Архів
П’ятниця,
10 серпня 2018 року

№ 61 (19608)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Європейський блокуючий регламент

ЄВРОСОЮЗ увів у дію закон про блокування на своїй території санкцій США щодо Ірану.

Докладніше...
Слідство завершено

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Уряд запросив у РФ екстрадицію двох росіян, підозрюваних в отруєнні Скрипалів.

Докладніше...
Західний вектор зовнішньої політики

МОЛДОВА подасть заявку на вступ до ЄС уже цього року.

Докладніше...
Удар у відповідь

ІЗРАЇЛЬ атакував 12 об’єктів бойовиків у секторі Гази.

Докладніше...
Мости взаєморозуміння

ПІВНІЧНА КОРЕЯ створила переговорну групу для налагодження діалогу з Японією.

Докладніше...
Знайомі вимоги

ІРАН. Тут знову спалахнули протести проти дорожнечі життя і девальвації національної валюти.

Докладніше...
Громадянство як винагорода за мужність

ТАЇЛАНД. Урятованим із печери підліткам і їхньому тренеру надали громадянство.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Сім чудес України

Києво-Печерська лавра

Олеся КОСТЕНКО.

Фото Анатолія Кізлова.

Наша газета вже писала про сім чудес України («СВ» №57 від 27 липня ц.р.). Нагадаємо, що цей список найцікавіших історико-культурних пам’яток архітектури був укладений згідно з результатами всеукраїнського інтернет-голосування, а також опитування 100 експертів у різних галузях.

Продовжимо докладні розповіді про наші визначні пам’ятки історією чи не найбільшої християнської святині країни.

КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКА лавра — православний монастирський комплекс у Києві, найбільший музейний центр України, в якому зосереджено 144 споруди, 122 з яких — пам’ятки історії і культури. Серед них — два унікальні підземні комплекси, а також храми, пам’ятки архітектури XI—XIX ст., численні виставкові приміщення.

На території національного історико-культурного заповідника розміщено музеї книги і друкарства, українського народного декоративного мистецтва, театрального, музичного та кіномистецтва, історичних коштовностей України. Тут можна побачити рукописи старовинних книжок, ікони, колекції тканин і вишивок, вироби з дорогоцінних металів, стародавні гравюри та витвори сучасних митців.

Центром заповідника є Києво-Печерська лавра — визначна пам’ятка не лише української, слов’янської, а й загальносвітової культури. З огляду на винятковість архітектурного ансамблю, роль монастирського комплексу у розвитку вітчизняної та світової культури, науки й освіти, 14-та сесія міжнародного комітету ЮНЕСКО у 1990 р. внесла Києво-Печерську лавру до списку всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО.

Православний монастир був заснований у 1051 р. монахами Антонієм і Феодосієм поблизу Києва. В ХІ ст. він став центром поширення і утвердження християнства у Київській Русі. У ХІІ ст. монастир дістав статус лаври — головного великого монастиря. Назва «Печерська» походить від слова «печери», бо саме у них оселились перші монахи.

Частими відвідувачами печерного монастиря були князь Ізяслав, син Київського князя Ярослава Мудрого, та київська знать, яка жертвувала кошти на будівництво храму і келій. Ченці Києво-Печерської обителі, відлюдники насамперед, вирізнялися високою моральністю та подвижництвом. Це притягувало до Лаври освічених людей. Монастир став своєрідною академією православних ієрархів. Тільки до початку XIII ст. з числа його іноків у міста Київської Русі було призначено 50 єпископів.

Києво-Печерська лавра відіграла важливу роль у розвитку давньоруської культури, вона була центром літописання. Тут перекладали на церковно-слов’янську мову і переписували твори іноземних авторів. У лаврі працювали відомі літописці — Нестор, Никон, Сильвестр. У ХІІІ ст. було укладено «Києво-Печерський патерик» — важливе джерело історії Києва.

Протягом віків на території Києво-Печерської лаври здійснювалося масштабне будівництво. Наприкінці ХІІ ст. навколо лаври було зведено оборонні стіни, зруйновані ордами Батия у 1240 р. У 1698—1701 рр. було споруджено нові фортечні стіни з бійницями і баштами. У 1731—1744 рр. зведено велику лаврську дзвіницю, висота якої — 96,52 м. Більшість тутешніх споруд датується XVII—XVIII ст. і є прекрасними зразками українського бароко в архітектурі. З XII ст. майже у первозданному вигляді збереглася Троїцька надбрамна церква над воротами головного входу до лаври. Вона вистояла, незважаючи на численні війни, пожежі та інші лиха, яких зазнавала лавра впродовж своєї історії.

Відіграючи виняткову роль в об’єднанні східних земель як духовний, соціальний, культурний та просвітницький центр, Києво-Печерська лавра здобула заслужену славу не лише на території Київської Русі, а й у Польщі, Вірменії, Візантії, Болгарії та інших країнах.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Перспективна альтернатива
Читати
Де більше заробляють, там більше платять
Читати
Небезпека для пасажирів
Читати
Гроші трудових мігрантів
Читати
За наше жито...
Читати
Ліси зникають
Читати
Феміда — в глибокій кризі
Читати
Виявляється, багатіємо
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове