Архів
Вівторок,
31 липня 2018 року

№ 58 (19605)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Розлучення по-англійськи

ЄВРОСОЮЗ відкинув британський план щодо митного союзу після Brexit.

Докладніше...
Пригрозив уряду

США. Президент Дональд Трамп пообіцяв призупинити роботу федерального уряду, якщо той не проголосує за законопроект про охорону кордонів.

Докладніше...
Це все-таки сталося

ПОЛЬЩА. Президент Анджей Дуда підписав закон про судоустрій на тлі протестів.

Докладніше...
Довгоочікуване політичне потепління

ЯПОНІЯ оголосила про згортання комплексів ППО на південному заході країни.

Докладніше...
Лібералізм не значить демократія

УГОРЩИНА. Прем’єр-міністр Віктор Орбан розкритикував держави Західної Європи за їхню політику щодо мігрантів.

Докладніше...
Норовливий каталонець повертається

БЕЛЬГІЯ. Прибулий до країни екс-глава Каталонії Карлес Пучдемон заявив: «Я повертаюся».

Докладніше...
Чергові миротворчі перемовини

ТУРЕЧЧИНА. 7 вересня у Стамбулі відбудеться чотиристоронній саміт щодо Сирії.

Докладніше...
Аномальна спека

ЛАТВІЯ. Температура моря б’є рекорди.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Подія

Об’єднані одним бажанням

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Фото автора.

У Києві, стольному граді князя Володимира, який хрестив Русь, відсвяткували 1030-річчя цього факту. Дві хресні ходи, які відбулися з різницею в один день, до пам’ятника рівноапостольному князю, розташованому на дніпровському схилі, супроводжувалися безпрецедентними заходами безпеки.

У ЦЕРКОВНИХ календарях існує дві дати вшанування хрещення України-Русі. Першу, яку зазвичай і відзначають українці, встановлено ще в середині ХІІІ століття — день пам’яті князя Володимира. Припадає вона на день його смерті, тобто 28 липня. Друга дата — 14 серпня, яку було канонізовано за часів Російської імперії. У цей день року 988-го князь Володимир нібито хрестив руський люд у річці Почайна. Від цієї події походить топонім Видубичі. Коли дерев’яних язичницьких ідолів, що стояли на крутосхилах, повалили, а потім скинули в Дніпро, вони попливли за водою. Жерці-волхви бігли за своїми богами й благали: «Видибай!» Там, де течія прибила ідолів до берега, був збудований Видубицький монастир…

Прийняття християнства вважається найважливішим цивілізаційним вибором Русі, який уписав нашу державу в контекст Європи, приніс писемність та інші духовні надбання. Як і нині, 1030 років тому українці мусили обирати між Сходом і Заходом.

За часів Януковича, коли політичний маятник хитнувся в бік Росії, святкувати Хрещення не перестали. Однак були розставлені інші акценти: Путін, Кирило, які приїздили до Києва на 1025-річчя Хрещення, говорили про єдину купель, єдиний народ… Тобто дата використовувалася, власне, для заперечення існування українців як таких та їхнього права на самостійну церкву. Щоправда, УПЦ КП і тоді святкувала хрещення Руси в європейському контексті, але провести велелюдні заходи не могла: всі історичні місця були заздалегідь зайняті іншим патріархатом.

Нинішня хресна хода, організована УПЦ Київського патріархату, що відбулася 29 липня, стала вершиною святкування 1030- річчя хрещення Русі. Вона виявилася наймасовішою за всю десятилітню історію відзначення події на державному рівні. За підрахунками поліції, у ній узяли участь 65 тисяч осіб, а незалежні спостерігачі називають цифру — 350 тисяч. Причина цього, безсумнівно, не стільки кругла дата Хрещення, скільки заява Константинопольского патріарха про можливість надання томосу, тобто автокефалії, українській церкві.

Напередодні святкові заходи провела УПЦ МП. У них, за підрахунками правоохоронців, узяли участь 25 тисяч осіб, представників духовенства — учетверо більше. Така показова масовість церкві, підпорядкованій російському патріарху, потрібна була, аби показати, що українське суспільство не потребує томосу, автокефалії. Але процес уже не зупинити — Константинополь, тобто матір-церква, чітко визначився, що Україна не є канонічною територією Московського патріархату. Іншими словами, що Київська церква колись була підпорядкована московській метрополії незаконно. Ця заява патріарха Варфоломія була підтверджена представником Константинопольского патріархату під час нинішніх святкувань у Києві.

Перед хресною ходою на Володимирській гірці зібралися представники Української Ради церков. До речі, святкування Хрещення, це єдине свято протягом року, на якому зустрічаються предстоятелі двох церков — УПЦ КП й УПЦ МП. Окрім духовенства, на схили Дніпра для святкування 1030-річчя хрещення Русі прибули керівники держави, депутати, політики. Тут також говорили про томос. Зокрема, Президент України Петро Порошенко наголосив, що «автокефалія — це питання незалежності, нашої нацбезпеки, питання світової національної політики…».

За його словами, держава не втручається в церковні справи, однак не дозволить втручатися в них й іншим державам. Пролунали різкі слова у бік Російської православної церкви, «у келіях якої народилася доктрина «руского міра», що загрожує нацбезпеці нашої країни. Чи мав право Порошенко робити політичні заяви? На думку патріарха Філарета, так. Адже в країні йде війна, стоїть питання, бути чи не бути державі. Аби захиститися, потрібно, зокрема, об’єднати й церкву.

Символом цього єднання і стала хресна хода від Володимирського собору до Володимирської гірки, у якій узяли участь миряни, громадяни-патріоти, представники українського духовенства, православні священики з Європи й Америки, паломники з усіх куточків України, керівники держави (от тільки чи всі останні зі щирою душею?). Увесь кількакілометровий шлях за спеки долав зі своєю паствою Патріарх Київський і всієї України-Русі Філарет, якому цього року виповнилося 89. Транспарантів із гаслами практично не було, лише майоріли синьо-жовті прапори. Та й навіщо гасла? І без них атмосфера була така, що відчувалось, як серця б’ються в унісон, усіх об’єднало одне бажання — єдність української церкви і одна молитва — за Україну.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Блакитне паливо поки що не дорожчатиме
Читати
Не дуже й густо
Читати
Донеччина — у лідерах
Читати
Божаться, що розрахувалися
Читати
Пальне в «тіні»
Читати
Доки не поховано останнього...
Читати
Звідки «мотлох»?
Читати
Гепатит наступає
Читати
За порядком стежитимуть камери
Читати
Запрацювали нові повітряні ворота
Читати





— Як бачите, нормальної дороги до села немає. Тож повідомте жителів, що поштова машина обслуговуватиме їх тут.

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове