Неділя, 3 липня 2018 року № 50 (19597)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19597/print.php?n=39384

  • Нотатки метеоролога

І пектиме, і поливатиме

Тетяна Адаменко,

начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеоцентру.

ПЕРШИЙ літній місяць, як і попередні весняні, видався дуже теплий, середня місячна температура була на 1,5-2,5О вища за норму і мала значення, характерні для липня. Максимальні денні температури повітря досягали +29-32 у північно-західній частині країни та +33-36 градусів — у південно-східній.

Упродовж місяця, особливо у другій його половині, атмосферні фронти, які переміщувалися територією України, нарешті принесли довгоочікувані дощі, однак дуже нерівномірні. На сході та півдні у деяких районах у червні не було дощів зовсім, а на заході, навпаки, подекуди випала надзвичайно велика кількість опадів, місцями із градом.

Вступає в свої права липень — вершина літа. Стародавня слов’янська назва місяця походить від цвітіння цієї пори медової липи. Однак нинішнього року внаслідок жаркої погоди у квітні — червні липа відцвіла набагато раніше — вже до середини червня.

У липні літо перетне свій екватор. Хоча астрономічно після 22-го червня сонце вже повертає на осінь, саме у липні відстань від Землі до Сонця є мінімальною. І це визначає найвищий термічний режим цього місяця у річному розрізі — це найтепліший місяць у наших широтах.

За багаторічними спостереженнями метеорологічних станцій України встановлено, що найвищі температури повітря (абсолютні максимуми) найчастіше спостерігаються у липні і досягають 34-39 градусів. На території південних, східних областей та у Криму — 40-41 (в гірських районах Карпат та Криму — 31-35). У 2007 році вперше у липні було зафіксовано температуру повітря +42 градуси в Одеській області. Нічна температура повітря зазвичай не опускається нижче 10-11 тепла.

За останні роки на переважній частині території України найспекотнішим був липень у 2001, 2002, 2007, 2010 та 2012 роках, тоді його середня місячна температура на 3-6 градусів перевищувала норму.

У липні найбільша ймовірність виникнення смерчу — вихорів руйнівної сили, які завдають надзвичайної шкоди населенню та сільському господарству.

Для другого літнього місяця характерні не тільки спекотні дні, а й сильні дощі та інтенсивні грози, буревії.

За середніми багаторічними даними, липень — найбільш дощовий місяць року. На переважній частині території країни місячна сума опадів становить 50-80 мм, у південних областях — 35-45. Найбільше дощів випадає у північно-західній частині України — 80-95 мм та в районі Карпат — 100-175 мм. Однак вони із року в рік, від місяця до місяця мають украй нерівномірний розподіл. Наприклад, у Києві середня багаторічна кількість опадів (норма) у липні — 88 мм, за такої середньої величини у липні 1974 року була зафіксована кількість опадів 210 мм, у липні 1959-го — 5 мм, у липні 1984-го — 8 мм. До речі, надзвичайно спекотного липня 2010 року у Києві випало 104 мм опадів, що становило 110% норми.

Липень — це відповідальна пора збирання врожаю хлібів, що достигають на ланах України. Нинішнього року для формування врожаю ранніх зернових культур спостерігалося кілька несприятливих періодів через посуху та високі температури повітря, на багатьох площах пшениця почала визрівати ще у травні. Тому збирання врожаю розпочалося надзвичайно рано — ще в середині червня.

За прогнозом синоптиків, у липні нинішнього року очікується досить активна циклонічна діяльність, що обумовить значні коливання температури повітря, ймовірні сильні зливи, град та шквали.

Почався календарний місяць досить невисокими температурами повітря: вдень — 20-24О, тільки на півдні та сході — до 30О, вночі — 10-14О, дощі різної інтенсивності (впродовж першої п’ятиденки місяця) ймовірні по всій території країни, однак на півдні їх буде обмаль. З другої половини місяця температура повітря суттєво підвищиться, переважатиме суха погода.

Середня місячна температура повітря в межах України очікується на 1,5-2,5О вища норми і становитиме у західних областях — 18-20О, на решті території — 21-23 градуси.

Розподіл опадів матиме такий характер: у західних та північних областях — близько норми, на решті території прогнозується їх недобір порівняно з нормою — 60-80 відсотків.