Архів
П’ятниця,
10 серпня 2018 року

№ 61 (19608)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
 Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Як пришвидшити дозрівання томатів

Тетяна Задранівська.

смт Літин,

Вінницька область.

ЩОБ СКОРІШЕ достигали помідори, треба не дозволяти розвиватись їм як заманеться, рослину потрібно формувати. Головне — видаляти на кущах бічні погони, які ростуть у пазухах листків. При двостебловій формі куща, крім центрального стебла, залишайте один пасинок над першим кетягом. А якщо кущ формувати одностебловим, то слід видаляти всі пагони. Робота на томатах щодо швидкого дозрівання є систематичною: практично щотижня потрібно оглядати рослини і видаляти пасинки, не дозволяючи їм вирости більш ніж на 5 см. Пасинки на томатах потрібно обламувати, а не виривати з частиною куща: так не пошкоджується основний стовбур і менше відбувається ураження хворобами. Якщо ж із пасинкуванням ви з різних причин запізнились і пагони виросли вже великі, то їх краще зрізати ножицями чи ножем. Пришвидшує дозрівання томатів також прищіпування верхівок куща, тобто видалення точки росту рослини. Це потрібно робити над третім кетягом на центральному стеблі й на другому бічному пагоні, не шкодуючи навіть квіткових китиць. При цьому над залишеним суцвіттям з плодами, що вже зав’язались, обов’язково має бути два-три листки, адже ріст і розвиток томатів на суцвітті відбувається за рахунок сусідніх із ним листків.

Не можна не відзначити ще один прийом, який забезпечує швидке дозріваня томатів, — це шпалери. Підв’язування рослин до натягнутого вздовж рядів дроту дає змогу їм більше використовувати сонячні промені, що теж важливо для гарного врожаю. Це сприяє провітрюванню кущів і знижує ризик захворювання на різні інфекції. Більшості томатів потрібна температура вище 15 градусів, щоб дозріти, але як тільки дні починають ставати коротшими, а ночі — прохолоднішими, необхідно вжити заходів обережності, щоб зелені помідори могли досягти стиглості на кущі.

Версія для друку          До списку статтей

ДОСИТЬ щедрі цього року садки, зокрема, вгиналися гілки під вагою помаранчевих плодів в абрикосів. Але ж хочеться, як той казав, стабільності, щоби було чим посмакувати і наступного сезону. Що має зробити господар саме цієї пори, аби на осінь визріли крупні квіткові бруньки — великою мірою запорука гарного врожаю? Про це піде мова в наступному куточку.

А зараз ми повинні впорати сливовий достаток. Сподіваємось, вам сподобаються дібрані нами рецепти консервування сизих плодів, адже вони досить оригінальні й дають змогу зберегти на зиму неповторний сливовий букет.

І — ще один матеріал на «заготівельну» тематику, про кабачки. Але не консервовані, а свіжі, себто як заготувати їх такими на тривалий час. Мороки з підготовкою менше, ніж із консервуванням, а, погодьтеся, набагато корисніші для здоров’я страви з тушкованих, смажених або запечених сирих кабачків. Якщо зробите все правильно, зеленкуваті овочі лежатимуть у вас упродовж чотирьох-п’яти місяців.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове