Архів
П’ятниця,
10 серпня 2018 року

№ 61 (19608)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Європейський блокуючий регламент

ЄВРОСОЮЗ увів у дію закон про блокування на своїй території санкцій США щодо Ірану.

Докладніше...
Слідство завершено

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Уряд запросив у РФ екстрадицію двох росіян, підозрюваних в отруєнні Скрипалів.

Докладніше...
Західний вектор зовнішньої політики

МОЛДОВА подасть заявку на вступ до ЄС уже цього року.

Докладніше...
Удар у відповідь

ІЗРАЇЛЬ атакував 12 об’єктів бойовиків у секторі Гази.

Докладніше...
Мости взаєморозуміння

ПІВНІЧНА КОРЕЯ створила переговорну групу для налагодження діалогу з Японією.

Докладніше...
Знайомі вимоги

ІРАН. Тут знову спалахнули протести проти дорожнечі життя і девальвації національної валюти.

Докладніше...
Громадянство як винагорода за мужність

ТАЇЛАНД. Урятованим із печери підліткам і їхньому тренеру надали громадянство.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Друга закінчилася, третя на підході

Устина ГРЕЧАНЮК.

На початку серпня завершилась друга хвиля надання медзакладами пакета документів до Національної служби здоров’я України (НСЗУ) для укладання угод. У разі їх підписання із 15 серпня клініки фінансуватимуться за кількістю пацієнтів, які підписали декларації з лікарями, та тих, хто обслуговувався раніше, але прямого договору з лікарем не уклав.

ЗА ПОВІДОМЛЕННЯМ Міністерства охорони здоров’я, на сьогодні розглядаються заявки від 505 медичних закладів із 23 областей України. Це втричі більше, ніж було у першій хвилі. Цього разу найактивнішими виявилися заклади у Харківській, Львівській і Сумській областях. Також надійшло чимало заяв од лікарських установ, які працюють у гірських селах.

Утім, це не означає, що НСЗУ підпише з усіма ними договір, який гарантуватиме державне фінансування. По-перше, Служба ретельно перевірить пакет документів. Адже вже траплялися випадки, коли декларації між пацієнтами та лікарями викликали сумнів. Наприклад, на 44 тисячах таких договорів, наданих Центром первинної медико-санітарної допомоги міста Калуш, не було підписів пацієнтів. Звичайно, це не означає, що медики хотіли «злукавити». Найімовірніше, недогледів порушення хтось із відповідальних за оформлення договорів осіб закладу. Пакет документів був повернутий до Калуша і після усунення помилки знову буде прийнятий для розгляду.

Окрім правильно оформленої заявки, до претендентів на нову форму фінансування є й інші обов’язкові вимоги. Зокрема, має бути можливість записатися на прийом до лікаря телефоном або через Інтернет, здавати аналізи на місці, звертатися по допомогу у вихідні та свята. Також заклад повинен облаштувати місце для дитячих візочків, зону очікування, відкриту рецепцію замість обридлого багатьом пацієнтам маленького віконця реєстратури, крізь яке, бувало, можна було довгенько кликати працівника.

Тим часом чиновники МОЗ відзвітували, що під час першої хвилі, яка завершилася 5 червня, Нацслужба здоров’я уклала угоди із 160 медзакладами, із яких 12 — приватні лікарні. І вже з липня почалося фінансування за новою схемою: на їхні рахунки надійшло 253,7 млн грн. Зарплати лікарів і медсестер у цих закладах відчутно зросли. Скажімо, повідомили у МОЗ, у медзакладі міста Балта на Одещині сімейний лікар, який підписав 1795 декларацій, отримує після сплати всіх податків понад 16 тисяч гривень. А донедавна її заробітна плата була 5834 гривні.

Це те, що розповідають чиновники, відповідальні за проведення реформи. Пацієнти ж поки що не квапляться з оцінками. По-перше, 161 заклад на всю Україну — це крапля в морі, а по-друге, українці вже навчені гірким досвідом: новація, яка спочатку здається довгоочікуваним позитивом, за якийсь час стає великим розчаруванням. Згадаймо, які надії суспільство покладало на реформу поліції. На жаль, у підсумку маємо ту саму «міліцію», якщо не гіршу.

Тож наразі пацієнти, лише «приглядаються», що й до чого. Тим більше що у грудні починається заключна третя хвиля укладання угод. Якщо медзаклад під час неї так і не підпише документ із НСЗУ, то у 2019 році його фінансування коштом держбюджету припиниться.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Перспективна альтернатива
Читати
Де більше заробляють, там більше платять
Читати
Небезпека для пасажирів
Читати
Гроші трудових мігрантів
Читати
За наше жито...
Читати
Ліси зникають
Читати
Феміда — в глибокій кризі
Читати
Виявляється, багатіємо
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове