Вівторок, 31 липня 2018 року № 58 (19605)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19605/print.php?n=39660

  • Новини АПК

Є браконьєри — нема перспективи

Ярослав Бачинський.

Устина ГРЕЧАНЮК.

НА ЧЕРКАЩИНІ неподалік Жашкова шостий рік успішно працює одна з найбільших в Україні акваферма. Тут вирощують африканських сомів, товстолобиків, осетрів. Її власник Леонід Осадчий спочатку організував ставкове господарство, вирощував коропів і товстолобиків. Якось дізнався, що у Європі рибу вирощують на аквафермах. Вирішив спробувати. Побудував на ставку спеціальний басейн, у Херсонському аграрному университеті придбав партію африканських сомів. Спершу було сутужно із кормами, але нещодавно у Корделівці Калинівського району Вінницької області французька компанія відкрила підприємство з виготовлення спеціальних кормів для рибних господарств.

Африканський сом, розповідає пан Леонід, риба невибаглива. Головне, щоб температура води, в якій він мешкає, не опускалася нижче +25…+27°С. За +20°С починає хворіти, а при +13…+15°С — гине. У господарстві Осадчого воду в басейні підігрівають дровами, КамАЗа з причепом узимку вистачає на місяць.

Сьогодні на цій аквафермі вирощують близько 50 тонн риби на рік. Можуть і більше, але поки що на африканських сомів немає великого попиту — українці здебільшого звикли до коропів. Утім, господарство має постійних клієнтів. Найбільше купують африканських сомів ринки Києва і Одеси. У планах Леоніда Осадчого — розводити осетрів, зокрема й для отримання ікри. Але, каже фермер, поки в Україні не почнуть реально боротись із браконьєрством, рибний бізнес перебуватиме на межі збитковості.

Біда прийшла з лісу

НА ТЕРНОПІЛЬЩИНІ у всіх категоріях господарств утримується 360,4 тисячі голів свиней. Але африканська чума свиней впродовж останніх шести років гальмує розвиток галузі в регіоні.

За останніх півтора року було зареєстровано десять спалахів хвороби в чотирьох районах області — Бучацькому, Збаразькому, Зборівському, Шумському. Останні випадки АЧС трапились в індивідуальних господарствах жителів сіл Антонівці та Стіжок Шумського району. Тамтешні населені пункти розташовані в зоні мисливських угідь, де у січні лісівники зафіксували спалах хвороби серед диких кабанів. У Антонівцях власник практикував утримання свиней на вигульному майданчику, обнесеному дощатим парканом. Можливо, там вони контактували з дикими тваринами, від яких і підхопили вірус. У селі Стіжок господар також утримував десять голів молодняку на вигульному майданчику, розташованому впритул до лісового масиву. Після загибелі однієї тварини він перевів решту до хліва. Але вже було пізно: через кілька днів загинуло ще троє поросят. Після проведення лабораторних досліджень, які підтвердили наявність збудника АЧС, довелось умертвити всіх свиней. У селах оголошений карантин.

Коли ощадливість недоречна

НА ІВАНО-ФРАНКІВЩИНІ, Чернігівщині, Тернопільщині й Буковині виявили небезпечного для урожаю шкідника — картопляну нематоду. Цей згубний для картоплі та томатів черв’як потрапив в Україну в 1961 році, дотепер його виявляли в 17 областях. «Через нематоду врожайність картоплі знижується на 30-90 відсотків, — роз’яснює директор Львівської обласної фітосанітарної лабораторії Надія Кіш. — На щастя, площі зараження золотистою картопляною нематодою потроху зменшуються. Найефективнішим засобом проти неї є використання насіння картоплі нематодостійких сортів. Ми постійно закликаємо аграріїв не заощаджувати на високоякісному посівному матеріалі. Втрати від ураження овочів шкідниками можуть вилитись у значно більші суми».