Вівторок, 10 липня 2018 року № 52 (19599)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19599/print.php?n=39454

  • Природа і ми

Повернення довгожительки

Лариса Пилипенко.

ОДНА із камер спостереження, встановлена науковцями на гнізді чорного бузька у Шацькому національному природному парку, показала, що у гнізді вивелися пташенята. Та коли орнітологи стали їх кільцювати, виявили, що їхня мама вже має пластикове кільце.

З’ясувалося, що птаха закільцювали в Ізраїлі ще у 2002 році, коли йому було два роки. За словами, Андрія Бокотея, завідувача наукового відділу Державного природничого музею НАН, координатора програми збереження чорного лелеки в Україні, пташеня вилупилось далекого 2001 року десь в Україні. Вже за 2-2,5 місяця після народження воно полетіло в Африку, успішно дісталося місця своєї першої зимівлі. Наступного року під час осінньої міграції нашого бузька закільцювали ізраїльські орнітологи. Тож коли цьогоріч самичка із кільцем МЕ00 була виявлена на гніздуванні в Україні на штучній платформі, встановленій у Шацькому національному парку, їй, судячи з усього, вже виповнилося 18 років. Це при тому, що середня тривалість життя чорного лелеки 11-13 років.

«Це найдовший вік для чорного лелеки, зафіксований у дикій природі. До того ж наша героїня у свої 18 успішно знесла три яйця і вивела з них двох пташенят! — радісно відзначає Андрій Бокотей. — Щоправда, «чоловік» у неї навряд чи один і той самий протягом цих років. Не думаю, що ще якийсь чорний лелека зміг стільки прожити. Найімовірніше, батько пташенят молодший за матусю».