Архів
Четвер,
23 серпня 2018 року

№ 64 (19611)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаВербиченька
  • За рубежем
Заклик до спільних дій

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ закликала Євросоюз забезпечити виконання пакета санкцій проти РФ.

Докладніше...
Окупація — міжнародний злочин

ЛИТВА та ЕСТОНІЯ: Росія має заплатити за радянську окупацію.

Докладніше...
Багатотисячні протести

РУМУНІЯ. Акції проти правлячої коаліції дедалі наростають.

Докладніше...
За замахом стоїть Пхеньян?

МАЛАЙЗІЯ. Суд відмовився звільнити обвинувачених у вбивстві Кім Чен Нама, брата лідера Північної Кореї.

Докладніше...
Світ озброюється

ЯПОНІЯ оголосила про збільшення на 2% витрат на оборону із наступного фінансового року.

Докладніше...
По-сусідськи

КИРГИЗСТАН та УЗБЕКИСТАН поміняються ексклавами.

Докладніше...
Латиноамериканська Пізанська вежа

ВЕНЕСУЕЛА. У північному штаті Сукре стався землетрус магнітудою 7,4.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Допекло

Поштові пристрасті в Атюші

Віталій НАЗАРЕНКО

за підтримки відділу інформаційної діяльності, програмного забезпечення та комунікацій з громадськістю Коропської селищної ради.

Проект «Укрпошти» під красивою назвою «Сільське відділення», насправді являє собою соціальний експеримент. У цьому твердо переконані жителі Чернігівщини, яка обрана пілотним регіоном. Злощасна реформа щодень викликає все більше обурення в селян та керівників громад.

Доведені до краю

ТАК ЗВАНА реформа, яка має на меті замінити листонош та стаціонарні відділення пошти в селах на пересувні, набирає обертів. Генеральна дирекція «Укрпошти» обрала Куликівський, Чернігівський і Ріпкінський райони першими, де розпочали впроваджувати експеримент. І вже видно, що добра не буде... Минуло небагато часу після останнього скандалу в Куликівському районі (див. «Сільські вісті» від 31 липня 2018 р.). Майже всюди — невдоволені люди. Іноді їхній гнів переходить у відкрите протистояння. Так сталось у найбільшому селі Коропського району Атюша, яке минулого тижня в прямому сенсі повстало проти поштової реформи.

Автомобіль «Укрпошти» привіз періодику та пенсії, але його зустріли понад сто розгніваних селян і заблокували, категорично відмовившись від обслуговування, доки їхніх вимог не почує вище керівництво. Працівники пересувного відділення потрапили під гарячу руку — на них вихлюпнули звинувачення в тому, що внаслідок реформування люди можуть залишитися без повноцінних поштових послуг. Вони не хочуть, аби закривали їхнє відділення і скорочували листонош.

Хтозна, чим би все закінчилось, якби на стихійний мітинг вчасно не прибули місцевий староста Станіслав Пилипець та керівник громади Віктор Журавель...

Фактично без послуг

ЧОЛОВІКИ як могли намагалися стишити народний гнів. Разом переконували, що радикальними методами важко буде досягти порозуміння із поштовим керівництвом, та й конструктивного діалогу на підвищених тонах не вийде. Селищний голова Віктор Журавель повідомив, що разом із головою райради вже намагалися домовитися про зустріч із керівником Чернігівської обласної дирекції «Укрпошти» Оленою Дорошенко. Начальниця пересувного відділення поштового зв’язку Наталія Корнієнко спробувала було пояснити, як планує працювати експериментальна пошта, однак її засвистали.

Втім, людей важко звинуватити в упередженості, адже на ділі «реформа» має такий вигляд: суботньої районної газети і пенсій, які мали принести ще 4 серпня, нема й досі. У сусідню Пусту Греблю автомобіль заїжджає лише раз на тиждень, тому про вчасні послуги люди вже забули. Із жахом думають про те, як оплатити квитанції за газ, електроенергію і що буде взимку...

Нагадали жителі Атюші й про те, що колись старостинський округ (довколишні села Пуста Гребля та Лубенець) обслуговували чотири листоноші і керівник. Замість п’яти листонош реформатори запропонували залишити двох, а начальниці відділення зв’язку зробили пропозицію перевестися на роботу сортувальницею. Куди б ви думали? Аж у Чернігів! І це при тому, що в Атюшу приїдуть працівники із Мени, до того ж не фахівці галузі.

Емоції лилися через край. Люди спом’янули і закриття сільського відділення «Ощадбанку» і невиконані у зв’язку з цим обіцянки, запевнили, що на знак протесту відмовляться від передплати періодики і навіть вийдуть перекривати трасу Київ — Москва. Доведені до відчаю селяни хотіли одного: будь-якою ціною добитися приїзду Олени Дорошенко й довести до її відома свою позицію.

Важкі пошуки порозуміння

КЕРІВНИКИ громади на місці зателефонували до Чернігівської дирекції «Укрпошти». Їм вдалося домовитися про зустріч старост, керівництва району та ОТГ, делегатів із сіл і головних поштарів. Люди, хоч і не відразу, але погодилися, відпустивши з миром поштовий «Сітроен».

Наступного дня до Коропської селищної ради таки приїхала Олена Дорошенко. За словами селищного голови Віктора Журавля, дискутували чотири години, пройшовшись по кожному старостинському округу, по всіх сільрадах. Екс-керівник Чернігівської дирекції «Укр­пошти» Олег Обушний насамперед зазначив, що проект «Сільське відділення» — позбавлене логіки рішення. Адже перед його запровадженням був діаметрально протилежний курс: «Ми провели клопітливу роботу з органами місцевого самоврядування, які виділили в оренду поштовим відділенням приміщення за символічну плату 1 гривня і були зацікавлені в їхній роботі. Тому відмовлятися від них немає сенсу».

Більше того, треба враховувати стан доріг, вартість пального та інші обставини. Чернігівщина — найнижча за рівнем заселеності, відповідно поштовим працівникам потрібно долати чималі відстані. У підсумку Понорицька зона, наприклад, може залишитися без обслуговування: там більш гориста місцевість і вкрай погане дорожнє покриття. На багатьох напрямках асфальту взагалі немає, і глиною в дощі не проїде не те що новий «Сітроен», а й трактор... Як зазначив голова Чернігівської облради Ігор Вдовенко, реформи мають приносити людям користь і робити їхнє життя комфортнішим, а не навпаки — створювати додаткові незручності. Неприпустимо, коли жителі сіл через довжелезні черги та недосконалий графік роботи мобільних поштових відділень не можуть вчасно отримати пенсію, сплатити за комунальні послуги та одержати актуальний номер улюбленої газети. Зі свого боку, посадовець запевнив, що облрада пильно стежитиме за реалізацією проекту «Сільське відділення» й оперативно реагуватиме на будь-які проблеми.

Поки що відстояли

ЯК ПІДСУМУВАВ Віктор Журавель, дискусія була емоційною, але конструктивною. Олена Дорошенко дослухалась до пропозицій, записувала проблематику кожного населеного пункту. Вдалося врегулювати конфлікт і в Атюші. Із «бунтівного» села приїхала делегація. Обговоривши разом ситуацію, вирішили: поштове відділення залишається. Місцевим листоношам створять три повноцінні посади (досі п’ять працівників ділили між собою 1,95 ставки).

Олена Дорошенко звернулася до сільських голів і старост, щоб ті по змозі залишали поштові приміщення, в яких приїжджі поштарі могли б працювати. Керівництво Коропського району своєю чергою запропонувало продовжити поштовий експеримент до наступного літа, аби подивитись, як працюватимуть пересувні відділення взимку та восени. Щоб не вийшло так, що спершу скоротять поштарів, а через рік будуть знову їх шукати… Олена Дорошенко прийняла пропозицію з розумінням і пообіцяла розглянути її. Дійшли згоди й стосовно того, що питання скорочення працівників не буде нагальним, усе має вирішуватися індивідуально й за ситуацією.

Як бачимо, до поштової реформи практично однаково ставляться селяни, сільські голови, чільники громад, рядові поштарі, газетярі та обласне керівництво. Доведені до відчаю програмою «Сільське відділення» люди в Атюші повстали, і поки що їм вдалося відстояти своїх листонош і відділення. Маємо надію, що керівництво «Укрпошти» таки дослухається до численних звернень і знайде оптимальний «безкровний» спосіб реформування галузі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Любимо рідний край
Читати
Вибирати не доведеться
Читати
«Донбас» — у Канаді
Читати
Спочатку заразили...
Читати
Дотації — не фермерам
Читати
Меншає вугілля
Читати
Шкодять на морі
Читати
Гроші у схованках
Читати
Митниця невиправна
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове