Архів
Четвер,
23 серпня 2018 року

№ 64 (19611)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаВербиченька

Вербиченька

Cторінку підготувала Устина ГРЕЧАНЮК.


Версія для друку          До списку статтей
  • Долі людські

Шосейка бабусі Параски

Світлана ТУБІНА.

Маленькими зашкарублими рученятами Параска волочила камінь за каменем і, присівши навколішки, з натугою мостила їх у землю. Листопадовий вітер, вогкий і холодний, пронизував, здавалося, до кісток, але жінка на те не зважала. Лише коли ледь не зірвав тоненьку хустинку з голови, випросталася і, важко зітхнувши, заховала пасмо волосся, що вибилося на чоло. Посивіле пасмо на ще зовсім молодому обличчі…

«БОЖЕЧКУ, дай мені сили!.. Дай мені терпіння…» — шепотіла, вкладаючи шосейку до рідного села. Великий гурт людей ту важку і важливу роботу робив, але жінок було мало. Вона ж мусила, бо то додаткова копійка для її діточок. «От наскладаю і Петру пальтечко куплю, а Галинці — чобітки… Дівка ж уже майже, хоче гарно вбратися...» — йдучи ввечері додому, долала світлими думками страшну втому. Ані рук, ані ніг не чула, а ще ж удома треба було господарство попорати, їсти наварити, а вдосвіта — корів доїти у колгосп… Добре, думала, що від старшеньких уже поміч є…

— Мамочко! Мамочко! — щойно відчинила двері, підбігла малеча і обійняла, обхопивши руками матусині коліна. Обличчя жінки засяяло і стало зовсім юне — як у тієї дівчини, котра з коханим Іваном уперше переступила за поріг цієї невеличкої хатини на хуторі. Ліс за вікном шепотів, і щастя їхнє співало. Вчора, здається, було…

А скільки горя спізнала відтоді. Війна забрала коханого чоловіка назавжди, а Параска залишилася вдовицею із шістьма дітьми. Чіплялася за спогади про своє жіноче щастя, мов за рятівну соломинку, а плакати навчилася тихо-тихо, щоб ні діти, ні сусіди не бачили її горя. Без просвітку гарувала, щоб нагодовані і зодягнені були її діточки та щоб лад був у крихітній хатинці біля лісу.

Минали роки. Як усім дітям весілля справила, то й осиротіла біленька хата. А у Параски не тільки пасмо волосся, а вся голівонька сива — навіть і не відрізниш її від білої у дрібні квіточки перкальової хустинки, яку так любила пов’язувати. «Може, й не годиться вже старій жінці у такому світлому ходити», — думала собі часом, але, потримавши в руках темну квітчасту хустку, знову клала її до вузлика, а голову пов’язувала білою.

Із кожним роком діти та онуки все рідше відчиняли вже похнюплені двері старенької хати. А як же ж виглядала їх, як чекала!.. Здається, всі очі видивилася. Коли їхав автобус із райцентру, знала до хвилини — заздалегідь виходила до хвіртки і чекала — може, якраз на стежці з’явиться рідна постать… І гостинців наготувала — яєчок зібрала, молочка свіжого, сметанки… Корівку ж бо тримала, поки здужала. Не для себе, ні. Щоб дітям підсобити. Сама ж чим-небудь перебивалася.

Коли постаріла, діти, щоправда, почали забирати до себе. Але так, по черзі, ніби з примусу… То в одного побуде, то в інших — передавали стареньку, мов важкий тягар. Та й вона те відчувала, боліло від самотності ще більше, ніж на хуторі.

«Піду я, діти, в свою хату, не буду вас обтяжувати. Я ще ходжу, раду собі помаленьку даю», — мовила одного дня. Думала, вмовлятимуть, не пустять. Та ні, завезли її на хутір, пообіцяли навідуватися — та й по всьому. День-два посидить бабуся в хаті та й іде помаленьку з ціпочком до села. Тепла людського шукати… Односельці співчували їй: і нагодують, і ночувати у себе залишать. Особливо вчащала до Галини — бо ж і хата край села, і молодиця привітна. Та одного разу, втомившись від власних клопотів, Галина спересердя відрізала: «Немає у мене на вас часу, тьоть Параско. Ідіть до своїх дітей, у вас їх багато…». «Вибач, вибач, доню. Я розумію...» — Параска підвелася з лавки і пошкандибала за двері.

«Нічого, потім провідаю її, пиріжків он занесу», — думала Галина, одразу й пошкодувавши про свій вчинок. Аж тут почула від дороги голосну лайку і крик.

Вибігла на шлях, а там… Петро, водій молоковоза, підводить бабусю з дороги. Вона лягла на шосейку, чи сошу, як її у селі називають, і чекала, поки її машина переїде. На ту шосейку, яку, щоб заробити дітям на шматок хліба, кілька десятиліть тому мостила власними руками. Забула вже, яке те каміння було важке й холодне, як пронизливий осінній вітер холодив тіло, зривав хустинку з голови… Але душу зігрівали думки про дітей, про те, що для них працює. Вона вже зробила для них усе, що могла, і от тепер лягла на ту шосейку, ще раз відчула холод каміння… Заплющила очі і чекала… Добре, що водій молоковоза вчасно побачив і загальмував.

— Я хочу вмерти, а смерть не йде… — плакала Параска. — Я нікому не потрібна на цьому світі…

— А мені навіщо цей гріх на душу? — кричав і лаявся Петро.

— Пробач мені! Не хотіла тобі злого, — аж тремтіла старенька.

— Ну нічого, нічого, заспокойтеся вже, — стримуючи сльози, які навіть гнів розігнали, заспокоював чоловік Параску. Він упізнав бідолашну та й її життєву історію знав.

Довго тоді у селі говорили про цей випадок. Не знайшлося тих, кому не защеміло на серці від почутого. «Не дай, Боже, дожити до такого — виростити шістьох дітей і сиротою на старість лишитися…» — бідкалися співчутливо люди. Параску, щоправда, діти після цього забрали до себе, але прожила вона зовсім мало.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове