Вівторок, 10 липня 2018 року № 52 (19599)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19599/print.php?n=39449

  • Медична панорама

Цинізм зашкалює

Олена КОЩЕНКО.

ЩЕ у згадці скандали, пов’язані з розкраданням коштів, зібраних народом на перебудову і оснащення за світовими стандартами національного багатопрофільного діагностично-лікувального закладу «ОХМАТДИТ». Досі «нагорі» шукають винних. У держбюджеті зрештою таки знайшлися кошти, і дитячу лікарню добудували. Здавалось би, можна тільки порадіти. Проте внутрішньою відомчою перевіркою МОЗ відділення онкогематології і трансплантації цієї лікарні на його складі було виявлено медпрепарати, які свого часу закуповувались коштом держбюджету в кількості, цілком достатній для того, щоб безоплатно лікувати маленьких пацієнтів. Проте з’ясувалося, що їх не видавали дітям, натомість батькам рекомендували купити ці ж препарати власним коштом, та ще й у конкретній аптеці! «Є підстави вважати, що маніпуляції з ліками були великі й постійні. Йдеться про великі суми, але справа не в сумах, а у життях дітей, — заявив заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк. — Коли батькам онкохворої дитини кажуть, що треба купити препарат, який насправді в достатній кількості поставлений у лікарню за програмою державних закупівель, це вже з економічної площини переходить у моральну».

Слідство триває, тому прізвищ не називають. Утім, очевидно: подібними оборудками верховодили далеко не рядові представники медперсоналу «ОХМАТДИТу». Хотілось би дочекатись відповідного судового вироку. Зрештою, започатковувати медичну реформу слід було із заходів на унеможливлення корупційних ризиків у самих закладах охорони здоров’я.

Нова форма рецепта

ЗАТВЕРДЖЕНО нові правила виписування пільгового рецепта на ліки. Вони є передумовою для впровадження з часом електронного. Це цифровий аналог рецептів на паперових бланках. У ньому, крім інших обов’язкових реквізитів, буде вказано, хто виписав рецепт та яку активну речовину призначено пацієнтові. Також має бути повна назва та адреса закладу охорони здоров’я, його реєстраційний номер облікової картки платника податків. Червоний штамп «Вартість підлягає відшкодуванню» замінено на додаткове поле у рецепті — «Джерело фінансування», в якому зазначається назва урядової або муніципальної програми для пільгового відпуску лікарського засобу. Це дасть змогу ефективніше контролювати виконання урядових та регіональних програм. Такий рецепт підписуватиметься електронним підписом. Документ одразу потраплятиме в систему, де його можуть побачити провізори. Пацієнт отримуватиме СМС-повідомлення з номером рецепта, який треба назвати в аптеці. Доступ до електронної системи рецептів буде обмежений.

Найближчим часом МОЗ планує розпочати втілення пілотного проекту електронного рецепта в рамках програми «Доступні ліки». Регіонами для тестування обрано м. Вінницю та Вінницьку область, м. Дніпро та Дніпропетровську область, м. Івано-Франківськ та Івано-Франківську область, м. Черкаси та Черкаську область і місто Бахмут на Донеччині.

Просто з’їли йогурт

СТРИВОЖИЛА новина про харчове отруєння дітей 2 липня у приватному таборі «Славутич» Переяслав-Хмельницького району на Київщині. Дванадцятьом дітям стало зле, а 8-річна дівчинка впала у кому. Всі вони вихованки Школи художньої гімнастики Дерюгіних, які приїхали сюди на відпочинок і тренування разом із наставниками.

За версією експертів Держпродспоживслужби, причиною отруєння дітей могли стати йогурти. Було встановлено, що напередодні тренери не дозволили гімнасткам з’їсти поданий на другу вечерю цей кисломолочний продукт. Мовляв, це зайві для них калорії. Тренери вилучили у вихованців 26 йогуртів та зберігали їх без дотримання відповідного температурного режиму у власних кімнатах і повернули дітям для споживання через добу.

Тим часом у Міністерстві охорони здоров’я заявили, що кома дівчинки не спричинена отруєнням. Проте не уточнили причин такого стану.

Обрали своїх лікарів

ВЖЕ 10,25 мільйона українців (вважаймо, кожний четвертий у державі) уклали декларацію з лікарем первинної ланки. Найактивніші — жителі Вінницької, Полтавської, Харківської, Чернівецької та Житомирської областей. Не поспішають зробити це мешканці Запорізької, Сумської, Закарпатської, Черкаської та Одеської областей.

До 2019 року всі державні та комунальні медзаклади первинної ланки мають перейти на нову модель фінансування. Тим часом уже з 1 липня перші 149 медичних установ (лідерів за кількістю зібраних декларацій), які увійшли в першу хвилю змін та уклали угоди з Національною службою здоров’я, почали отримувати фінансування за принципом «гроші йдуть за пацієнтом».

Парамедик: робота стресова, зарплата ніяка

РЕОРГАНІЗАЦІЯ екстреної медичної допомоги передбачає запровадження і нових спеціальностей. Лікарів «швидкої» хочуть замінити на парамедиків. Власне, це буде фельдшер із медицини невідкладних станів, здатний надавати недужому висококваліфіковану допомогу.

Тим часом служба екстреної допомоги у країні перебуває в плачевному стані. Зокрема, на Черкащині на «швидкій» незабаром не буде кому працювати. В області недоукомплектовані 22 бригади медиків, а для нормальної роботи потрібно ще й як мінімум 30 автомобілів. Суттєвого оновлення потребує й медобладнання. У фельдшерів екстреної допомоги зарплата низька, як, до речі, й у водіїв карет. Люди фактично живуть на роботі, відпрацьовуючи додаткові зміни за тих, хто звільнився через низьку зарплату.

Обережно: ботулізм

ВІД ПОЧАТКУ року в Україні зареєстровано 60 випадків ураження людей токсинами ботулізму. Із них четверо чоловік померли. Про це повідомило Міністерство охорони здоров’я, зазначивши, що для забезпечення негайного лікування цього гострого токсично-інфекційного захворювання наявні антитоксичні сироватки канадського виробництва. Нову партію їх доставлено як гуманітарну допомогу від Програми розвитку ООН (ПРООН) у відповідь на запит МОЗ України. Головне, наголошують лікарі, вчасно звернутися по допомогу.

Водночас медики звертаються до українців із застереженням не вживати харчові продукти, про якість яких достеменно не відомо. До ризикованих належать в’ялена, солона та консервована риба, консерви або вироби з м’яса, якщо вони не пройшли термічної обробки перед споживанням.

Не зайве нагадати і симптоми, за якими ботулізм відрізняють від іншого харчового отруєння. У людини двоїться в очах, їй важко ковтнути чи висунути язик, відчувається слабкість у м’язах, що починається із шиї, відбувається зміна тону голосу, м’язи погано рухаються, обличчя стає схожим на маску.