Архів
Четвер,
23 серпня 2018 року

№ 64 (19611)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаВербиченька
  • За рубежем
Заклик до спільних дій

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ закликала Євросоюз забезпечити виконання пакета санкцій проти РФ.

Докладніше...
Окупація — міжнародний злочин

ЛИТВА та ЕСТОНІЯ: Росія має заплатити за радянську окупацію.

Докладніше...
Багатотисячні протести

РУМУНІЯ. Акції проти правлячої коаліції дедалі наростають.

Докладніше...
За замахом стоїть Пхеньян?

МАЛАЙЗІЯ. Суд відмовився звільнити обвинувачених у вбивстві Кім Чен Нама, брата лідера Північної Кореї.

Докладніше...
Світ озброюється

ЯПОНІЯ оголосила про збільшення на 2% витрат на оборону із наступного фінансового року.

Докладніше...
По-сусідськи

КИРГИЗСТАН та УЗБЕКИСТАН поміняються ексклавами.

Докладніше...
Латиноамериканська Пізанська вежа

ВЕНЕСУЕЛА. У північному штаті Сукре стався землетрус магнітудою 7,4.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • З літопису наших днів

Чи відродиться архітектурна перлина?

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Фото автора.

Палацу Кеніга, розташованому в селі Шарівка Богодухівського району, загрожують руйнація та небуття. Нещодавно, аби привернути увагу громадськості, влади, інвесторів до цієї проблеми, небайдужі до долі історичної спадщини слобожанці організували під його стінами фестиваль. Це вже не перша спроба відродити Шарівську садибу й зробити її привабливою для туристів. Та чи буде вона успішною?

Замах на реконструкцію

З НІМЕЦЬКОЇ слово «кеніг» перекладається як «король». Справді, в палаці колись мешкав король цукроваріння Леопольд Кеніг, котрий приїхав у цей край на початку ХХ століття. А першим почав тут будуватися і заснував село Шарівку козацький сотник Шаров. Поміщик Ольховський, який володів цими землями після сотника, звів маєток. При ньому тут зацвіли садки, а за наступного власника Християна Губенштейна з’явився парк європейського зразка. У нащадків останнього і купив усе це Леопольд Кеніг. Він запросив вчених-садівників, які реконструювали парк. На початку століття у ньому нараховувалось близько 200 дерев і кущів, 150 із яких були екзотичними. До речі, маєток, а тодішньою мовою економію, було електрифіковано майже на півстоліття раніше, аніж Богодухівський район.

Після жовтневого перевороту Кеніги подалися за кордон. У палаці спочатку розташувалася контора радгоспу, потім санаторій для хворих на сухоти. Кажуть, що останній подовжив життя палацу на століття: його білили, тріщини замазували, вікна відновлювали. Звісно, це не зупинило руйнації, але вповільнило її.

Про палац як про перлину Слобожанщини згадали 2004 року під час святкування 350-річчя Харкова. Будівлю причепурили, зміцнили опорні стіни, відремонтували сходи, тераси. Розчистили дренажні колодязі, завдяки чому зникли калюжі, які раніше не висихали навіть у спеку… Тепер от після фестивалю, який накрила злива, на галявині біля ставка вода стоїть по кісточки. Час знову зруйнував те, що ремонтувалося. Отож потрібна нова реконструкція.

Що тепер?

ФЕСТИВАЛЬ із загадковою назвою «Культурний хакатон», який тиждень вирував на території паркового культурного комплексу «Садиба», переміг у конкурсі проектів Міністерства культури України «Малі міста — великі враження». Його активними учасниками, зокрема, були представники творчої еліти Слобожанщини — художники, архітектори, дизайнери. Підтримати колег приїхали працівники інших музейних закладів області. Завершилося дійство виступами оркестру Сумського академічного театру імені М. С. Щепкіна та молодіжного академічного симфонічного оркестру «Слобожанський». Все це зробило захід значимою подією не лише в області, а й за її межами.

Фестиваль не тільки привернув увагу до проблем шарівського палацу, а й генерував ідеї щодо того, якою має стати садиба в майбутньому. Серед проектів, які відзначило журі як найкращі, перше місце посів «Палац світла» Надії Величко. Залишаючи архітектуру незайманою, автор проекту, зокрема, пропонує засклити вітражами веранду палацу, підсвітивши її...

Однак не відомо, як скоро втіляться грандіозні фантазії митця й чи реалізуються вони взагалі. Обласна програма збереження культурної спадщини Харківщини, прийнята на минулій сесії облради, передбачає витратити протягом п’яти років 132,45 мільйона гривень. Це на всі пам’ятки. Нинішнього року обласний бюджет надав на порятунок історичних об’єктів 12 млн грн, з яких палацу Кеніга дісталося 1,9 млн.

Рух по колу

ЗА ЦІ кошти планують створити опорний план Шарівки, підготувати документацію, яка дасть змогу включити комплекс до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, оформити нові папери на земельну ділянку та виготовити проектно-кошторисну документацію. Після цього стане зрозуміло, скільки грошей буде потрібно для реконструкції. У межах згаданої суми кошти передбачені й на проведення протиаварійних робіт — відновлення покрівлі та інженерних мереж палацу. Бо паперами дах від дощів не накриєш, рятувати пам’ятку потрібно вже сьогодні. Влада закликала взяти участь у справі збереження палацу і приватні компанії, які працюють в області. Готовність допомогти вже начебто виявив німецький концерн BASF.

На перший погляд, справа зрушила з місця. Проте згадую, як у 2009 році облрада ухвалила програму «Зникаючі садиби Слобожанщини — повернення до життя». Тоді на ремонт і реконструкцію палацу було виділено 1 млн 800 тис. грн. Теперішніми грошима з урахуванням інфляції це приблизно 5-6 млн. За ці кошти до Шарівки підвели газ, збудували котельню, почали розчищати парк. А які суботники влаштовували! Проте невдовзі влада помінялась. І палац, залишившись без тепла і світла, знову почав руйнуватися...

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Любимо рідний край
Читати
Вибирати не доведеться
Читати
«Донбас» — у Канаді
Читати
Спочатку заразили...
Читати
Дотації — не фермерам
Читати
Меншає вугілля
Читати
Шкодять на морі
Читати
Гроші у схованках
Читати
Митниця невиправна
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове