Вівторок, 14 серпня 2018 року № 62 (19609)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19609/print.php?n=39816

  • Лікування без ліків

Цілюще горіхове листя

Оксана СКИТАЛІНСЬКА,

дієтолог.


Листя волоських горіхів не менш корисне, ніж сам плід. І поки його ще можна зібрати — покваптеся. У ньому високий уміст вітамінів (В1, РР, Е і С, провітаміну А), багато олій та корисних мінералів, що сприяють зміцненню загального імунітету організму, налагодженню обміну речовин, нормалізації рівня цукру та холестерину. Настої й відвари з листя волоських горіхів корисні для відновлення організму, ослабленого після хвороб чи операцій. Воно має здатність загоювати рани, зокрема й гнійні, протистояти запаленням, заспокоювати. Отже, докладніше про це.

Омолодження шкіри й загоєння ран

ЛИСТЯ волоських горіхів містить таку особливу речовину — юглон, яка не просто гоїть, а й запобігає інфікуванню ран, а також допомагає позбутися грибкових уражень шкіри. Найшвидший спосіб загоїти рану чи нарив — покласти на неї горіховий листок (свіжий треба розім’яти, а сухий — розпарити).

Щоб ці ліки завжди були під рукою, можна заздалегідь приготувати мазь: дві столові ложки подрібненого сушеного листя залити 200 мл кукурудзяної чи соняшникової олії, настоювати 7-8 днів за кімнатної температури. Потім витримати на водяній бані 1-2 години, двічі профільтрувати крізь марлю й знову прогріти на водяній бані 30 хвилин. Зняти з вогню, додати 15-30 г натурального воску й помішувати, аж поки мазь не охолоне.

Зберігається вона тривалий час. Нею можна змащувати трофічні виразки на гомілці, фурункули, а також використовувати за інших уражень шкіри. Змащувати можна щодня протягом одного-двох місяців.

Також із листя можна робити компреси для лікування епідермісу від екземи, фурункульозу, золотухи, лишаю.

Висушене розтерте й просіяне горіхове листя застосовують для лікування мокрих ран і виразок.

Для шкіри корисні також ванни з додаванням відварів. Вони помічні в разі ексудативного діатезу, запалення лімфатичних вузлів, кропивниці та мокрих екзем, псоріазу (зменшує інтенсивність прояву бляшок), зовнішніх гемороїдальних вузлів, ранок на шкірі. Такі ванни сприяють ще й загальному омолодженню. Досить додати у воду кілька склянок горіхового відвару чи настою.

За псоріазу, піодермії та геморою застосовують також примочки з відвару горіхового листя.

У разі вугрів цим відваром добре вмиватися — щоденні такі вмивання значно поліпшують стан і колір шкіри обличчя. Також водою з відваром листя волоських горіхів можна мити голову за себореї, підвищеної жирності волосся, алопеції, псоріазу. Відвар листя зміцнить волосся, сприятиме його росту. Зазвичай ці процедури проводять курсами (10 разів через день).

Усунення запалення

ГОРІХОВЕ листя цінне своєю здатністю знімати запалення. Рецепт цього засобу простий: 10 г листя залити 400 мл води, кип’ятити на слабкому вогні 20 хвилин, настоювати дві години за кімнатної температури. Таким відваром полощуть горло при ангіні й тонзиліті, ротову порожнину — щоб позбутися стоматиту, тонзиліту, пародонтозу. Він усуває запальний процес у ротовій порожнині, зміцнює ясна, дезінфікуючи їх. Цей засіб ефективний за фурункульозу, екземи, золотухи, лишаю, а також уражень шкірних покривів, зумовлених туберкульозом.

А за цукрового діабету 2-го типу допоможе запобігти розвитку будь-яких ускладнень: ураження нижніх кінцівок, ротової порожнини та інших слизових оболонок.

Щоб зняти всілякі запальні процеси, за авітамінозу, внутрішніх кровотеч і для поліпшення обмінних процесів в організмі готують такий відвар: чайну ложку добре висушеного листя залити 250 мл води, довести до кипіння й кип’ятити на слабкому вогні 25 хвилин. Дати охолонути, процідити. Пити тричі на день по столовій ложці. Курс лікування індивідуальний: до поліпшення стану, але не менше двох-трьох тижнів.

За подагри, ревматизму (суглобового болю) відвар допомагає значно послабити біль. Сире листя, трохи пом’явши й склавши в кілька шарів, можна накладати на хворі суглоби. Відвар добре пити за болісних менструацій, порушень менструального циклу, запалень жіночих статевих органів, захворювань нирок та сечового міхура. Також хворі суглоби добре розтирати настоянкою: листя ретельно помити, нарізати невеликими шматочками й наповнити ними літрову банку. Залити міцним алкоголем, щільно закрити кришкою й настоювати 30 днів у темному місці.

Допомога органам травлення

НАСТОЇ з листя знищують мікроорганізми, що спричиняють проблеми з травленням, допомагають за спазмів, болю в шлунку, гастриту, коліту.

У разі проносу: 1-2 десертні ложки сухого подрібненого листя залити склянкою окропу. Коли настій охолоне, процідити й пити по 0,5 склянки протягом дня 2-3 рази. Такий настій рекомендований за розладів шлунка, він усуває біль, поліпшує функції системи травлення.

Проти діабету й атеросклерозу

ГОРІХОВЕ листя помітно знижує рівень цукру в крові, що важливо для хворих на діабет.

Настій готують так: дві столові ложки сушеного листя горіхів, яке має бути ретельно подрібнене (так воно віддасть більше корисних речовин), залити 1,5 склянки окропу, настоювати 3-4 хвилини. Пити перед кожним прийомом їжі (5-6 разів на день). Курс — сім днів, затим триденна перерва й можна поновити. Загальна тривалість лікування залежить від проміжних результатів, але не менш як два тижні.

Такий чай корисний також за недокрів’я, хвороб підшлункової залози, атеросклерозу і судин серця й мозку, перевтоми, за болю під час місячних.

Для жовчного та сечового міхурів

ЧАЙ із листя волоських горіхів: столову ложку висушеного листя (без верха) залити склянкою окропу та настояти 30 хвилин — тоді він набуває лікувальної сили. Пити перед їдою тричі на день по третині склянки. Такий чай дуже помічний за розладів функції жовчовивідних шляхів й запалення сечового міхура.

За хвороб серця й судин: чайну ложку листя залити склянкою окропу й настоювати 30 хвилин. Відцідити й пити п’ять разів на добу по столовій ложці перед їдою. Курс — 2-3 тижні.

Увага! Настої, відвари та сік із листя волоських горіхів не рекомендовано внутрішньо вживати при підвищеному згортанні крові, тромбофлебіті, при індивідуальному неперенесенні.

Щоб убезпечити себе від небажаних наслідків, бажано завжди консультуватися з лікарем.