Архів
Четвер,
23 серпня 2018 року

№ 64 (19611)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаВербиченька

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Якщо рослина хлорозить

НА ПАГОНАХ гортензії молоде листя відростає світло-жовтого кольору. Що це — хвороба чи брак живлення?

Такі ознаки свідчать про те, що у листі порушився процес утворення хлорофілу. Фахівці говорять, що рослина хлорозить і її треба лікувати. Культурі не вистачає заліза. Тобто його або не достатньо у ґрунті, або рослині не вдається його засвоїти. Причина незасвоюваності необхідного елемента може полягати у суттєвих перепадах температур уночі й удень. Інші причини хлорозу — сильно завапнована ділянка або внесено надто багато гною.

Хлорозити можуть різні культури — гортензії, спіреї, виноград, суниця тощо.

Допомога рослинам — позакореневе і кореневе підживлення сумішами, що містять хелат заліза. Найефективніше — обприскування по листю.

Підживлювати рослини можна готовими препаратами, що продаються у спеціалізованих магазинах.

Водночас зовсім неважко приготувати необхідні «ліки» самостійно. Для цього знадобляться залізний купорос і лимонна кислота. На один літр охолодженої кип’яченої води беруть половину чайної ложки лимонної кислоти і третину чайної ложки залізного купоросу. Добре розмішують і отриманим розчином обприскують рослини. Цей розчин годиться і для поливу, але зберігати в холодильнику його можна не більше двох тижнів.

Версія для друку          До списку статтей

ДЕКОРАТИВНІ ставочки на обійсті вже давно не дивина. Але ж їх можна використовувати і для одержання прибутку. Скажімо, вирощуючи коропів. До того ж це така цікава справа. А ми розповімо, з чого почати та про що турбуватися надалі.

Думки стосовно кормових добавок у селян різні. Одні вважають їх корисними, інші ставляться насторожено. Тож тема вже, так би мовити, напрошувалась. Отже, які є препарати та для чого і як вони застосовуються у хліві й на пташиному подвір’ї. Втім, відразу застереження: щоб не було негативних наслідків, слід ретельно дотримуватися рекомендованих норм.

А заголовок ще одного матеріалу, взятий із вірша Антоніни Грицаюк, скаже сам за себе. Мова про півонії, які саме пора розсаджувати. А це така квітка, яка може довго «сидіти», не бажаючи розквітати, а якщо вже зацвіте, то зазвичай залишається з нами на все життя. Тож чим досягається останнє?

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове