Архів
Четвер,
23 серпня 2018 року

№ 64 (19611)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаВербиченька
  • За рубежем
Заклик до спільних дій

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ закликала Євросоюз забезпечити виконання пакета санкцій проти РФ.

Докладніше...
Окупація — міжнародний злочин

ЛИТВА та ЕСТОНІЯ: Росія має заплатити за радянську окупацію.

Докладніше...
Багатотисячні протести

РУМУНІЯ. Акції проти правлячої коаліції дедалі наростають.

Докладніше...
За замахом стоїть Пхеньян?

МАЛАЙЗІЯ. Суд відмовився звільнити обвинувачених у вбивстві Кім Чен Нама, брата лідера Північної Кореї.

Докладніше...
Світ озброюється

ЯПОНІЯ оголосила про збільшення на 2% витрат на оборону із наступного фінансового року.

Докладніше...
По-сусідськи

КИРГИЗСТАН та УЗБЕКИСТАН поміняються ексклавами.

Докладніше...
Латиноамериканська Пізанська вежа

ВЕНЕСУЕЛА. У північному штаті Сукре стався землетрус магнітудою 7,4.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Медична панорама

Гепатит С більше не вирок

Олена БЕГМА.

ХОЧЕТЬСЯ сподіватися, в Україні нарешті вилікують хворих на гепатит С, які сьогодні нерідко змушені продавати майно, аби придбати ліки від своєї недуги. МОЗ повідомило, що йому вдалося одержати найнижчу за всю історію державних закупівель ціну на лікування вірусного гепатиту С, що дало змогу відразу в рази збільшити постачання таких ліків. «У 2018 році Україна зможе вилікувати безоплатно всіх пацієнтів, які потребують першочергового лікування, це майже 6 тисяч чоловік. Наступного року лікування отримає вся черга пацієнтів, яким поставлено діагноз гепатит С», — заявила в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Як стверджують експерти, ліки, які вже цього року закуповує Україна, є універсальними, оскільки ефективно діють одразу на всі генотипи вірусу гепатиту С та відповідають новим рекомендаціям Європейської асоціації з вивчення хвороб печінки. Кожний курс лікування обійдеться державі у 89 доларів. Хворий протягом 12 тижнів прийматиме пігулки, ефективність яких сягає понад 90%.

За даними ВООЗ, Україна належить до країн із середньою поширеністю гепатиту С. Щороку у близько 6 тис. людей виявляють гепатит. У черзі на лікування в Україні перебуває 24 786 пацієнтів.

Перший банк донорів кісткового мозку

ПЕРШИЙ приватний банк донорів кісткового мозку запрацював у Тернополі. Як повідомили організатори, за три місяці існування до його реєстру вдалося занести дані 72 потенційних донорів, діагностику ДНК яких попередньо було проведено в Німеччині (це обов’язкова процедура для фіксування у реєстрі, в Україні ще немає лабораторій із таким оснащенням). Ще три десятки тестів ДНК від інших людей чекають на результати німецької генетичної експертизи.

Створення таких реєстрів може стати проривом у вітчизняній трансплантології кісткового мозку. Відповідна операція за кордоном коштує кілька мільйонів гривень, а в Україні обійдеться значно дешевше.

Доведеться поборотись

УКРАЇНСЬКИМ лікарям незабаром доведеться підтверджувати свою професійну придатність. МОЗ має намір реформувати застарілу систему кваліфікації медиків. Для чого пропонує скасувати їхню атестацію і надавати лікарям індивідуальні ліцензії строком на три роки. Без такого дозвільного документа вони не зможуть практикувати. Але для його отримання медики мають підтвердити свою компетенцію і скласти іспити. Видавати ліцензії буде новий орган — Ліцензійна рада.

Нині, щоб працювати лікарем, необхідно мати диплом про вищу медичну освіту та сертифікат лікаря-спеціаліста. Останній видають атестаційні комісії, присвоюючи медику кваліфікаційну категорію. Всього їх три: перша, друга і вища. Сьогодні у медустановах сфери управління МОН працює близько 152 тис. лікарів, включаючи інтернів. З них майже дві третини здобули вищу категорію кваліфікації. «Велика кількість лікарів вищої категорії не свідчить про високий професіоналізм наших медиків. Адже багато хто отримав її просто за стаж роботи, який у нього вищий за 10 років», — уточнює МОЗ.

Уся надія на бюджет

ДЕРЖАВНА процедура закупівель ліків реформується. Зокрема, вже цього року має запрацювати новостворена структура — «Центральне агентство». Воно буде проводити переговори з виробниками та постачальниками ліків, самостійно закуповувати препарати за стратегічними напрямами, а також займатиметься реалізацією всіх державних програм закупівлі ліків. Це дасть змогу пацієнтам, виходячи з їхніх фінансових можливостей, вибирати препарати з необхідною діючою речовиною. Так, дешевший препарат вони отримуватимуть безоплатно, тоді як за дорожчий можна буде просто доплатити різницю.

Утім, навіть якщо реформа закупівлі ліків відбудеться за планом, за нинішніх економічних умов вона просто приречена на пробуксовування через хронічне недофінансування з держбюджету, і без того дефіцитного.

«Доступні ліки» в дії

ОНОВЛЕНИЙ перелік препаратів урядової програми «Доступні ліки», покликаної адресно допомагати пацієнтам із серцево-судинними недугами, астмою та діабетом другого типу, в серпні збільшився й нині налічує 261 препарат. Із них вартість 59 (це препарати як вітчизняних, так і іноземних компаній, які істотно знизили ціни, щоб потрапити в цю українську програму) повністю відшкодовує держава за кошти платників податків. За решту належить доплатити, одержуючи ліки в аптеці за рецептом лікаря.

За статистикою, саме названі недуги сьогодні найбільше вкорочують віку українцям. Зокрема, третину смертей спричиняють саме захворювання серцево-судинної системи. На жаль, програма «Доступні ліки» не охоплює хворих на онкологію, яка на другому місці серед причин смертності в країні.

Два ректори на один медуніверситет

НАЦІОНАЛЬНИЙ медичний університет імені Олександра Богомольця знову в центрі скандалу: призначений напередодні нового навчального року Міністерством охорони здоров’я на посаду виконуючого обов’язки ректора Юрій Кучин не зміг потрапити на своє робоче місце. «Вхід у будівлю вишу заблокований невідомими молодими людьми під керівництвом аспіранта НМУ Василя Гилюка, вони не пускають нікого на територію закладу. За словами в.о. ректора, невідомі знаходяться і всередині корпусу… На місце подій викликали поліцію», — йдеться у повідомленні МОЗ. У відомстві називають такі дії саботажем роботи найбільшого медичного ЗВО країни.

Нагадаємо: згідно з розпорядженням Мінохоронздоров’я, ректор НМУ Катерина Амосова була тимчасово відсторонена від виконання службових обов’язків. Адміністративний суд Києва поновив Амосову на посаді ректора Національного медуніверситету, проте міністерство знову відсторонило…

Кожному новонародженому — по бебі-боксу

З ПЕРШОГО вересня немовлятам у пологових будинках по всій країні при виписці даруватимуть «пакет малюка» (бебі-бокс), що містить найнеобхідніші попервах речі для догляду за дитиною. Перелік складників такого пакунка загальною вартістю 5 тисяч гривень днями затвердило у спеціальному наказі Міністерство соціальної політики.

Серед необхідних речей для новонароджених: підгузки одноразові для новонароджених; пелюшки ситцеві, фланелеві й бавовняні. Із одягу є дві бавовняні шапочки, повзунки, комбінезончики з довгими рукавами і штанцями, а також шкарпетками... Є тепла і демісезонна ковдри, матрац по периметру дна коробки (а вона з дуже цупкого картону і в перші місяці цілком може служити ліжечком), рушник махровий для купання, іграшка-брязкальце...

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Любимо рідний край
Читати
Вибирати не доведеться
Читати
«Донбас» — у Канаді
Читати
Спочатку заразили...
Читати
Дотації — не фермерам
Читати
Меншає вугілля
Читати
Шкодять на морі
Читати
Гроші у схованках
Читати
Митниця невиправна
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове