Архів
Вівторок,
31 липня 2018 року

№ 58 (19605)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Розлучення по-англійськи

ЄВРОСОЮЗ відкинув британський план щодо митного союзу після Brexit.

Докладніше...
Пригрозив уряду

США. Президент Дональд Трамп пообіцяв призупинити роботу федерального уряду, якщо той не проголосує за законопроект про охорону кордонів.

Докладніше...
Це все-таки сталося

ПОЛЬЩА. Президент Анджей Дуда підписав закон про судоустрій на тлі протестів.

Докладніше...
Довгоочікуване політичне потепління

ЯПОНІЯ оголосила про згортання комплексів ППО на південному заході країни.

Докладніше...
Лібералізм не значить демократія

УГОРЩИНА. Прем’єр-міністр Віктор Орбан розкритикував держави Західної Європи за їхню політику щодо мігрантів.

Докладніше...
Норовливий каталонець повертається

БЕЛЬГІЯ. Прибулий до країни екс-глава Каталонії Карлес Пучдемон заявив: «Я повертаюся».

Докладніше...
Чергові миротворчі перемовини

ТУРЕЧЧИНА. 7 вересня у Стамбулі відбудеться чотиристоронній саміт щодо Сирії.

Докладніше...
Аномальна спека

ЛАТВІЯ. Температура моря б’є рекорди.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Є браконьєри — нема перспективи

Ярослав Бачинський.

Устина ГРЕЧАНЮК.

НА ЧЕРКАЩИНІ неподалік Жашкова шостий рік успішно працює одна з найбільших в Україні акваферма. Тут вирощують африканських сомів, товстолобиків, осетрів. Її власник Леонід Осадчий спочатку організував ставкове господарство, вирощував коропів і товстолобиків. Якось дізнався, що у Європі рибу вирощують на аквафермах. Вирішив спробувати. Побудував на ставку спеціальний басейн, у Херсонському аграрному университеті придбав партію африканських сомів. Спершу було сутужно із кормами, але нещодавно у Корделівці Калинівського району Вінницької області французька компанія відкрила підприємство з виготовлення спеціальних кормів для рибних господарств.

Африканський сом, розповідає пан Леонід, риба невибаглива. Головне, щоб температура води, в якій він мешкає, не опускалася нижче +25…+27°С. За +20°С починає хворіти, а при +13…+15°С — гине. У господарстві Осадчого воду в басейні підігрівають дровами, КамАЗа з причепом узимку вистачає на місяць.

Сьогодні на цій аквафермі вирощують близько 50 тонн риби на рік. Можуть і більше, але поки що на африканських сомів немає великого попиту — українці здебільшого звикли до коропів. Утім, господарство має постійних клієнтів. Найбільше купують африканських сомів ринки Києва і Одеси. У планах Леоніда Осадчого — розводити осетрів, зокрема й для отримання ікри. Але, каже фермер, поки в Україні не почнуть реально боротись із браконьєрством, рибний бізнес перебуватиме на межі збитковості.

Біда прийшла з лісу

НА ТЕРНОПІЛЬЩИНІ у всіх категоріях господарств утримується 360,4 тисячі голів свиней. Але африканська чума свиней впродовж останніх шести років гальмує розвиток галузі в регіоні.

За останніх півтора року було зареєстровано десять спалахів хвороби в чотирьох районах області — Бучацькому, Збаразькому, Зборівському, Шумському. Останні випадки АЧС трапились в індивідуальних господарствах жителів сіл Антонівці та Стіжок Шумського району. Тамтешні населені пункти розташовані в зоні мисливських угідь, де у січні лісівники зафіксували спалах хвороби серед диких кабанів. У Антонівцях власник практикував утримання свиней на вигульному майданчику, обнесеному дощатим парканом. Можливо, там вони контактували з дикими тваринами, від яких і підхопили вірус. У селі Стіжок господар також утримував десять голів молодняку на вигульному майданчику, розташованому впритул до лісового масиву. Після загибелі однієї тварини він перевів решту до хліва. Але вже було пізно: через кілька днів загинуло ще троє поросят. Після проведення лабораторних досліджень, які підтвердили наявність збудника АЧС, довелось умертвити всіх свиней. У селах оголошений карантин.

Коли ощадливість недоречна

НА ІВАНО-ФРАНКІВЩИНІ, Чернігівщині, Тернопільщині й Буковині виявили небезпечного для урожаю шкідника — картопляну нематоду. Цей згубний для картоплі та томатів черв’як потрапив в Україну в 1961 році, дотепер його виявляли в 17 областях. «Через нематоду врожайність картоплі знижується на 30-90 відсотків, — роз’яснює директор Львівської обласної фітосанітарної лабораторії Надія Кіш. — На щастя, площі зараження золотистою картопляною нематодою потроху зменшуються. Найефективнішим засобом проти неї є використання насіння картоплі нематодостійких сортів. Ми постійно закликаємо аграріїв не заощаджувати на високоякісному посівному матеріалі. Втрати від ураження овочів шкідниками можуть вилитись у значно більші суми».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Блакитне паливо поки що не дорожчатиме
Читати
Не дуже й густо
Читати
Донеччина — у лідерах
Читати
Божаться, що розрахувалися
Читати
Пальне в «тіні»
Читати
Доки не поховано останнього...
Читати
Звідки «мотлох»?
Читати
Гепатит наступає
Читати
За порядком стежитимуть камери
Читати
Запрацювали нові повітряні ворота
Читати





— Як бачите, нормальної дороги до села немає. Тож повідомте жителів, що поштова машина обслуговуватиме їх тут.

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове