Вівторок, 31 липня 2018 року № 58 (19605)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19605/print.php?n=39655

  • Неоголошена війна

Герой-сапер загинув

Михайло ВЕДМІДЬ.

СИТУАЦІЯ в зоні проведення Операції об’єднаних сил контрольована, з ознаками до загострення на окремих напрямках. У суботу, 28 липня, ворожа диверсійно-розвідувальна група здійснила спробу захопити позиції одного з підрозділів неподалік Кримського. Об’єднані сили були змушені відкрити вогонь. Зазнавши втрат, противник відступив. Загалом минулого тижня загинули четверо наших захисників, вісьмох поранено. Втрати бойовиків — дев’ятеро вбитими і 23 пораненими.

Ось як у штабі ООС розповіли про загибель одного з українських військових: «Користуючись режимом припинення вогню, ворог активізував діяльність ДРГ, які здійснюють мінування місцевості неподалік наших позицій, зокрема з використанням заборонених міжнародними конвенціями протипіхотних мін. На Світлодарському напрямку виконував небезпечне завдання з ведення інженерної розвідки підступів до наших позицій один із найдосвідченіших саперів — Іван Войтенко. Будучи на посаді командира підрозділу, він не скористався своєю владою, аби уникнути небезпеки. Завершивши огляд та знявши декілька російських «сюрпризів», залишився в небезпечному районі й прикривав вихід групи, яка доставляла докази російської агресії. Переконавшись, що група відійшла на наші позиції, доповів про завершення виконання завдання. За мить пролунав вибух. Підлеглі за хвилину були біля свого командира, але врятувати його не змогли. Ймовірно, спрацював керований ворогом фугас. Іван Войтенко загинув. Командування представило героя до нагороди посмертно»...

Упродовж двох діб військові Національної гвардії України зі складу Об’єднаних сил на мобільних та стаціонарних блокпостах поблизу міста Маріуполь та селища Благодатне Донецької області затримали вісьмох чоловіків. Причиною затримки стала інформація бази даних Національної поліції, згідно з якою ці особи підозрюються у співпраці з незаконними збройними формуваннями так званої «ДНР». Затриманих передано співробітникам Нацполіції за підозрою у скоєнні злочину, передбаченого статтею 260-ю Кримінального кодексу України «Створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань».