Архів
Четвер,
23 серпня 2018 року

№ 64 (19611)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаВербиченька

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Секрети приготування комбікормів

ЗНАЮЧИ, які інгредієнти потрібні на приготування комбікорму для тих чи інших тварин, власники приватних господарств з невеликою чисельністю худоби або птиці можуть самі приготувати правильний і збалансований корм. Дуже важливо, щоб при цьому зберігалися всі пропорції. Крім того, комбікорми готують у відповідності з віком тварини. Не можна давати свиням корм інших тварин, і навпаки. Це загрожує негативними наслідками.

Комбінований корм для сільськогосподарських тварин особливо потрібен молодняку. При його споживанні він швидко набирає вагу. Молоді тварини стають міцніші, а відтак менше хворіють.

Повнораціонний комбікорм містить у певному співвідношенні всі необхідні тваринам поживні речовини, тому згодовують його без додавання інших кормів.

Щоб приготувати комбікорм для кроликів, необхідно запастися сіном, бажано тіньового сушіння, сухим листям. Це може бути кропива, листя малини, смородини, листя з дерев листяних порід тощо. Зібране сіно слід ретельно подрібнити, щоб вийшло сінне борошно. Якщо трава і листя добре висушені й не містять вологи, то зробити це неважко — або руками, або скористатись кухонними приладами, наприклад м’ясорубкою. Мінеральні домішки до отриманої маси — сіль і вапно. А ще можна додати подрібнені яєчну шкаралупу, сухарі й дерть. Затим в отриману суміш всипати 1-2-3 склянки борошна, залежно від кількості зеленої маси. Борошно підвищує поживну цінність корму і клейкість. Потім суміш потрібно залити теплою водою і замісити круте тісто. Для отримання гранул тісто можна пропустити через м’ясорубку або зліпити кульки, брикети тощо. Отриману продукцію слід висушити — чим швидше, тим краще. Швидкість сушіння необхідна для того, щоб борошно не закисло.

Комбікорм для кроликів можна приготувати також шляхом змішування 30% трав’яного борошна і 19% меленої пшениці або вівса, 15% пшеничних висівок і 19% меленої кукурудзи або ячменю, 2% рибного борошна і 13% соняшникової макухи, 1% гідролізних дріжджів і по 0,5% кухонної солі та кісткового борошна.

А ось для курей готувати комбікорм потрібно ще й за віком. Так, комбінований корм для курчат містить пшеницю і рибне борошно, фосфат і крейду кормову, сіль кухонну, два види макухи — соняшникову та соєву, а також кукурудзу. Склад комбікорму для молодняку курей: макуха соняшникова; кукурудза і ячмінь; фосфат і пшеничні висівки; рибне борошно і крейда кормова; кухонна сіль. Для дорослих курей рекомендуються такі інгредієнти: макуха соняшникова, черепашка кормова, кукурудза, ячмінь і пшениця.

Комбікорм для курей-несучок готується з 62,5% пшениці та 4% кісткового борошна, 2,3% соняшникової олії і 2,5% дріжджів кормових, 0,070% соди харчової і 0,1% кухонної солі, 1,95% трикальцію фосфату і 7,50% вапнякового борошна, 17,5% шроту соняшникового.

Для м’ясної відгодівлі свиней комбікорм готують за наступним рецептом: ячмінь — 47%, горох — 9%, висівки пшеничні — 20%, шрот соняшниковий — 10%, борошно трав’яне — 4%, дріжджі кормові — 7%, крейда — 2%, сіль — 1%, премікс КС-4, П 55-1-89 — 1%.

Версія для друку          До списку статтей

ДЕКОРАТИВНІ ставочки на обійсті вже давно не дивина. Але ж їх можна використовувати і для одержання прибутку. Скажімо, вирощуючи коропів. До того ж це така цікава справа. А ми розповімо, з чого почати та про що турбуватися надалі.

Думки стосовно кормових добавок у селян різні. Одні вважають їх корисними, інші ставляться насторожено. Тож тема вже, так би мовити, напрошувалась. Отже, які є препарати та для чого і як вони застосовуються у хліві й на пташиному подвір’ї. Втім, відразу застереження: щоб не було негативних наслідків, слід ретельно дотримуватися рекомендованих норм.

А заголовок ще одного матеріалу, взятий із вірша Антоніни Грицаюк, скаже сам за себе. Мова про півонії, які саме пора розсаджувати. А це така квітка, яка може довго «сидіти», не бажаючи розквітати, а якщо вже зацвіте, то зазвичай залишається з нами на все життя. Тож чим досягається останнє?

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове