Архів
Четвер,
23 серпня 2018 року

№ 64 (19611)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаВербиченька

Наша пошта

Добірку підготувала Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей
  • Наболіле

А українці їдуть

Тамара ШАВОРСЬКА.

Вінницька область.

НАШІ люди все частіше кидають свої домівки та їдуть піднімати економіку чужих держав. І не лише робітники. Виїздять науковці, які хочуть реалізувати себе. А це кандидати наук, док-тори, на підготовку яких наша держава затратила чималі кошти. Та найбільше втрачаємо від того, що виїздить молодь — легально, офіційно, на навчання. Вступаючи до вищих навчальних закладів інших, благополучніших, країн, вона розраховує на те, що і роботу там отримає, і життя своє влаштує. До того ж країни ЄС ще й самі затверджують спеціальні програми. Сьогодні понад 40 тисяч студентів-українців навчається тільки в сусідній Польщі. Та чи повернуться вони на Батьківщину, де немає для них жодних перспектив?

Не казатиму за всю Україну, а лише про своє містечко Бар. На кожному перехресті тут розміщені оголошення, де запрошують за кордон на роботу. Їх розповсюджують і в багатьох магазинах. Оформлення віз та документів ці фірмочки беруть на себе — тільки їдьте.

І постає, виходячи з цього, найголовніше питання: «А Україні самій не потрібні спеціалісти, науковці, кваліфіковані робітники? Чи наша держава вже немає перспективи? Ми що, не відновлюватимемо заводи і фабрики, не створюватимемо робочі місця?». Невже нікого не хвилює, що втрачаємо найдорожче — людський та інтелектуальний капітал. Та це ж справжнісінька катастрофа, яка загрожує національній безпеці.

Який вихід? Створювати державні програми, відкривати робочі місця, забезпечити молодим фахівцям право першого робочого місця, а науковцям — умови для розвитку науки і техніки. Цим має займатися влада. І не тільки в Києві. На місцях, у кожному місті і селі влада просто зобов’язана сприяти розвитку дрібного і середнього бізнесу, відкривати різні майстерні, міні-пекарні тощо. Щоб людина могла, не виїжджаючи з власної оселі, заробити кошти на утримання сім’ї. Чи зуміємо збудувати таку державу? Бо якщо виїдемо всі збагачувати чужі країни, то для кого залишиться наша Україна?

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове