Архів
П’ятниця,
10 серпня 2018 року

№ 61 (19608)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Європейський блокуючий регламент

ЄВРОСОЮЗ увів у дію закон про блокування на своїй території санкцій США щодо Ірану.

Докладніше...
Слідство завершено

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Уряд запросив у РФ екстрадицію двох росіян, підозрюваних в отруєнні Скрипалів.

Докладніше...
Західний вектор зовнішньої політики

МОЛДОВА подасть заявку на вступ до ЄС уже цього року.

Докладніше...
Удар у відповідь

ІЗРАЇЛЬ атакував 12 об’єктів бойовиків у секторі Гази.

Докладніше...
Мости взаєморозуміння

ПІВНІЧНА КОРЕЯ створила переговорну групу для налагодження діалогу з Японією.

Докладніше...
Знайомі вимоги

ІРАН. Тут знову спалахнули протести проти дорожнечі життя і девальвації національної валюти.

Докладніше...
Громадянство як винагорода за мужність

ТАЇЛАНД. Урятованим із печери підліткам і їхньому тренеру надали громадянство.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Актуально

Iшов п’ятий рік війни...

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Харківська область.

Навчання бригади територіальної оборони, яка формується на Харківщині, почнуться наприкінці серпня. Якщо на попередні збори резервістів збирали кількасот військовозобов’язаних, то на нинішні їх закличуть близько чотирьох тисяч.

БРИГАДИ тероборони в усіх областях України створюються згідно з директивою Міністерства оборони України та Генштабу. Раніше в кожному регіоні були загони резервістів, зокрема на Харківщині їх налічувалося близько сотні. Вони будуть переформовані у батальйони, а ті зведені у бригади, що, на думку військового керівництва, повинно покращити керованість і боєздатність військових частин територіальної оборони. У кожній області має бути одна така бригада. А у прикордонних, можливо, і більше. Підпорядковуватимуться вони відповідному оперативному командуванню Сухопутних військ ЗС України. На Слобожанщині це «Схід».

Пригадується 2014 рік, коли почалась російсько-українська війна. Тоді також організовувалися підрозділи тероборони — батальйони. Спочатку планувалося використовувати їх тільки для охорони військових та цивільних об’єктів. Однак критична ситуація на фронті змусила перекинути деякі з них на передову. Погано озброєним, із призабутими військовими навичками, їм важко було протистояти до зубів озброєному ворогові. Лише наприкінці року цим підрозділам надали важке озброєння. Потім їх переформували в окремі мотопіхотні батальйони. Отож увесь цей час Україна не мала серйозної системи територіальної оборони. Життя змусило її взятися за формування. І насамперед, звичайно, вздовж східного і північного кордонів.

У складі бригад резервістів передбачено мати роти вогневої підтримки, протидиверсійної боротьби, мінометну батарею, підрозділи бойового і тилового забезпечення. Протягом 2018-2020 років їм мають постачити протитанкові засоби і 60 мм міномети вітчизняного виробництва. Якщо зважити, що цього озброєння недостатньо навіть у ЗСУ, то ці плани бачаться занадто оптимістичними.

Військовий комісар Харківського обласного військового комісаріату Юрій Калгушкін повідомив, що до виконання завдань тероборони в межах своїх повноважень залучаються ЗСУ, СБУ, Національна поліція України, Нацгвардія, Державна прикордонна служба, ДСНС, Управління з питань виконання кримінальних покарань, регіональні органи і територіальні підрозділи Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, об’єднані загони Державної спеціальної служби транспорту.

— Для формування бригади територіальної оборони буде призвано військовозобов’язаних оперативного резерву другої черги,— розповів Юрій Калгушкін.— Це ті особи, які не залучаються до комплектування ЗСУ. Планується призвати близько 4 тисяч військовозобов’язаних, з яких близько 500 — офіцери запасу.

Резервісти регулярно проходитимуть підготовку на навчальних зборах, а решту часу будуть вести звичайне цивільне життя.

Заступник командувача військ оперативного командування «Схід» Сергій Брусов наголосив, що основними завданнями тероборони є охорона державного кордону та його захист, забезпечення умов надійного функ-ціонування органів державної влади, охорона та оборона важливих державних військових об’єктів, боротьба з диверсійно-розвідувальними силами.

— Збори, які нам потрібно провести, мають ряд особливостей. Ми маємо в дуже обмежений термін оповістити військовозобов’язаних, підготувати місця формування підрозділів. Там же, а не на полігонах ЗСУ, як було раніше, і відбуватимуться навчання резервістів, — розповів Сергій Брусов.

Мета всіх цих клопотів, згідно із заявою РНБО, — створення півмільйонної резервної армії, яка буде здатна захистити Україну від агресора. Тільки не зрозуміло, чому у військових дійшли до цього руки аж на п’ятий рік війни на сході.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Перспективна альтернатива
Читати
Де більше заробляють, там більше платять
Читати
Небезпека для пасажирів
Читати
Гроші трудових мігрантів
Читати
За наше жито...
Читати
Ліси зникають
Читати
Феміда — в глибокій кризі
Читати
Виявляється, багатіємо
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове