П’ятниця, 10 серпня 2018 року № 61 (19608)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19608/print.php?n=39759

  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Материнка

Олександр КУРДЮК,

 кандидат біологічних наук.

РОСЛИНА з такою поетичною назвою насправді своїми лікувальними властивостями може допомогти як жінкам, так і чоловікам.

Алкоголізм. За бажання на ранніх стадіях приймати зранку і ввечері по 50-70 мл настою столової ложки трави в склянці окропу протягом 20 хвилин. Курс — до двох місяців.

Астма, бронхіт, пневмонія. Дві столові ложки свіжої подрібненої трави залити в термосі півлітра окропу, настояти 40 хвилин, процідити і вживати по 100 мл тричі на день за 30 хвилин до їди.

Епілепсія. Дві столові ложки подрібненої сухої трави з квітами залити 300 мл окропу, настояти не менше 40 хвилин, процідити і випити невеликими порціями протягом дня. Тривала процедура.

Жовчогінна дія. Дві столові ложки сировини залити півлітра окропу, млоїти на водяній бані 15-20 хвилин, дати охолонути, процідити і приймати по 60-70 мл тричі на день. Може використовуватись як легкий проносний засіб.

Закрепи. Змішати по три чайні ложки трави кмину і материнки, дві чайні ложки полину, чотири — насіння кмину. Залити дві чайні ложки збору двома склянками окропу, настояти і пити по 100 мл три-чотири рази на день за 15-20 хвилин до їди.

Зубний біль. 20 грамів сухої трави залити 300 мл аптечного спирту чи міцного алкоголю. Настояти півтора тижні у затемненому місці, процідити і приймати по 40 крапель чотири рази на день.

Клімакс. На початку періоду вживати чай із розрахунку дві столові ложки сухої трави на 500 мл окропу. Настояти в термосі протягом 20 хвилин, процідити і вживати теплим по 100 мл три-чотири рази протягом дня за півгодини до їди. Або змішати в рівних частинах (по столовій ложці) траву материнки, оману, деревію, споришу,кропиви, плоди шипшини і корінь родіоли рожевої. Цей збір залити в термосі літром окропу, настояти не менше 10 годин, процідити і приймати по 100 мл через кожні дві години.

Коліти. Змішати у рівних частинах траву грициків, споришу, звіробою, собачої кропиви, деревію, кропиви і материнки. Дві столові ложки збору залити в термосі літром окропу і витримати з вечора до ранку. Процідити і пити по 60-70 мл три-чотири рази на день за півгодини до їди.

Неврози. Дві столові ложки подрібненої сухої трави залити склянкою окропу, настояти в термосі не менше години, процідити і приймати теплим три-чотири рази на день по 100 мл за 30 хвилин до їди.

Потогінні властивості. Змішати по дві частини сушених ягід малини, листя мати-й-мачухи, додати частину трави материнки. Дві столові ложки збору залити в термосі 500 мл окропу, настояти і пити тричі на день по 100 мл гарячим.

Стреси. Додати 50 грамів сухої трави до відра гарячої води, настояти 20-30 хвилин і використати для заспокійливих ванн та купання маленьких дітей перед сном. Або 100 грамів трави залити двома літрами окропу, настояти 10-20 хвилин і процідити у ванну з теплою водою для подальшого прийому у разі сильних стресових ситуацій. Цей же рецепт застосовувати для лікування екзем, висипів на шкірі, фурункулів, шкірної алергії та неглибоких ран.

Цистит. Поєднати прийом чаю з материнки і дворазовий на день протягом 15-20 хвилин прийом ванн із материнкою.

Застереження. Не рекомендують використовувати траву у свіжому вигляді, а також вагітним, людям із хронічним гастритом, алергією, виразкою шлунка та дванадцятипалої кишки, при гіпертонічній хворобі.