Вівторок, 31 липня 2018 року № 58 (19605)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19605/print.php?n=39673

  • Запитання — відповідь

Що любить підшлункова

«Мені 55 років, і в мене хвора підшлункова залоза. Для зниження тиску вживаю риб’ячий жир. Хотіла б отримати консультацію щодо вживання цього жиру, а також харчування загалом».

Олена С.

м. Очаків Миколаївської області.

 

ВІДОМО, що хвора підшлункова залоза жиру не любить, надто в період загострення. Тому незалежно від віку слід дотримуватися певних обмежень у їжі. У гострий період хвороби категорично забороняється вживати будь-які жири, непогано взагалі на деякий час відмовитися від їжі, тим паче важкої. Не можна також їсти грубу необроблену клітковину, зокрема овочі, фрукти. Під заборону підпадають жирні сорти м’яса та риби.

Людям із проблемами підшлункової треба харчуватися часто: п’ять-шість разів на день, але невеликими порціями. Усі овочі мають бути проварені чи запечені. Корисно їсти нежирні білкові страви, наприклад, паровий омлет, низькокалорійний сир тощо. Добрий вплив на стан підшлункової залози має вівсяний кисіль. Щодо свіжих ягід, то краще готувати з них компоти, киселі, морси.

Ненасичені жирні кислоти, зокрема й омега-3, авторка листа може успішно отримувати з морською рибою, насінням льону, додаючи його в страви, а також аптечним риб’ячим жиром, який ліпше вживати під час їди.

Оксана Скиталінська,

дієтолог.