Архів
Четвер,
23 серпня 2018 року

№ 64 (19611)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаВербиченька

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Щедрий серпень

Варення з груш у прозорому сиропі

На 0,5 кг твердих груш беруть дві склянки цукру, одну склянку води, щіпку ваніліну, щіпку лимонної кислоти, чотири бутони гвоздики.

Груші вимити, почистити, видалити серцевину. Викласти в каструлю, залити водою і варити до м’якості. Воду злити (одну склянку залишити), груші відкинути на друшляк.

Зварити сироп. А саме: воду, в якій варилися груші, розмішати з цукром, додати ванілін і гвоздику, довести до кипіння і варити, поки цукор не розчиниться.

Груші покласти у сироп і варити, знімаючи піну. Вони повинні стати прозорими, але залишитися твердими, а сироп не має бути густим.

Варення перелити в підготовлену банку і залишити на два дні. Потім злити сироп із нього у каструлю, додати лимонну кислоту і варити до загустіння. Сироп остудити і залити груші. Варення зберігати в прохолодному місці.

Варення з яблук із волоськими горіхами

На 1 кг яблук (кисло-солодких) — 2 ст. л. коньяку, два лимони, 100 мл води, 1 лавровий листок, одна склянка цукру, 200 г ядер волоських горіхів.

Яблука помити, нарізати на частки, видалити серцевину. Лимон вимити, ошпарити, з допомогою тертки зняти цедру. З лимона вичавити сік.

У воду покласти яблука, цукор, лавровий листок, цедру і сік лимона. На тихому вогні довести до кипіння, варити під кришкою 10 хвилин.

Кришку зняти, вийняти лавровий лист і варити ще 5 хв. Влити коньяк, додати волоські горіхи і варити на повільному вогні 30 хв.

Готове гаряче варення розкласти по стерилізованих банках, закатати кришками, охолодити. Зберігати в прохолодному місці.

Грушеве варення з лимоном

На 1 кг груш приготувати сироп із 200 мл води, 1 кг цукру, одного лимона.

Груші треба очистити від шкірки, вирізати серединки і нарізати шматочками.

Лимон нарізати шматочками (зі шкіркою), видалити насіння. Залити окропом (200 мл води) і проварити три хвилини, відвар злити і на ньому варити сироп.

Киплячим сиропом залити груші й лимон, перемішати, витримати дві години і варити в кілька прийомів до готовності (довести до кипіння, перемішати, відставити до завтра, і так кілька разів). Варення має загуснути, але дуже важливо не переварити: найменші ознаки пригорання — сигнал «СТОП»!

Гарячим розкласти у підготовлені банки, закупорити і закутати.

Конфітюр зі слив з персиком і волоськими горіхами

На 700 г стиглих слив — вісім волоських горіхів, один персик, 400 г цукру.

Відібрати цілі й тверді сливи, добре вимити й обсушити. Вийняти кісточку. Ядра волоських горіхів покласти в миску і залити окропом. Дати постояти, потім злити воду. На місце кісточки в кожну сливу вставити четвертинку ядерця волоського горіха. Персик вимити, обсушити, очистити від шкірки.

У стерилізовані банки акуратно укласти начинені сливи. На кожен ряд слив потрібно викладати часточку персика. Банку зі сливами залити окропом, прикрити обшпареною кришкою і дати постояти 2-3 хв. Воду зі слив злити в каструльку, всипати цукор, довести до кипіння і знову залити в банки зі сливами. Стерилізовані банки закатати і добре вкутати.

Версія для друку          До списку статтей

ДЕКОРАТИВНІ ставочки на обійсті вже давно не дивина. Але ж їх можна використовувати і для одержання прибутку. Скажімо, вирощуючи коропів. До того ж це така цікава справа. А ми розповімо, з чого почати та про що турбуватися надалі.

Думки стосовно кормових добавок у селян різні. Одні вважають їх корисними, інші ставляться насторожено. Тож тема вже, так би мовити, напрошувалась. Отже, які є препарати та для чого і як вони застосовуються у хліві й на пташиному подвір’ї. Втім, відразу застереження: щоб не було негативних наслідків, слід ретельно дотримуватися рекомендованих норм.

А заголовок ще одного матеріалу, взятий із вірша Антоніни Грицаюк, скаже сам за себе. Мова про півонії, які саме пора розсаджувати. А це така квітка, яка може довго «сидіти», не бажаючи розквітати, а якщо вже зацвіте, то зазвичай залишається з нами на все життя. Тож чим досягається останнє?

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове