону із наступного фінансового року.

Докладніше...
По-сусідськи

КИРГИЗСТАН та УЗБЕКИСТАН поміняються ексклавами.

Докладніше...
Латиноамериканська Пізанська вежа

ВЕНЕСУЕЛА. У північному штаті Сукре стався землетрус магнітудою 7,4.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Гречка звичайна

Олександр КУРДЮК,

кандидат біологічних наук.

ЕКЗОТИЧНА рослина з Індії давно стала своєю в Україні. Якщо в Західній Європі її сприймають тільки як дієтичний продукт, то у нас вона є улюбленою стравою і лікарською рослиною. Смалене гречаною соломою сало є еталоном для багатьох українців. Вважається, що зелена гречка на третину корисніша за коричневу (обсмажену).

З лікувальною метою використовують насіння, траву. Іноді — окремо квітки. За хімічним складом гречка багата на білки, крохмаль, органічні кислоти, вітаміни групи В і Р, макро- і мікроелементи: залізо, мідь, цинк, нікель, кобальт, кальцій, фосфор, бор, йод. Великим плюсом є те, що вона не стала об’єктом генної модифікації.

Анемія. Перемолоти крупу в блендері або ж узяти дві столові ложки борошна, всипати в склянку окропу, постійно помішуючи, настояти годину і випити суміш невеликими порціями протягом дня. Перед уживанням ретельно перемішати компоненти. Воду можна замінити на молоко і додати гречаний мед за смаком.

Артрит. П’ять столових ложок сухої трави з квітами залити літром окропу, витримати в закутаному стані до охолодження, процідити і пити по чотири склянки щодня.

Атеросклероз. Гречану крупу перемолоти або ж узяти готове борошно. Розвести холодною водою з розрахунку столова ложка на 100 мл рідини, довести до однорідної маси. Влити повільно суміш в киплячу воду і проварити дві-три хвилини. За бажання додати мед і горіхи. Приймати охолодженим по половині чи дві третини склянки двічі на день протягом одного-двох місяців.

Безсоння. Дві чайні ложки трави чи квітів залити склянкою окропу, довести до кипіння, накрити кришкою на 15 хвилин для настоювання, процідити і пити за півгодини до сну. Замінити в подушці пір’я на відходи (лушпиння) гречаної крупи. Перевірений особисто засіб.

Відхаркувальний засіб. Залити в термосі 40 грамів квіток літром окропу, настояти не менше години і приймати по склянці три-п’ять разів на день. Як засіб від кашлю разового використання: залити дві столові ложки квіток склянкою окропу, пити як чай. Рекомендовано одночасно вживати продукти з підвищеним умістом вітаміну С.

Гіпертонія. В термос засипати 15 грамів квіток гречки і 10 грамів квіток нагідок лікарських, залити двома склянками окропу й настояти не менше години. Процідити та вживати по 100 мл три-чотири рази на день за 30 хвилин до їди.

Діабет. Змішати гречане борошно з кефіром (кислим молоком) у пропорції дві-три чайні ложки на склянку молочного продукту. Вживати на початку і в кінці дня за 30 хвилин до їди. Або перемолоти на борошно крупу з ядрами волоського горіха (не більше 20% маси), змішати з чвертю склянки кислого молока і залишити до ранку. Приймати перед основною їжею на сніданок, додаючи за можливості свіже яблуко. Тривалість прийому — до трьох місяців.

Діарея. Підсмажену гречану крупу перемолоти чи розтерти до борошноподібного стану. До півчайної ложки додати декілька крапель води і сформувати пігулку для прийому двічі на день.

Дієтичний засіб. Гречка входить до складу різних дієт, однак дозування та порядок прийому встановлюються індивідуально. Корисна для людей похилого віку, оскільки легко засвоюється організмом.

Масажна дія. Наклеїти гречану крупу на килимок або ж насипати шар гречки у коробку з-під взуття. Постояти на такому масажері, час від часу піднімаючи і опускаючи одну з ніг. З допомогою крупи проводити заспокійливий масаж долоней рук чи окремих частин тіла.

Мед із гречки. Вживати хворим на гіпертонію, при гастритах, підвищеній кислотності шлункового соку, авітамінозі.

Променева терапія. При дії радіоактивних елементів на організм залити в термосі 10 грамів трави з квітами літром окропу, настояти добу, процідити й приймати протягом дня три-чотири рази по півсклянки.

Радикуліт. Гречану крупу злегка підсмажити на пательні, засипати у полотняну торбину і прикладати до спини. Тримати до повного охолодження.

Рани і нариви. Свіже листя (траву) гречки перетовкти до появи соку, скласти товстим шаром і накладати на свіжі гнійні рани та нариви різного походження. Сухе перетерте до порохоподібного стану листя використовувати як присипку для обробки запрілих місць у дітей. З цією метою можна застосувати гречане борошно. У разі лишаїв відвареною і теплою гречкою протирати вражені місця.

Ревматизм. Регулярно влаштовувати гречані дієти в комплексі з іншими лікувальними та лікарськими засобами.

Склероз. Залити в термосі 20 грамів сухої трави з квітами двома склянками окропу, настояти не менше години, процідити і приймати по пів чи дві третини склянки двічі на день.

Застереження. Не рекомендується вживати зелену траву з квітами у сирому вигляді, оскільки це може викликати симптоми отруєння. Також не слід приймати при підвищеному згортанні крові, вагітності й годуванні груддю, при наявності гастритів та виразок дванадцятипалої кишки і шлунка. Звертайте увагу на вміст цукру та крохмалю в насінні, що може обмежувати вживання крупи.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Любимо рідний край
Читати
Вибирати не доведеться
Читати
«Донбас» — у Канаді
Читати
Спочатку заразили...
Читати
Дотації — не фермерам
Читати
Меншає вугілля
Читати
Шкодять на морі
Читати
Гроші у схованках
Читати
Митниця невиправна
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове