Вівторок, 31 липня 2018 року № 58 (19605)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19605/print.php?n=39674

  • Корисно знати

Помічна перчинка

Катерина ФРИНДАК,

знавець народної

медицини.

Із року в рік розширюється коло любителів гострого перцю чилі. Його охоче додають до страв, особливо м’ясних. Без нього не приготуєш аджику чи бограч. Та мало хто знає, що корисних мікроелементів у гострому перці більше, ніж, скажімо, в лимоні. А ще він зігріває, поліпшує настрій, апетит, серцебиття і навіть пришвидшує ріст волосся. Тисячу років тому перець споживали для схуднення, адже він пришвидшує обмін речовин.

У КРАЇНАХ Близького Сходу стверджують, що вживання перцю чилі запобігає виникненню ракових клітин. Тому його додають у більшість страв, до нього змалечку привчають дітей. Є свідчення, що перець знищує всі небезпечні мікроби, які розвиваються в шлунку. Чилі має сильний аромат і гострий, а інколи дуже пекучий смак. Це завдяки вмісту в ньому такої сполуки, як капсаїцин. Вона підсилює виділення шлункового та соку підшлункової залози, поліпшує травлення й апетит.

У перці багато вітамінів В та С, тож він не буде зайвий при застуді. З нього добувають каротин для фармацевтики. За вмістом цинку цей перець на другому місці після часнику та гарбузового насіння. У кого ламкі судини чи гіпертонія, частіше додавайте його до страв.

З перцю готують настоянки на спирті, мазі для зовнішнього застосування. Цікавий і простий рецепт, помічний при виведенні глистів. Взяти одну чайну ложку меленої чорнушки (інші назви — чорний кмин, нигелла), три зубці часнику, одну чайну ложку оливкової олії, шматочок порізаного перцю та 10 насінин гарбуза. Це все треба перемолоти, підігріти й намастити на хліб. Смакуєте таким бутербродом увечері чи в обід, а вранці слід випити ковток відвару з кропом. Такий метод очистить ваш організм від паразитів лише за декілька вживань. Для дітей замість гострого перцю можна додати звичайного, солодкого.

Застосовують перець чилі й для натирань при болях у колінах, радикуліті, адже він має зігрівальну дію. А ще це чудовий знеболювальний засіб. Він також незамінний при випадінні волосся — спиртову настоянку червоного перцю (продається в аптеках) треба регулярно втирати в голову.

Водночас пекучий чилі не можна вживати при гострих захворюваннях шлунково-кишкового тракту, нефритах. Подрібнюючи його ножем, слід прикривати очі, щоб не отримати опік. У декого можлива алергія на цей овоч.