Вівторок, 14 серпня 2018 року № 62 (19609)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19609/print.php?n=39813

  • Медична практика

Чого боїться екзема

Любов САЛІЙ,

фітотерапевт.

«Маю на долонях висипи, спричинені екземою. Періодично вони лопаються, викликаючи неприємні відчуття й біль. Це ще й неабиякий дискомфорт, адже нормально працювати не можна. Що ж робити?» — із таким запитанням до редакції звернулася жителька міста Біляївка Одеської області Олена Ч.

ПРОБЛЕМИ зі шкірою свідчать про негаразди з органами травлення: печінкою, підшлунковою залозою, а також про порушення обмінних процесів. Для лікування екземи й різноманітних дерматитів рекомендую такий чай: чебрець — 10 г, корінь лопуха, цвіт бузини — по 10 г, листя горіхів волоських — 20 г. Усе подрібнити, столову ложку суміші залити 200 мл окропу, настояти 10 хвилин, процідити. Пити по склянці тричі на день за 30 хвилин до їди.

Для зовнішнього застосування можна приготувати мазь: по 100 г воску й живиці, 700 мл оливкової олії, по 50 г трави череди, кропиви дводомної та нетреби колючої, 20 г розхіднику звичайного та 10 г насіння конопель. Трави скласти в емальований посуд, залити 500 мл олії та тримати на слабкому вогні 1,5-2 години.

Тим часом в іншій посудині, помішуючи, млоїти на слабкому вогні до повного розчинення віск і живицю, залиті рештою олії. Затим трави перецідити і з’єднати з олійним відваром воску.

Під час лікування слід відмовитися від контакту з речовинами, які спричиняють алергію, вилучити з меню цитрусові, шоколад, спиртні напої, копчення, солодощі (мед можна), гострі страви. Натомість корисно ввести в раціон моркву, помідори, абрикоси, обліпиху, багаті на провітамін А.

Помітний лікувальний ефект має відвар суміші: взяти в рівних частинах сухий подрібнений корінь кульбаби та лопуха. Столову ложку суміші залити 0,5 л води, довести до кипіння й варити п’ять хвилин. Ніч настояти, а вранці процідити. Відвар випити за три рази протягом дня за 20 хвилин до їди. Вживати 1-2 місяці.

Помічний і відвар кореня оману високого, завареного так само. Курс — місяць.

Корисно уражені ділянки змащувати соком моркви, капусти, картоплі, ягід обліпихи чи обліпиховою олією. Можна робити ванночки з настоєм кореня лопуха, вербени лікарської чи дубової кори. Спосіб приготування такий самий, як для попередніх рецептів. Курс — не менш як 10 процедур.

Також рекомендую уражені ділянки шкіри 1-2 рази на день змащувати соком чистотілу (не передозувати!). У разі мокрої екземи 70 г дитячого крему змішати з 30 г бджолиного воску до однорідної консистенції. Змащувати уражені ділянки двічі-тричі на день два тижні.