Вівторок, 10 липня 2018 року № 52 (19599)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19599/print.php?n=39439

  • Неоголошена війна

Екологічний тероризм

Михайло ВЕДМІДЬ.

СИТУАЦІЯ в зоні проведення Операції об’єднаних сил залишається контрольованою. Порушуючи встановлене перемир’я, ворог вів вогонь переважно із гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. У середу, 4 липня, дістали поранень четверо наших захисників, після чого аж до кінця тижня втрат серед українських військовослужбовців не було. Як повідомили у прес-центрі штабу ООС, українські військові дотримуються умов перемир’я, проводять заходи з розвідки, укріплення бойових позицій та посилення безпеки. У районах відведення та на дозволених ділянках триває бойова підготовка підрозділів.

Конфлікт на Донбасі становить загрозу серйозної екологічної катастрофи, включаючи ядерний аспект. Про це у Німеччині, повідомляє Укрінформ, заявив міністр екології і природних ресурсів України Остап Семерак після репрезентації на полях 27-ї сесії Парламентської Асамблеї ОБСЄ результатів дослідження «Дія збройного конфлікту (на сході України) на довкілля». Він наголосив: «Світ має знати про загрози, з якими стикається Україна, які також є загрозами для всього світу, як мінімум для європейського регіону».

Міністр назвав «актом міжнародного екологічного тероризму, який світ має розслідувати належним чином», те, що бойовики припинили відкачувати воду з багатьох шахт. Серед них і шахта «Юний комунар», яка використовувалася в 1970-х для проведення підземного ядерного вибуху і де «закапсулювалися» його продукти. За словами глави Мінекології, в цілому на тимчасово не підконтрольних територіях на сьогодні 36 затоплених шахт. Загалом за перші три роки ведення бойових дій у регіоні сталося понад 500 промислових інцидентів, деякі з них становлять потенційну загрозу населенню й екології. На Донбасі також є 4,5 тис. підприємств, які тією чи іншою мірою своєю діяльністю завдали або можуть завдати шкоди довкіллю.